CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

„Цифровизация“ на варненската Алея на книгата,

08/11/20 / ИЗКУСТВО
или Какъв е прочитът на анкетата на „Галъп интернешънъл“

Георги ВЕНИН

Заглавието на тази статия е закачка с леко намигване. Не иде реч за „дигитализация“ на културното събитие, но все пак ще има разбор на информация, на данни, на сведения. В цифри. Най-вече – в проценти.
Но първо да споделя, че провеждането (за единадесети път) на най-старото Изложение „Алея на книгата“ в България тази година – при непредвидимата, рязко менлива обстановка около коронавирусната пандемия – си бе истинско чудо.
Добро чудо.

Още преди да бъде открита на 31 юли, Алеята вече можеше да се поизпъчи не само с издателските „юрти“ по протежение на варненския „аул“, наричан някога „гезме“, а днес (по псевдоевропейски) – „Ларго“. Защото бяха излезли резултатите от социологическо проучване на „Галъп интернешънъл“, което „обглежда“ събитието от много и значими страни. Но по-важното е, че тези резултати са сравнително обнадеждаващи.
Представителната извадка от 804-има варненци над 18 години може да се стори някому недостатъчна и заключенията – не съвсем достоверни, но няма как да не е валидна съпоставката със сродната анкета, проведена сред столичани. При сходна извадка и еднакви въпроси съотношенията ще са категорични, дори ако допуснем някакво „опущение“ (социолозите от „Галъп“са склонни да признаят евентуални 3,5% „погрешимост“).
А и понякога проблемът не е в анкетьорите, а в анкетираните. Как иначе да си „ура умеем“, че според отговорите на тези 804-има варненци 77% от тях знаят за Изложението „Алея на книгата“ в морската ни столица, а 86% от тях го посещават! Излиза, че 9% от „разпитаните“ посещават Алеята, но не знаят, че тя съществува!(?!)…

Ето някои от най-съществените и интересни резултати в анкетата:
Смятат, че Алеята на книгата е полезно събитие в културния календар на града 92% от анкетираните наши съграждани.
Купили са си книга/и от Алеята във Варна 60% от тях (за София този процент е 40).
След неспирните препирни, сигнали, недоволства и „експертни“ мнения, злощастното място, на което се провежда (между интерхотел „Черно море“ и входа на Морската градина) Алеята, се харесва и одобрява от 81% измежду запитаните.
За някакви проблеми около Алеята са чували (забележете, не са били очевидци/свидетели, а само, тъй да се каже, „слухови приемници“…!) само 2%!
Продължителността на Алеята е най-разнобойният казус в анкетата: 43% биха искали да се застоява повече; 39% са доволни от десетдневното й пребиваване. И! Само 1% предпочитат да е по-краткотрайна…
Някои от въпросите в анкетата на „Галъп интернешънъл“, макар и само косвено свързани с „Алея на книгата“, имат пряк фокус върху отношението на съгражданите ни към книгите изобщо.
Например 74% от варненци предпочитат книги на хартия (за да не натрапваме този безумен термин „хартиен носител“…).
Взимали са книга от библиотека през последната година 19% от анкетираните (тъжно, но в София процентът е още по-бедствен: 12%!).
Купили са си поне една книга през последната година 59%.

Изводите са ваши. Както казва Мечо Пух: „Колкото повече – толкова повече…“.
 
Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.