CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

Да, хората все още купуват книги

05/14/24 / КУЛТУРА
Как една вирусна публикация обърка някои ключови статистики

Линкълн МИШЕЛ

Преди седмици една статия – „Никой не купува книги“ от Ел Грифин, стана вирусна, оглавявайки категориите на Substack и широко споделяна в социалните медиуми. Лесно е да се разбере защо. Книгоиздаването е непрозрачна индустрия и материалът на Грифин, който събира цитати и статистика от делото на Министерството на правосъдието срещу Penguin Random House от 2022 г., в което правителството успешно блокира покупката на Simon & Schuster от PRH за 2,2 милиарда долара, е пълен с шокиращи твърдения. Над 90 процента от книгите се продават в по-малко от 1000 копия (и това в САЩ! – Г.В.); 50 процента от книгите се продават в по-малко от 12 копия. Статията рисува почти апокалиптичен портрет на традиционното издателство, в което нищо не работи, малцина печелят пари, никой не чете и цялата индустрия може да се провали всеки момент. Тази визия е привлекателна за много хора, включително писатели, които (справедливо или несправедливо) се чувстват спънати от индустрията, популисти, които смятат, че четенето само по себе си е снобско хоби, и технократи, които се подиграват по повод „прахосаните мъртви дървета“. Единственият проблем е, че картината не е вярна.
Нека първо да кажа, че Грифин върши възхитителна работа, като събира тези цитати, и голяма част от цялостната идея е вярна: повечето хора не купуват книги, продажбите на повечето заглавия са по-ниски, отколкото мнозина си мислят, а голямото издателство работи по блокбъстър модел, където няколко хита (плюс постоянни покупки от второстепенния списък) съставляват по-голямата част от продажбите. Също така е вярно, че книгите не заемат толкова централно място в културата, колкото филмите, стрийминг телевизията, видеоигрите и фрагментираната култура в социалните масмедиуми. (Този кораб обаче е плавал преди много десетилетия.)
И все пак, много от статистиките тук са погрешни или подвеждащи, отчасти защото са били предназначени да бъдат такива. Правната стратегия на PRH беше да представи издателството като застрашена, умираща индустрия, заобиколена от всички страни от заплахи като Amazon – характеристика, целяща да убеди съда, че сливането е необходимо за оцеляването на издателството. Може да има истина в тази идея и не казвам, че всички цитати са лъжа. Казвам, че цитатите и статистиката са пригодени към конкретен разказ в контекста на съдебна битка. Така че, четете ги с 2,2 милиарда доларово зрънце подправка.
Нека да разгледаме най-големия въпрос: хората купуват ли книги?

Американците купуват над 1 милиард книги годишно
Колко книги се продават в Съединените щати? Единственият надежден инструмент за проследяване, с който разполагаме, е Circana BookScan, който регистрира точки на продажба – т.е. покупки на клиенти в магазини, уебсайтове и т.н. – за по-голямата част от печатния пазар. BookScan преброи 767 милиона продажби на печатни издания през 2023 г. Той събира тези данни директно от отчетните книжарници, вериги и онлайн търговци на дребно, които се комбинират за по-голямата част от пазара. BookScan твърди, че покрива 85 процента от продажбите на печатни издания, въпреки че мнозина смятат, че процентът е по-малък. Много книги, продадени на фестивали на книгата или лично на четения, не се отчитат на BookScan, например, нито продажбите в библиотеките. (Почти всеки автор ще ви каже, че техните отчети за възнагражденията показват значително повече продажби, отколкото BookScan улавя, понякога с порядъчни разлики.)
Все пак ще бъда консервативен и ще приема, че 85 процента е правилната цифра. Това означава, че близо 900 милиона печатни книги се продават на клиенти всяка година. Добавете електронните книги и бързо растящия пазар на аудиокнигите и общият брой продадени нови книги ще е над 1 милиард. Отново, това е консервативна оценка. И не включва продажба на използвани книги или покупки от библиотеки. Американците купуват книги.
За сравнение, през 2023 г. в САЩ и Канада са били продадени 825 милиона билета за кино. Така че се купуват повече книги, отколкото билети за кино, две сравними опции за забавление по отношение на цената. От друга страна, това са „нови филми в кината“ срещу „всички налични за продажба книги“. Създаването на филми е много по-скъпо, така че всяка година се издават много по-малко филми, отколкото книги. Отделни филми се гледат много повече, отколкото повечето отделни книги се четат.
Продажбите на печатни издания се увеличиха през последните години, дори преди да отчетат милионите електронни книги пазарът на аудиокниги. Книгоиздаването е индустрия с много проблеми – повярвайте ми, знам – но няма причина да смятаме, че е на смъртно легло.

