CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

Човекът, който можеше да спаси Русия…Втора част

11/08/19 / ИСТОРИЯ
Александър Керенски: «Светът смята, че руската революция е към своя край. Не се заблуждавайте. Руската революция едва започва“.

Джон СИМКИН
След провала на юлската офанзива на Източния фронт Керенски заменя генерал Алексей Брусилов с генерал Лавр Корнилов като върховен главнокомандващ на руската армия . Двамата скоро се сблъскват във връзка с военната политика. Корнилов иска Керенски да възстанови смъртното наказание за войниците и да милитаризира фабриките. На 7 септември Корнилов иска оставката на кабинета и предаването на всички военни и граждански власти на главнокомандващия. Керенски отговоря, като освобождава Корнилов от длъжност и го връща обратно в Петроград. Корнилов изпраща войски под ръководството на генерал Кримов да поемат контрола над Петроград.
Керенски е в опасност и затова призовава Съветите и Червената гвардия да защитят Петроград. Болшевиките , които контролират тези организации, се съгласяват с това искане, но в реч, направена от техния лидер Ленин , той дава да се разбере, че те ще се бият срещу Корнилов, а не за Керенски. В рамките на няколко дни болшевиките са привлекли 25 000 въоръжени новобранци, които да защитават Петроград. Докато копаят окопи и укрепват града, делегации от войници са изпратени да разговарят с настъпващите войски. Провеждат се срещи, войските на Корнилов решават да не атакуват Петроград. Генерал Кримов се самоубива, а Корнилов е арестуван и взет под стража.
Мансфийлд Смит-Къминг, ръководителят на MI6, решава британското правителство да направи всичко възможно, за да запази Керенски на власт. Той се свързва с Уилям Уисман, техния човек в Ню Йорк, и предоставя на Уисман 75 000 долара (приблизително 1,2 милиона долара по съвременни цени) за временното правителство на Керенски. Подобна сума е получена и от американците. Сега Уисман се обръща към Съмърсет Моъм (с когото той е свързан семейно) през юни 1917 г., за да замине за Русия. Съмърсет Моъм пристига в Петроград в началото на септември 1917 г. Той работи в тясно сътрудничество с майор Стивън Али , началник на станцията на MI1 (c) в Петроград. Моъм телеграфира на Уисман, като препоръчва програма за пропаганда и прикрити действия. Той също така предлага да се създадат „специални тайни организации“, с наети поляци, чехи и казаци, с основната цел „разкриване на ... немски заговори и пропаганда в Русия“.

Керенски сега става новия върховен главнокомандващ на руската армия . Непреставащата му подкрепа за военните действия го прави непопулярен в Русия и на 8 октомври Керенски се опитва да възстанови подкрепата си вляво, като сформира нова коалиция, която включва повече меншевици и социалистически революционери . Въпреки това, от болшевиките, които контролират Съветите и вече са в състояние да призоват 25 000 въоръжени милиции, Керенски не успява да потвърди пълномощията си.
Джон Рийд твърди, че Керенски е направил сериозна грешка: "Казаците влязоха в Царско село. Самият Керенски яздеше бял кон и всички църковни камбани биеха. Нямаше битка. Но Керенски направи фатална груба грешка. В седем сутринта той изпрати заповед до Втора стрелкова част в „Царско село” да сложат оръжие. Войниците отговориха, че ще останат неутрални, но няма да се разоръжат. Керенски им даде десет минути, за да се подчинят. Това ядоса войниците; осем месеца те се управляваха от комитет, а това беше от стария режим. Няколко минути по-късно казашката артилерия откри огън по казармата, убивайки осем мъже. От този момент в Царское няма повече „неутрални“ войници “.
На конференция на Конституционно-демократичната партия на 22 октомври 1917 г. един от основните съперници на Керенски Павел Милюков беше подложен на сериозна критика. Мелиса Киршке Стокдейл , авторът на „Пол Милюков и търсенето на либерална Русия“ (1996 г.), твърди, че делегатите „са се хвърлили към Милюков с непривична свирепост. Той е обвинен, че пътуванията му в чужбина са го направили лошо информиран за общественото настроение; търпението на хората беше изчерпано. " Милюков защитава политиката си, като се аргументира: „Нашата задача не е да унищожим правителството, което само би помогнало на анархията, а да вложим в него съвсем различно съдържание, тоест да изградим истински конституционен ред. Ето защо в нашата борба с правителството, въпреки всичко, трябва да запазим чувството за пропорция .... Да подкрепим анархията в името на борбата с правителството би означавало да рискуваме всички политически завоевания, които сме правили след 1905 г. "
Вестникът на партията „Кадет“ не приема сериозно болшевишкото предизвикателство: „Най-добрият начин да се освободим от болшевизма би бил да поверим на лидерите му съдбата на страната ... Първият ден на техния последен триумф ще бъде и първият ден на бързото им сриване. " Лев Троцки обвинява Милюков, че е привърженик на генерал Лавр Корнилов и се опитва да организира десен преврат срещу Временното правителство .
По-късно Александър Керенски твърди, че е в много трудно положение и описва привържениците на Милюков като същества „болшевики на десните”: "Борбата на революционното временно правителство с болшевиките на десните и на левите ... Ние се борихме на два фронта в едно и също време и никой никога няма да може да отрече безспорната връзка между болшевишкото въстание и усилията на Реакцията за сваляне на Временното правителство, както и закарване на държавния кораб право на брега на социалната реакция. " Керенски твърди, че Милюков работи в тясно сътрудничество с генерал Лавр Корнилов и други десни сили за унищожаване на Временното правителство : „В средата на октомври всички привърженици на Корнилов, както военни, така и цивилни, бяха инструктирани да саботират правителствените мерки за потушаване на болшевишкото въстание . "

