CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

Цивилизацията Дилмун – „земята на живите“ и „там „където изгрява слънцето“

02/03/23 / ИСТОРИЯ
Една от най-големите мистерии в човешката история

Богът на водата на Дилмун

culturespace.bg

Бахрейн може да е модерна петролна държава, но също така е дом на една от най-старите цивилизации в света. Царството Дилмун е процъфтявало тук преди повече от 4000 години и днес откриваме следите му в археологическите обекти около острова. Тук може да видите местата, където са живели, били са почитани и погребвани тези древни хора. Два от обектите на ЮНЕСКО за световно наследство на Бахрейн са останки от епохата Дилмун.
Описвана като мястото, „където изгрява слънцето“ и „земята на живите“, цивилизацията Дилмун е разположена в източната част на Арабския полуостров. Столицата на Дилмун е била разположена в архипелага в Персийския залив, който сега е Кралство Бахрейн. Цивилизацията Дилмун успява да се развие като търговски център поради стратегическото си местоположение. Тя е контролирала търговските пътища в Арабския залив, когато е била в най-голямата си мощ.
Въпреки дългата си история и нейното значение, много малко се знае за цивилизацията Дилмун, тя се смята за една от най-големите мистерии в историята.

Цивилизацията Дилмун: важно място за древната митология и търговия

Цивилизацията Дилмун е уникална сред другите древни цивилизации с това, че има две различни истории. Едната история е, че цивилизацията е изцяло митична, тя произлиза от шумерската митология, която споменава Дилмун като митичната земя на боговете.
Дилмун е бил известен като светлата и чиста земя в тази митологична история. Това е рай, където тъжни и болезнени неща като болест и смърт изобщо не съществуват. Земята била пълна с божествени водни източници, тези води го превърнали в магическа градина за боговете, където богинята майка Нинхурсаг отглеждала свещени растения. Поради невероятната му красота в Дилмун живеели много богове. От митологична гледна точка това вероятно е било мястото, където героят Гилгамеш е пътувал, за да открие тайната на вечния живот ( Епосът за Гилгамеш е най-старата писмена история в света).

Кал'ат ал-Бахрейн – Древно пристанище и столица на Дилмун; обект на световното наследство на ЮНЕСКО.

Някои обаче казват, че тази история всъщност е за градината на Едем и че изобщо не се отнася за Дилмун, докато други смятат, че шумерите са били очаровани от Дилмун, защото е имал изобилие от естествени извори, които са го превърнали в тучна зелена земя сред пустинята.
Това е митичният Дилмун, а ето и историята на истинския Дилмун.
От четвъртото хилядолетие до 800 г. пр.Хр. Дилмун е важен търговски център, който контролира търговските пътища в Персийския залив.
Страната е най-просперираща през първите 300 години на второто хилядолетие пр.Хр. Но Дилмун започва да губи търговската си мощ между 1000 и 800 г. пр.Хр. поради пиратството, което процъфтява в Персийския залив по това време.
Древното място Кал'ат ал-Бахрейн в северозападната част на острова се смята за главното пристанище и столица на Дилмун. Това място включва седем последователни етапи на заселване, а най-старият от тях датира от около 2300 г. пр.Хр.


Дилмунски печат с ловци и кози, правоъгълна кошара, около началото на 2-ро хилядолетие пр.Хр.

Има и уникална морска кула, която вероятно е функционирала като фар. Този рядък пример за древна морска архитектура е единственият по рода си в региона, заедно с прилежащия морски канал и ясно демонстрира значението на града като кръстовище на търговските пътища.
Дилмун се споменава в хрониките на много други цивилизации като търговски партньор или като място, откъдето идват красиви и изящни стоки. Многобройни източници ни дават някаква представа какво се е търгувало в онези дни. Някои от стоките, изпратени в Месопотамия, са ценна дървесина, слонова кост, злато и перли от Арабския залив; тези стоки се заменят със сребро, калай, текстил, зехтин и зърнени храни.
Търговците от Дилмун са имали монопол върху търговията с мед, която от мините на Оман се е изпращала до месопотамските градове.
Историците могат да разберат кои цивилизации са имали търговска история, като разгледат видовете използвани мерки и теглилки: ако в даден момент са използвали същите мерки, значи са имали търговска връзка. Дилмун има дълга търговска история с Месопотамия и с долината на Инд.
Освен важен търговски център, Дилмун е развивал и селско стопанство поради изобилието от артезиански води в района.
В древен шумерски текст Дилмун е описан като благословена, просперираща земя, осеяна с големи жилища. Текстът също разказва, че всички държави, известни на шумерите, са носели стоките си в Дилмун.
Знаем, че хората на Дилмун са вярвали в задгробния живот поради уважението си към мъртвите. Те са ги погребвали с вещи – инструменти, оръжия, храна, съдове за пиене и злато. Това прилича на начина, по който фараоните са погребвали мъртвите си, което ни казва, че хората на Дилмун също са вярвали, че мъртвите ще възкръснат един ден.
Старото селище в Саар включва две основни зони – жилищна зона и гробище, където жителите са погребвали мъртвите си. Градът е създаден около естествен извор и е имал кладенец, което доказва, че наличието на прясна вода е една от основните причини за създаването на тази велика цивилизация в района.
Показвайки всички компоненти на един модерен град, мястото на жилищната зона включва къщи, гостилници, търговски обекти и място за поклонение. Хората обаче са очаровани най-вече от древното гробище в близост до града. Сложният дизайн и изтънчеността, с която е построено, са много интересни.
Забележително е, че до ХХ век цивилизацията Дилмун е била почти неизвестна. Смята се, че древните гробни могили, които покриват Бахрейн, са гробове в морето за хора от арабския континент и не са открити доказателства за човешко заселване. Откриването и разкопките на градове и храмове до голяма степен е дело на датски археологически екип, който работи в Бахрейн (и впоследствие другаде на Арабския полуостров) през 50-те и 60-те години на миналия век. Именно този екип пръв свързва своите открития с „изгубената“ цивилизация Дилмун.
 

Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.