CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

Codex Gigas – или загадъчната Библия на дявола?

06/10/20 / МИСТИКА
Едно пътешествие през времето, което не дава отговори

culturaspace.bg

Това е мистериозна книга; някога са смятали, че тя съдържа цялото човешко знание. Но защо средновековните хора са вярвали, че авторът е продал душата си на дявола, за да може да напише този странен кодекс?
Codex Gigas (на английски: Giant Book – Гигантската книга) е най-големият съществуващ средновековен ръкопис в света, с дължина 92 см. Книгата е известна още като Библията на дявола заради твърде необичайния портрет на дявола върху цяла страница и заради легендата около нейното написване.
Историята е следната. Създадена e в началото на XIII век в бенедиктинския манастир „Подлажице“ в Бохемия – област и от съвременна Чехия. Съдържа Стария и Новия завет, а между тях се намира подборка от други популярни средновековни справочни произведения: Античността на Иосифовите евреи и De bello iudaico, Енциклопедия на Изидор от Севиля, Etymologiae, хрониката на Козма от Прага и медицински произведения (ранната версия на компилацията от трактати „Ars medicinae“) и две книги на Константин Африкански.

Codex Gigas

Ръкописът получава името „Дяволска Библия“ от илюстрацията на дявола на страница 290. Смята се, че това е единствената библия от тази епоха, която изобразява Сатаната. Но на рисунката дяволът по-скоро прилича на анимационен герой, отколкото на въплъщение на злото.
Codex Gigas съдържа 310 пергаментови листове (620 страници), направени от велум от обработените кожи на 160 животни, най-вероятно магарета. Цялата Библейска част е написана на латиница, като има и текстове на иврит, гръцки, кирилица и глаголица. Калиграфията е богато оцветена. Калъфът е направен от дърво, като дъските са украсени с метални предпазители и фитинги. Библията на дявола е толкова тежка (около 75 кг), че изисква поне двама души, за да я носят.
Ръкописът включва илюстрации в червено, синьо, жълто, зелено и златисто. Главните букви в началото на книгите от Библията и хрониката са сложно живописани в няколко цвята, понякога заемат по-голямата част от страницата; 57 от тях оцеляват.
Това, което прави Библията на дявола загадъчна, е историята, свързана с нея. Тя разказва, че Кодексът е създаден от Херман, затворник в бенедиктинския манастир край Хрудим в Чехия. Манастирът е разрушен през XV век по време на Хуситската революция. Записките в кодекса завършват през 1229 г. По-късно кодексът е заложен на манастира „Седлец“ на цистерцианците, след което е купен от бенедиктинския манастир в Бржевнов. От 1477 до 1593 г. се съхранява в библиотеката на манастира в Брумов, докато през 1594 г. е отнесен в Прага, за да бъде част от колекцията на император Рудолф II.
В края на Тридесетгодишната война през 1648 г. цялата колекция е взета като военна плячка от шведската армия. От 1649 до 2007 г. ръкописът се съхранява в Шведската кралска библиотека в Стокхолм.
На 7 май 1697 г. в кралския замък в Стокхолм избухва пожар, който се разраства и нанася големи поражения на Кралската библиотека. Кодексът е спасен от пламъците, като е изхвърлен през прозорец. Това поврежда подвързията (дървения калъф) и няколко страници. През септември 2007 г., след 359 години, Codex Gigas се връща в Прага, като е предоставена на заем от Швеция до януари 2008 г. и е изложен в Чешката национална библиотека.
Това е хронологията на „пътуването“ на Библията на дявола. Но това пътуване все пак не отговаря на въпроса как е била написана от един човек. Какви знания, каква работоспособност и умения би трябвало да има той? Да не говорим за времето… Всичко остава в сферата на вероятностите и догадките.

Размерът на Codex Gigas

Предполага се, че човекът, който написва Библията на дявола, е бил монах, чието име е споменато в индекса и който вероятно е посветил много, много години на задачата, може би като форма на покаяние. Доказано е от експерти, че е Библията е написана от един човек, но не е възможно да е написана за една нощ. Съществува легенда, която е записана още през Средновековието. Тя разказва, че писарят бил монах, който нарушил монашеските си обети и бил осъден да бъде зазидан жив. За да избегне това страшно наказание, той обещава да създаде за една нощ книга, която да прослави манастира завинаги и която да събере в себе си цялото човешко познание. Наближава полунощ и той се убеждава, че не може да изпълни тази задача сам, затова отправя специална молитва, но не към Бог, а към падналия ангел Луцифер. Молбата му е да получи помощ, за да завърши книгата, в замяна е готов да продаде душата си. Дяволът завършва ръкописа и монахът добавя рисунката на образа му като благодарност за подкрепата. Правени са тестове за пресъздаване на произведението, които помагат да се изчисли, че възпроизвеждането само на калиграфията, без илюстрациите или разкрасяванията, би отнело двадесет години непрекъснато писане.
Загадъчният произход на тази изключителна книга, нейната невероятна история, както и нейното пътуване от век на век през манастири и кралски дворци до сегашния й дом – Националната библиотека на Швеция, предизвикват интереса на всички, които обичат неразрешените загадки.

Подбор, превод и редакция: М. ВЕСЕЛИНОВА

 
Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.