Защо е толкова лесно да ви подведат със статистика за книги
В света на лъжите, проклетите лъжи и статистиките, статистиката на книгите е особено лесна за манипулиране. Има много начини – ако, да речем, се опитвате да убедите съдия да разреши голямо корпоративно сливане - да манипулирате тези числа, за да подведете:
• Много от цитатите от изпитанието се отнасят за продажби през календарната година – което означава, че включват книги, които са излезли само седмица или месец, – вместо разумна времева рамка като две години, още по-малко продажби през целия живот.
• Общата статистика за продажба на книги се отнася за всички книги от цялата история, които все още се публикуват. Бестселър от 1924 или 1824 г. може да продаде само 10 копия през календарната 2024 г., но може да е достигнал 1 милион продажби след своята поява.
• BookScan проследява по ISBN номера, което означава, че това, което повечето хора смятат за една книга – например един роман, – всъщност се брои за няколко книги. Моят роман „The Body Scout“ излезе в четири формата с различни ISBN номера, така че се брои като четири отделни книги: твърди корици, меки корици, електронна книга и аудиокнига. Същото важи за почти всяка издадена книга.
• Някои видове книги, като някои академични текстове, почти не се продават на общия пазар, дори ако имат ISBN.
• „Книги“ като категория включва всичко от романи и мемоари до колекции с кръстословици и книги за оцветяване за възрастни.
• „Издатели“ включва всичко от големи корпоративни издателства до малки печатници и академични отпечатки, които всъщност не се продават в книжарниците, чак до сериозни самопубликуващи се автори (самиздат), включително любители.
И в рамките на което и да е от тези числа, статистиката варира в голяма степен според типа книга. Помислете отново за филми. Когато хората говорят за приходи от филми, те вероятно се ограничават до игрални филми, пуснати в кината, или филми, които се стриймват на големи платформи като Netflix. Но „книгите“ обхващат всичко от академични монографии и колекции от судоку пъзели до бестселъри и мемоари. Би било все едно статистиката за „филмите“ да включва образователни видеоклипове, онлайн стрийминг на порно и TikToks.

Разбиране как книгите печелят пари
Освен това има объркване, защото икономиката е едновременно сложна и неясна. Ще разгледам само един пример от оригиналната статия, защото той илюстрира две често срещани недоразумения:
Какво продава средностатистическият ви роман?
Предполагам, че повечето хора, които четат статията на Грифин и тази, не се интересуват от продажбите на книжки за оцветяване за възрастни, джобни копия на Конституцията и т.н. Това, от което се интересуват, са продажбите на романи, биографии, сборници с есета, сборници с разкази и др.под.
Никоя книга, за която вероятно сте чували, не се продава само в 12 копия. Повечето нови книги в книжарниците се продават най-малко в стотици копия, а през повечето време – хиляди. Популярните се продават в десетки хиляди, а пробивните хитове се продават в стотици хиляди или дори милиони.
Тук бих добавил, че не е вярно, че само мемоарите на филмови звезди и комерсиалните трилъри от типа на Джеймс Патерсън са пробивни хитове. Списъкът с бестселъри на NYT често включва носители на награди, а т.нар. литературни измислици като „The Goldfinch“ („Щиглецът“ от Дона Тарт – бел. Г.В.) и „All the Light We Cannot See“ („Светлината, която не виждаме“ от Антъни Доер – бел. Г.В.) може да се продават в милиони. И много автори изкарват прехраната си – или, ако не прехраната си, то значителна част от прехраната си – от книгите си, без някога да станат толкова известни като Стивън Кинг или Даниел Стийл.
Разбира се, бих искал романите, които обичам, да се продават в милиони, вместо в хиляди копия. Но предполагам, че малцина са шокирани, че книгите през 2024 г. не заемат мястото в културата, което са заемали преди 100 години, преди видеоигрите, мобилните телефони, социалните медии, стрийминг телевизията и други подобни да доминират в наши дни.

Продажбата и четенето са различни неща
Добре е да запомните, че всичко, за което се говори тук, е продажба на нови книги, категория, която не е същата като четенето. Много хора купуват използвани книги или прошнуроват книги в библиотеката, или заемат книги от приятели. И това дори не включва четене на списания, Substacks и други. (Разбира се, хората купуват и много книги, които никога не са чели…)
Мисля, че издателите могат да променят много неща, включително фокусиране върху големи предварителни книги и автори на биографии на знаменитости – Грифин е напълно прав, че тези придобивания често се провалят, особено при знаменитости в социалните медиуми. Последователите в Instagram и TikTok рядко се превръщат в купувачи на книги. И книгите със сигурност не са в центъра на културата по начина, по който бяха преди телевизията, социалните мрежи и всичко останало.
Все пак книгите издържат. Публикуването все още върви напред, не само в Големите 5 издатели — които представляват повечето от тези статистики — но също и в независимите и малките издания, където се публикува голяма част от най-добрите текстове. Ако искате книгите да продължават да идват, продължете да ги купувате и/или да ги проверявате в местната библиотека.
Превод от английски (със съкращения): Георги ВЕНИН
 
Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.