На 31 октомври 1917 г. Съмърсет Моъм е призован от Керенски и е помолен да предаде спешно секретно съобщение на Дейвид Лойд Джордж, призоваващ за оръжия и муниции. Без тази помощ, казва Керенски, „Не виждам как можем да продължим. Разбира се, не казвам това на хората. Винаги казвам, че ще продължим каквото и да се случи, но ако нямаме ресурс ще кажа на армията си, че е невъзможно ". Моъм не е впечатлен от Керенски: "Личността му нямаше магнетизъм. Той нямаше интелектуална или физическа енергичност."
Моъм тръгва същата вечер за Осло, за да се качи на британски разрушител, който след бурен преход през Северно море каца на север от Шотландия. На следващата сутрин той се среща с Лойд Джордж на „Даунинг“ 10. След като агентът казва на премиера какво иска Керенски, той отговоря: "Не мога да го направя. Страхувам се, че трябва да прекратя този разговор. Имам заседание в кабинета, на което трябва да отида."
На 7 ноември Керенски е информиран, че болшевиките са на път да завземат властта. Той решава да напусне Петроград и да се опита да получи подкрепата на руската армия на Източния фронт . По-късно същия ден Червената гвардия щурмува Зимния дворец и членовете на кабинета на Керенски са арестувани. Керенски събра лоялни войски от Северния фронт, но армията му е победена от болшевишки сили при Пулково.

Морган Филипс Прайс обяснява в " Манчестър Гардиън" на 19 ноември 1917 г. защо правителството на Александър Керенски падна: "Правителството на Керенски падна пред болшевишките бунтовници, защото нямаше привърженици в страната. Буржоазните партии и генералите и персоналът не го харесват, защото няма да установи военна диктатура. Революционната демокрация загубва вяра в правителството, защото след осем месеца не даде нито земя на селяните, нито установи държавен контрол върху промишлеността, нито се решава каузата на руската мирна програма. По този начин болшевиките придобиха голяма подкрепа в цялата страна. По време на пътуването си в провинциите през септември и октомври забелязах, че всеки местен съветски функционер е бил заловен.”.
Керенски остава във Финландия, откъдето бяга в Лондон през май 1918 г. По-късно се премества във Франция, където ръководи пропагандната кампания срещу комунистическия режим в Русия. Това включва редактиране на руския вестник „ Дне“ , който излиза в Париж и Берлин. През 1939 г. Керенски призовава западните демокрации да се намесят както срещу комунизма в Съветския съюз, така и срещу фашизма в Германия .
След избухването на Втората световна война Керенски се премества в САЩ. Работи в института „Хувър” в Калифорния и написва автобиографията си „Мемоарите на Керенски: Русия и историята на превръщането“ (1967).
Александър Керенски умира от рак в Ню Йорк на 11 юни 1970 г.
Превод: Мария ВЕСЕЛИНОВА


 
Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.