CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

Църквата против Библията

08/20/18 / ИСТОРИЯ
Как вселенските събори привнасят в уж Божието Свето писание „факти“, които там няма

1. Никъде не е написано, че Адам и Ева са изяли тъкмо ябълка. В Трета глава от „Битие“ се посочва само, че е било плодно дърво. И като се има предвид, че веднага след това те покриват голотата си със смокиново листо, вероятността това да е било смокиня е по-правдоподобна.
2. Иисус е имал братя. Това не е измислица на учени атеисти. В Евангелието от Иоан има 7 споменавания за братя на Иисус. Константинополският събор през 553 г. утвърждава догмата за непорочността на Божията майка, но никъде в Евангелието няма и дума за това. В онези времена да нямаш деца или да имаш само едно, е абсолютно изключение от правилото.
3. Не съществуват 7 смъртни гряха. Горделивостта (а не, както погрешно се превежда „гордостта“), завистта, гневът, унинието, алчността, чревоугодничеството и блудството са добавени много векове след Иисус. В Библията за това не иде реч изобщо; Иисус само споменава, че две са най-важните Божии повели: „Възлюби Господа бога твой с цялото си тяло, душа и разум“ и „Възлюби ближния си като самия себе си“. Действително, ако човек съблюдава тези две заповеди, останалите ще бъдат съблюдавани като техни производни. (А както се казва в един анекдот, след като лъжата не е сред смъртните грехове, много съмнително е дали тези седем не са лъжа…).
4. Никой не е уверявал, че влъхвите са трима. В Евангелието от Матей е казано: „някакви влъхви“, влъхви“, „мъдреци“. Иисус получава три подаръка – злато, ливан и смирна, но това е броят подаръци, а не броят даряващи.
5. Чистилище не съществува. В Библията никъде няма отправка към подобно място. Католическата доктрина за чистилището за първи път е представена на Лионския събор през 1274 г.
6. В Библията не кръщават деца, само възрастни. Самият Иисус е кръстен, когато е на 30 години. В Евангелието от Марк ясно е написано: „Който повярва и се кръсти – спасен ще бъде“. Сиреч човек трябва първо да повярва, и чак тогава да се кръщава.
7. В еврейската традиция разкъсването на хляб на масата и пиенето на вино било прието само преди дълъг път и очаквано завръщане. Иисус пречупва хляба, като по този начин символично показва, че ще отпътува, но скоро ще се върне възкръснал, и така превръща хляба и виното в символи на плътта и кръвта. По-късно Църквата превръща това в традиция, но тя не е повече от ритуал, който няма отношение към спасението на душата.
8. Иисус не се ражда нито на 25 декември, нито на 7 януари. Никъде в евангелията не е посочена точната дата на Рождеството му. Но там все пак намираме сведението, че през този ден пастирите са пасли своите овце, което е почти невероятно да става през зимата.
9. Във филмите обикновено апостолите са мъже на възраст 30 – 40 години. В действителност най-вероятно е те да са били юноши. Когато апостолите се отправят към Капернаум (Евангелие от Матей, Глава 17), те са помолени да платят налози. Но плащат само Петър и Иисус. Това означава, че другите са били твърде млади, та да бъдат задължени да заплащат налози.
10. Няма посредници между Бога и човека освен Иисус и за това съвсем недвусмислено е записано в Новия завет. Но как иначе ще оправдаят самото си съществуване свещенослужителите, да не говорим за имотите, скъпите одежди, още по-скъпото строителство на храмове, охолството, търговията със свещи и с поименни богослужения.
 
Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.