CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

Дали: чудо или чудак?

09/12/18 / ИЗКУСТВО
15 невероятни факта от живота на гения

Салвадор Дали – легендарният сюрреалист, художник-звезда е доста необикновена особа. Причудливият му характер привлича вниманието, очарова и провокира нашето (нездраво) любопитство.
Ето най-удивителните факти от неговата биография.

1. ИСТОРИЯТА С „ЧУПА-ЧУПС“
Салвадор Дали е автор на логотипа за известните близалки „Чупа-Чупс“. Енрик Бернат, основател на компанията, лично помолил Дали за помощ в създаването на логото. И ето, върху стар вестник под ръката на сюрреалиста се появило световноизвестното и до днес лого. Решението логотипът да е отгоре на захаросаното плодче, а не отстрани, също е гениално предложение на Дали.
Като възнаграждение Салвадор получил приличен хонорар и поискал всекидневно да му доставят кутия близалки. С тази кутия той отивал на детската площадка, демонстративно разопаковал някоя близалка, облизвал я и я хвърлял на земята. Процесът се повтарял, докато Дали не останел напълно удовлетворен от експеримента си.

2. ЗАВЛЯКЪЛ ЙОКО ОНО С ПАРИ
Аманда Лиър, известна като муза на Дали, споделя следната история: веднъж съпругата на Джон Ленън помолила Дали да й прати косми от легендарните си мустаци. Дали мислел, че Йоко Оно е вещица и може да му направи черна магия. Затова помолил Аманда да намери в градината сухо тревно стебло и да го изпрати на Йоко в красиво опакована кутийка.
За това Йоко Оно заплатила 10 000 долара.

3. ЛЮБОВТА КЪМ ГАЛА
Да, тази история абсолютно се вписва в списъка необичайни неща от живота на Дали. Той още боледувал по предната си голяма любов: Лорка… Елена Ивановна Дяконова, известна като Гала, се запознава с младия Дали, бидейки с десет години по-стара от него и омъжена. Но любовта сразява и двамата и скоро след това те се женят.
Събитието предизвиква негодувание в семейството на Дали, но не това е важно. Гала става негова муза за цял живот, въпреки интимните проблеми на Салвадор и изневерите й. Веднъж той й подарил замък в провинция Жирона, където самият той не можел да отиде без нейна писмена покана. Днес там е погребана Гала.

4. СЮРРЕАЛИСТИТЕ НЕ ГО ПРИЗНАВАТ
Дали открито се възхищавал на Хитлер. Дори рисува картина, в която образът на фюрера е поднесен като пейзаж. Сюрреалистите видели в това нацизъм, неприемлив по това време и изключили Дали от своята компания.

5. НЕ Е БИЛ НАРКОМАН
Съществува стереотип, че всички необикновени творци приемат наркотици, които служат като подбудители на тяхната фантазия. Но Дали не бил заразèн от това. Той заявявал: „Аз не употребявам наркотици. Аз самият съм наркотик“.
В необходимото за творчество състояние той се потапял с помощта на параноидално-критическия метод, който изобретил сам. Един от начините да се поддържа в някакво приповдигнато приказно състояние, включвал съсредоточеното наблюдаване на определен предмет, докато този предмет не приемел друга форма, предизвиквайки халюцинация.

6. БИЛ ИЗКЛЮЧЕН ОТ ХУДОЖЕСТВЕНОТО УЧИЛИЩЕ. ДВА ПЪТИ
Бунтар от самото си детство, Дали не се стеснявал да носи странни дрехи и да има странно поведение. По онова време за екстравагантен се смятал стилът на британския денди от ХIХ век, към който се придържал и Дали. Училище Дали така и не завършил. Първия път го изключили за участие в училищни протести. Втория път – през 1926 г., тъкмо преди зрелостните изпити.
Без учебни задължения, Дали не губил безцелно времето си и скоро се отправил към Париж. Там се запознал със своя кумир – Пабло Пикасо.

7. РЕИНКАРНАЦИЯ
Дали имал по-голям брат. За съжаление, той почива от менингит, а след 9 месеца се ражда Салвадор Дали – кръстили го с името на починалия му брат.
Когато бил на пет годинки, родителите на Дали го завели на гроба на брат му и му казали, че той е негова реинкарнация. Салвадор Дали вярвал в тази концепция, макар веднъж да признал, че дълго искал да докаже, че той си е той, а не нова версия на покойния си брат.

8. СОБСТВЕН МУЗЕЙ
Веднъж кметът на град Фигерас (родният град на Дали) помолил художника да пожертва едно от произведенията си за местния музей. В отговор Дали реставрирал зданието на градския театър, който се превърнал в световноизвестния Театър-музей на Дали.

9. АЛИСА В СТРАНАТА НА ЧУДЕСАТА
Веднъж Дали влязъл в ролята на илюстратор на легендарната детска книга „Алиса в страната на чудесата“. Съчетанието между стила на Дали и сюжетите на Люис Карол се оказало много печелившо. В началото били издадени само 2700 копия, но преизданията и допечатките на книгите продължават дори днес.

10. ХОЛОГРАМАТА НА АЛИС КУПЪР
Колаборацията на Дали и Купър се смята за една от най-епичните в света на изкуството. Творците взаимно се възхищавали един другиму и веднъж Дали предложил на Купър да си сътрудничат.
Заедно те създават първата в света холограма на рок вокалиста и като цяло отлично си прекарвали заедно.

11. КРАЛСКОТО СЪРЦЕ
Салвадор Дали създава ослепителен шедьовър от злато, покрит с 46 рубина, 42 брилянта, два изумруда и други скъпоценни камъни. И това не е най-впечатляващото. Вътрешен механизъм кара Кралското сърце да тупти, сякаш е живо човешко сърце.
Сега то бие в Театъра-музей на Дали.

12. „VOGUE“
Обикновено на обложката на списание „Vogue“ виждаме фотографии на модели. Но три пъти там се появяват рисунки на известния сюрреалист.
Изданията с тези обложки излизат през декември 1938 г., април 1944 г. и декември 1971 г.

13. МОДЕН ДИЗАЙНЕР
Дали обожавал модата. Той тясно си сътрудничи с италианската дизайнерка Алзой Шиапарели, която създава артикули, вдъхновени от негови произведения. В частност, неговият „Телефон-омар“ бил източник на вдъхновение и през 30-те години на минали век били ушити дрехи с изображения на омар за херцогинята на Уиндзор.
Дали създава също шапка във формата на обувка, колан с устни във вид на тока и флакони за одеколони. През 1950 г. той си сътрудничи и със своя добър приятел Кристиян Диор в проект за модата на бъдещето. Дали проектира „Рокля за 2045 година“.

14. ПОКАНА ЗА КУПОН
Дали обожавал да събира гости на веселбите си. По правило – на обща софра. Той измислял невероятни мизансцени и етюди, развихрял въображението. Всичко било крайно сюрреалистично.

15. НЕ ПЛАЩАЛ В РЕСТОРАНТИТЕ
Когато Дали и негови приятели се събирали да обядват в ресторант, той държал сметката да е на негово име. Трябвало да се плаща с чек, затова на него Дали рисувал някакъв скеч. Той знаел, че никой няма да вземе да го съди, понеже рисунките му били сто пъти по-ценни.

Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.