CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

Деца от Варна творят, пеят и танцуват

11/12/23 / ВАРНА
по проект “Обичаите в българската и ромската култура – заедно!”

 От 1 септември стартира проект “Обичаите в българската и ромската култура – заедно”. Проектът е финансиран от Фонд “Култура” към Община Варна” в категория “Любителско изкуство”.
Целите и ползите от инициативата представя Николай Николов, ръководител на проекта.
“Бяхме заложили театър, арт школа и танци, където сме много силни. Отделно имаме музикална школа. От септември досега имаме вече три концерта. Имахме покана и от град Добрич, където се представихме много добре с ромски и индийски танц, пяхме от сърце и успяхме да впечатлим публиката.


С децата и младежите, които са до 18-годишна възраст, работи хореограф. Децата идват с голямо желание и всичко, което сме създали остава като устойчивост за читалището.
Децата и младежите не са излизали от махалите. Когато отидохме в Добрич, в първия момент помислиха, че излизаме извън граница.
Амбициите ни са да продължим работата в школите, които създадохме. Ние имаме традиция в нашето читалище, не както е прието “свършва проектът и светът свършва”. Ще съхраним и надградим създаденото. Вече имаме традиции, работим с рециклирани материали в арт школата и се стараем да бъдем еко.
Тези проекти са много полезни не само за обогатяване на репертоара на читалището, но и за осмисляне на свободното време на младите хора. Защото улицата е може би най-лошият съветник за тях”, коментира Николай Николов.
Проектът “Обичаите в българската и ромската култура – заедно!” осигурява възможност на младежи до 18 години за достъп до любителското изкуство за изграждане на устойчив модел на културно сътрудничество на местно ниво. Творческите работилници предоставят възможност участниците да се запознаят с обичаите и традициите на двете етнически групи чрез интерактивни методи – беседи, презентации, драматизации, демонстрации. Създадени са творчески работилници за танци, музика и драма, като в последната е предвидено драматазиране на народни приказки.
Ръководител на проекта е секретарят на НЧ “Явин 2004” – Николай Николов, водещ на творческа работилница по музика е Николай Бинев, творческата работилница по танци е водена от хореографа Божидара Дикранова, водещ на творческа работилница по драма е режисьора Иваничка Цветанова – Мусова.
Платена публикация по проект „Обичаите в българската и ромската култура – заедно”, финансиран от Община Варна – Фонд „Култура”!

Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.