CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

Цигулар от световна класа ще свири за варненци!

07/01/19 / ИЗКУСТВО
ММФ „Варненско лято” продължава силната си серия…

culturespace.bg

На 13 юли от 19:00 ч. в Зала 1 на Фестивалния и конгресен център Софийската филхармония с диригент Найден Тодоров ще изнесе концерт с програма: Милко Коларов – „Токата“ (премиера), Дмитрий Шостакович – Концерт за цигулка и оркестър №1, Панчо Владигеров – Еврейска поема, оп.48.
Солист е Юлиан Рахлин – цигулка.
Юлиан Рахлин голям музикант със световна слава и много интересна съдба.
Роден е през 1974 г. в Литва в семейство на музиканти от еврейски произход. През 1978 г. родителите му емигрират във Виена. Рахлин учи във Виенската консерватория с известния преподавател Борис Кушнир и взема частни уроци от Пинчас Цукерман.
Световна слава на Рахлин донася наградата „Млад музикант на годината“ на Евровизия в Амстердам през 1988 г. Става най-младият солист в историята на Виенската филхармония. Дебютното му изпълнение с филхармонията е дирижирано от Рикардо Мути. Той започва кариерата си на виола (по съвета на Пинчас Цукерман) с изпълнението на квартетите на Хайдн. Днес репертоарът на Рахлин включва всички основни солови и камерни композиции на алтовия репертоар.
Дебютира като диригент през 1998 г. Юлиан Рахлин работи с такива ансамбли като Държавния оркестър на Русия „Е. Ф. Светланов“, Кралската филхармония – Ливърпул, Копенхагенската филхармония, Симфоничния оркестър в Люцерн,Тонкюнстлер оркестър на Долна Австрия, Националния симфоничен оркестър на Ирландия, филхармоничните оркестри на Унгария, Израел… и много други.
Специално за Юлиан Рахлин пишат композиции Кшищоф Пендерецки (Chacon), Ричард Дубунион (Трио Дубровник – за кларинет, виола и пиано), Гия Кънчели („Светлосянка“ – за виола, пиано, барабани, бас китара). Пендерецки посвещава на Рахлин Двойния концерт за цигулка и виола. Музикантът изпълни партията за виола на световната премиера на тази композиция през 2012 г. в Голямата концертна зала на Музикферайн във Виена с Жанин Янсен и Баварския радио оркестър под диригентството на Марис Янсонс, а през 2013 г. участва в азиатската премиера на концерта в Пекинския музикален фестивал.
Рахлин е главен гостуващ диригент на Камерния оркестър Royal Northern Sinfonia, на Филхармоничния оркестър Турку (Финландия) и на Симфоничния оркестър „Кристиансанд“ (Норвегия) и художествен ръководител на фестивала „Юлиан Рахлин и приятели“ в Палма де Майорка (Испания).
Юлиан Рахлин печели уважение и признание за благотворителната си дейност като посланик на добра воля на УНИЦЕФ и за постиженията си в областта на педагогиката. От септември 1999 г. преподава в Консерваторията на Виенския университет.
Дискографията на музиканта включва записи за фирми като Sony Classical, Warner Classics и Deutsche Grammophon.
Юлиан Рахлин свири на цигулка „ex Liebig“ Stradivarius (1704) и виола Lorenzo Storoni (1785), предоставена от частната фондация на графиня Анжелика Прокоп. Инструментите се осигуряват от австрийската фирма Thomastik-Infeld.
Предлагаме ви част от интервюто на Юлиан Рахлин, дадено за EXPLORELIFE.com. Това, което впечатлява в него не са толкова въпросите (обичайни за интервю), колкото отговорите. Отговори на голям музикант, но и на голям човек.

– Защо избрахте Виена?
– Родителите ми са професионални музиканти. Майка ми е пианистка и диригент, а баща ми е виолончелист. Тяхната мечта беше да живеят във Виена, която е „Меката“ на класическата музика.
– Как се заинтересувахте от музиката?
– На двегодишна възраст вече бях очарован от класическата музика. По това време се интересувах от цигулка, но тогава тя беше по-скоро играчка за мен. От шестгодишен започнах сериозно да уча цигулка с учител. Естествено, имал съм някакъв талант, но по-важното беше, че бях любопитен и нетърпелив да постигна напредък. За мен класическата музика беше най-вълнуващият трилър. Не знам защо, но радостта в музиката и гладът да се развивам по-нататък винаги са били там.
– Не е ли помогнал фактът, че Вашите родители също са музиканти?
– У дома винаги имаше музика и тя беше заразна. Но родителите ми никога не ме принуждаваха да уча инструмент. Напротив, трябваше да ги моля да ми позволят да го направя. Те имаха големи проблеми с намирането на учител и отначало не приеха сериозно моята молба. Но когато видяха, че наистина го искам, те ме подкрепиха. И най-важното, те ми дадоха любов, защото бях тяхно дете, а не защото искаха да направят нещо от мен. Това е и тайната на моя успех… и защото винаги съм обичал музиката. Знам за много случаи, в които родителите се опитват насила да направят нещо от своите деца.
– Как музиката повлия на всекидневието Ви като дете?
– Музиката е повлияла на целия ми живот по прекрасен начин. Като дете правех всичко, което правеха другите деца. Играех навън, играех футбол, ходех на кино – единствената разлика беше, че имах три часа по-малко свободно време поради свиренето. Но това не го чувствах като работа. Тъй като бях на 13 години, пътувах по целия свят. На тази възраст спечелих наградата за млад музикант на годината на конкурса за Евровизия в Амстердам. Това е подобно на конкурса за песен на Евровизия за класическа музика. Предава се на живо в цяла Европа. Кариерата ми започна точно така, за една нощ.

– Какво се промени след победата Ви?
– Започнах да работя с големи оркестри и диригенти. Само си представете, 13-годишно дете, което изведнъж става звезда – това беше голямо предизвикателство. В началото имах около 20 концерта годишно.
– Искате ли да предадете част от своя ентусиазъм за музика на следващото поколение?
– Абсолютно. В продължение на 16 години съм професор в частния университет Konservatorium Wien (Консерватория на Виена).
– Все още ли обичате да живеете във Виена?
– Виена е един от най-добрите градове за живеене. От 1982 г. съм горд австриец и тук се чувствам като у дома си. По това време правителството даде възможност на семейства като нашето да се установят тук. Ние се интегрирахме незабавно и научихме езика. Беше прекрасно да пораснеш в свят, в който човешките ценности са най-важното нещо. Исторически, Виена също е топител. Какво всъщност е австриецът? Винаги смесица. За мен е чудесно, когато хората могат да живеят заедно в една страна по уважителен начин.

– Чувствате ли се като непознат, когато сте на турне?
– Прекарвам около 250 дни от годината пътувайки по света и имам от 100 до 120 концерта. Аз съм непознат навсякъде, но в същото време съм навсякъде у дома. Живеем на една наистина невероятна планета. За мен земята е само една страна – една-единствена, с различни традиции, култури и религии. Има само хубави хора и не толкова хубави хора. Опитвам се да дам положителната си енергия на хората с добро сърце. Не е важно откъде идват тези хора.
 
Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.