CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

Да съхраниш паметта за една българска драма с международно значение

11/02/22 / КУЛТУРА
Тракийският научен институт, филиал Варна е поел тази огромна отговорност

culturespace.bg

На 31 октомври 2022 г. в Радио Варна бе представен том 3 на „Известия на Тракийския научен институт“, филиал Варна. Научното звено е основано на 26 февруари 2019 г. с директор доц. д-р Геновева Михова и научен секретар Симеон Кулиш. Членове на института са видни историци, музейни работници и краеведи. Още от самото си създаване филиалът на ТНИ във Варна е поел отговорността със своята научно-изследователска дейност да съхрани паметта за драматичните събития, разиграли се в европейските територии на Турция, да разказва за тях и потомците на тези българи, за техните борби за извоюване на църковна независимост, за участието им в национално-освободителните движения и възстановяването на българската държавност.


Водещи на празничното събитието бяха Борислав Дряновски – член на ТНИ – Варна, и бивш директор на Държавния алхив – Варна, и доц. д-р Геновева Михова. Научното издание се осъществи с финансовата подкрепа на Община Варна чрез фонд „Култура”. Основната тематика в него е свързана с принудителното изселване на българите от Източна Тракия на основата на изследванията на доц. д-р Стоян Райчевски, който бе и специален гост на представянето. В том 3 на „Известията“ е отбелязана и 110-годишнината от Балканската война (1912 – 1913) с научна статия за демографските основания, включени в комплекса от мотиви за постигане обединението на България чрез инициирането на тази освободителна по своя характер война. Изданието е плод на усърдния труд на целия екип на ТНИ – Варна, но и на академичната подкрепа и съдействие на Тракийския научен институт, на който изказваме своята искрена благодарност.
На събитието присъстваха представители на Държавния архив – Варна, Музея за нова история на Варна, Музея на Възраждането, Коста Базитов – зам.-кмет на Община Варна, граждани и общественици.


„Радвам се, че представянето на „Известията“ стана в навечерието на един от най-светлите български празници – Деня на народните будители! Трябва да помним и знаем, че миналото ни не е само част от славната ни история, а поука и пример за нас, идните поколения! „Не забравяй, но не отмъщавай!“, е девиз без давност и един от жалоните на тракийските движения у нас. Запазвайки своята памет, бит и традиции, ние се превръщаме в част от културно-историческото наследство и богатство на Европа и света. Съдбата на тракийските бежанци е своеобразно послание към нас да бъдем будни и да отваряме очите си не само за материалните блага, а най-вече за духовните, защото благодарение на тех сме се запазили като народ. Накрая, но не и на последно място, бих искал да завърша с думите на Кольо Фичето, оставил ни ги като завет: „Можете да сте господари на всичко или роби на всички - от вас си зависи. Ама помежду си не градете толкоз дувари, дето да ви делят, ами повече мостове – да ви събират!“ – сподели Симеон Кулиш, научен секретар на ТНИ – Варна.

Снимки: Симеон Кулиш и Ивелин Ценов
 
Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.