CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

„Да“ без „може би“

03/01/19 / КУЛТУРА
25 години предаване за българска поп и рок музика в Радио варна

Георги ВЕНИН

Днес, в първия ден на март, на скромно тържество в Концертното студио на Радио Варна ще бъде отпразнувана 25-годишнината на едно уникално предаване.
Само за българска поп и рок музика. И най-старото с такъв родолюбив профил.
Да, БГ Радио се появи много по-късно; „Музикална стълбица и „Пулсиращи ноти“ се вслушваха повече в чуждата продукция, пък и вече ги няма… Но „Може би ДА“ е тук. Непрестанно – от 1994-а.
Това са 1300 двучасови неделни матинета за популярната музика, която се създава в България – или, дай боже, от българи по големия свят…!
Другите сметки са невъзможни: как да преброиш колко гости са минали през студиото, колко нови и колко „вечни“ родни песни са пускани!
Само Доно Цветков, авторът – идеолог и водещ на предаването, си знае какво му стрива през тези пазарни времена на подмени, клишета под индиго и звездна самодейност да издири хубави песни, за да не замърсява и без това окадения национален ефир с некачествена, пата-кютна музика. Все едно да търсиш игли в купа сено.
Но е знайно: Доно е инат. Но инат-добротворец. И нищо няма да го спре да продължи. Още 25 години?
Радио Варна може гордо да изпъчи гърди и да запее „Честит рожден ден!“ за това непрекъснало ни веднъж през всичките 25 години предаване.
„Може би ДА“ е заглавие от ерата на жаждания плурализъм (който се оказа вакханално надговаряне); то намеква, че слушателите на предаването имат последната дума за всяка излъчена в него песен.
Но (може би) е време това „може би“ да отпадне. Защото предаването на Доно Цветков се е доказало през този четвърт век и няма съмнение (няма никакво „може би“!), че оценката за него си е едно категорично „ДА“.
Да звучи все така – и без никакви „цезури“!
 
Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.