CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

Да те изяде „лъвица”! Втора част

03/20/19 / КУЛТУРА
Как една журналистка не успя да запише в CV-то си „VOGUE“

Ейми Одел тръгва по коридора. И тук вече й давам перото.
„Сърцето ви не трябва да пада в петите ви. Не повръщайте. Не оцветявайте Корс-а. А може да ви се наложи да направите това.
Марк ме заведе до една от двете помощнички на Ана в залата. Беше красива и поне толкова висока, колкото и аз (трябва да съм около 193 см, или по-висока). Тя нервно попита два пъти за името ми, за да може да ме обяви правилно, когато влезем при Ана.
Двойната врата към офиса на Ана беше обградена от две работни места на асистенти, които изглеждаха съвсем като подобията си на работните места в „Дяволът носи Прада“. Това легендарно ходене до бюрото й беше толкова неловко, колкото всички твърдят. Достатъчно дълго, за да може тя да ви погледне отгоре, да прецени вашето облекло и да ви накара да се почувствате притеснени в нейно присъствие.
Докато останалите офиси в „Condé Nast“ бяха депресивно сиви и слабо осветени, офисът на Ана блестеше в бяла светлина. До бюрото имаше два сребърни метални стола.

Ана беше облечена в синя рокля с дълги ръкави, която изглеждаше по-скъпа от всяка отделна мебел в апартамента ми. Тя се пресегна през бюрото, за да ми стисне ръката. Не помня подробности, защото вниманието ми беше съсредоточено върху моето резюме, което лежеше на бюрото й.
Чувствах, че бузите ми се зачервяват, гореща вълна ме обля. Ана се наведе напред и протегна дясната си ръка. Тя се засмя. Ръкувахме се.
– Чудесно е да се видим – каза тя.
– Благодаря, че отделихте време – успях да промълвя.
Ана ме попита в рамките на стандартното интервю за работа – какво правя с времето си през целия ден. Обясних, че по същество го прекарвам на бюрото си, така че да мога да поставям блог пост на всеки 45 минути.
– Обичам всички да са навън, да виждат всичко – каза тя.
Ана изглеждаше срамежлива. Тя често хвърляше поглед към бюрото и резюмето ми, вместо да гледа право в мен.
– Какво правите през почивните дни? – попита Анна.
За щастие, бях репетирала по този въпрос.
– Приятелят ми е в училище в Бостън – бизнес училище „Харвард“, така че аз ходя там през повечето уикенди. Обичам и да тичам" – казах, смятайки, че Харвардското бизнес училище е престижно и е правилно да се вмъкне в разговори на хайлайфа.
– Добре е за теб – каза Ана с впечатляващо изражение на лицето си.
Знаех, че е жена, която влага много енергия в спорта, и си бях намислила, че ще е добре да подчертая това.
Но Ана искаше повече. Виждах го ясно на лицето й.
– Музеи? – попита тя.
– О… – започнах аз, шокирана от въпроса. „Музеи? Ходя ли, наистина? Сигурно“. – Разбира се, аз понякога ходя и виждам неща.
– Какво сте видели наскоро?
Казах, че съм развълнувана от предстоящата изложба на „Vogue“ в Испанския институт.
Музеи. На кого музеите може да са хоби!
Опитвах се да си повтарям, че човекът, който ме интервюира, би трябвало да иска да получа работата.
– И какви са вашите цели? – попита тя.
– Професионалните ми цели?
– Ами...
– Имам три. Първо, да напиша книга. Второ, да управлявам собственото си онлайн списание за жени. И трето, да видя името си в печатната версия на „Vogue“.
Ана се засмя. Честно казано, държеше се малко снизходително. Тя знаеше, че е напразно, аз бях един некултурен, отбягващ музеите екземпляр.
– А как сте с историята на модата? – попита тя.
– Не много добре – казах аз. Все още съжалявам за този отговор.
– Но знаете ли подходящия контекст? Десетилетия? Дизайнери? Имате ли опорни точки?
– О, да, разбира се – отговорих предпазливо, защото знаех наполовина от това, което тя очакваше от персонала си в това отношение.
– Беше чудесно да те видя – каза тя, като се изправи от стола си.
Вероятно съм била там за по-малко от 10 минути. Когато се изправих, Ана обиколи бюрото, за да ми стисне ръката.
Когато стигна до мен, тя ме погледна от горе до долу по този наистина неин протяжен начин, вероятно за да се увери, че дори да съм някакъв загубен невежа, поне нося подходящо облекло.
Помощничката на Ана ме върна в офиса на Марк Холгейт. След като седнах, той ме попита как е минало.
– Беше бързо.
– Винаги е бързо с Ана – увери ме той. Извини се и очевидно отиде при Ана да говори за мен, зад гърба ми. Трудно е да не се вълнувате от (и дори по-ужасно „от“!) Ана Уинтър, особено когато участва във вашия живот.
Когато се върна, разпитът продължи. Той ме попита кои са любимите ми дизайнери и аз измърморих няколко имена, като Вена Кава и Рик Оуенс – хора от кръга на „Vogue“.
Той ме попита защо ги харесвам. Аз казах, че обичам да ги нося или нещо подобно: „Спомням си последното шоу на Вена Кава – те правят толкова много интересни неща с безопасни игли“.
Това беше ужасен отговор.
– Но защо иначе те ти харесват, извън факта, че обичаш да ги носиш?
О. Господи. Не знаех. Не мислех за дрехите по този начин.
И отново, за мой ужас, той ме попита дали посещавам музеи. Дадох му същия отговор, който дадох на Ана – разбира се, правя го понякога, харесва ми да го правя!
– Какво беше последното, което видя? – попита той.
Току-що казах, че това е моят срам за този ден.
- Не мога да си спомня.
Провал.
След Марк ме интервюира една редакторка в списанието, която не се отнесе много топло с мен, въпреки че ми предложи малка бутилка минерална вода „Perrier“.
Интервюирането отне повече от два часа. Имала съм раздяла с мъже, които всъщност харесвах, която емоционално ми е отнела по-малко. Няколко дни по-късно, около 6:50 ч., „Condé Nast HR“ ми изпрати на електронната поща съобщение за отхвърляне, в което се казваше, че не съм достатъчно опитна за позицията. Бяха прави.
Ако ме бяха наели, щях да работя добре, сигурна съм в това, но би било огромно мъчение и щях да мина на валиум, само за да реша какво да нося всеки ден. И както ми се струва, мога да ходя по музеи с по-голямо желание, отколкото Ана Уинтър си мисли.
 
Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.