CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

Джейн Остин и Том Лефрой

03/06/20 / КУЛТУРА
Измислената любов на „първата дама“ на английската литература

Джейн Остин е британска писателка, която подарява на света най-красивите истории за любов – но самата тя така и не познава прелестите на романтичните отношения и семейното щастие. До края на живота си тя остава вярна на един човек, комуто отдава своето сърце, след като го зърва един-единствен път.
Джейн се ражда през 1775 г. в семейството на приходящ свещеник от селцето Стивънтън в графство Хампшър и е петото дете в това семейство. На баща й се налагало да поработва и като учител в местния пансион за жълти стотинки. Цялото детство на малката Джейн преминава сред учениците на татко й, така че тя навиква на шегите и шума от момчешките перчения. Едва навършила 18 години, Джейн, макар да не е ослепителна красавица, вече блести на баловете, което доставяло огромно удоволствие на майка й: тя се надява на изгоден брак по сметка за щерката. Госпожа Остин е уверена, че ако не на този бал, на следващия дъщеря й ще получи предложение с искане на ръката и сърцето й. Но се случва друго…

Джейн Остин

СРЕЩАТА НА БАЛА
Този бал преобръща душата на Джейн и повлиява на целия й по-нататъшен живот. Тя го среща: Том Лефрой, красив потомък от небогата ирландска фамилия. Том е студент и изучава юриспруденция в Лондон, като разчита само на себе си и на чичо си, който плащал обучението на племенника си. Дошъл да се види тъкмо с него и с роднините и да поотдъхне от ученето, младият човек попада на бал, където за първи път среща Джейн Остин.
Тази вечер за вятърничавия Том не означава нищо, но на впечатлителната Джейн дарява любов за цял живот: тя решава, че ще го обича до гроб. Своята любов Джейн описва в ръкописа „Първи впечатления“, който вечер чете на сестра си. Светът се смалява, свива се и става незрим зад огромния ръст на Том.
По-късно обаче тя ще преосмисли и преработи „Първи впечатления“, за да се превърне ръкописът в знаменития й роман „Гордост и предразсъдъци“.
С времето Джейн започва да разбира, че Том няма да се върне: ни ред от него…! След като завършва висшето си образование и става адвокат, той се връща в Ирландия, където се жени за богатата сестра на свой приятел от университета. Джейн вече има готови два романа – „Разум и чувства“ и „Първи впечатления“, когато вестта за сватбата на Лефрой стига до нея. Строполена на стола, тя чувства как от тази непоносима болка душата й е готова да се изтръгне от тялото, как сърцето й ту спира, ту, като при скок, бясно започва да бие.

Том Лефрой

ВЪЗМОЖНО ЩАСТИЕ
През 1800 г. господин Остин се наканва да отиде в град Бат, където да доживее остатъка от дните си. Джейн е на 25 и понеже е неомъжена, трябва да го придружи. Като не смее да противоречи на баща си, тя поне си измолва разрешение да посети родния Манидаун – и дома, в който среща Том, но това пътуване се оказва още едно изпитание.
Харис Биг, единственият син на заможния собственик на Манидаун, е отчаяно влюбен в Джейн, макар че е с пет години по-млад от нея. Той се решава да поиска ръката й и за свое учудване, получава горещото одобрение от баща си, който обичал Джейн като родна дъщеря. Омъжването щяло да й даде възможност да се завърне по родните места и да живее под покровителството на обичлив мъж. И казва „да“. Но остава невеста само за един ден. (Навярно това е най-краткото сватосване в човешката история.) Още същия ден тя размисля…
Джейн Остин посещава Бат през 1797 и 1799 г. и го прави място на действие в няколко епизода т ранния си роман „Абатството Нортангър“. Не успява да изхвърли от мислите си Том Лефрой, седем години не са достатъчни да го забрави. Тя намира сила да се обясни с несъстоялия се бъдещ свой съпруг Харис, а после плаче цяла нощ, защото разбира, че се отказва от истинско, но земно щастие заради идеална, но изфантазирана илюзия.
Всичко това е разказано в романа й „Мансфийлд парк“: там тя описва преживяванията на жена, която се отказва, заради безнадеждна любов в сърцето си, от благополучен живот. По същество Джейн Остин преразказва собствения си живот.

ТЮРБАН НА СТАРА ДЕВИЦА
На тридесет години Джейн Остин започва да носи тюрбан – символът на старите моми. Тя вече знае, че никога няма да се омъжи, такъв е нейният избор, непонятен по онова време за околните. Дори когато се замогва, Джейн остава сама, като отклонява всички предложения на кавалери.
Джейн си остава неомъжената дъщеря на свещеник.
От този момент тя се отдава само на творчеството си.

ТВОРЧЕСТВОТО
Тя пише романи един след друг, но не ги публикуват.
През първите пет години светът вижда и прочита четири романа, признати за най-добри, което донася на писателката не само слава, но и материална независимост.
Първият роман, който Джейн Остин успява да публикува, когато е вече на 36, е „Разум и чувства“. Нейният брат праща ръкописа на издател, книгата е отпечатана и има успех. След нея издават „Гордост и предразсъдъци“ и Джейн става знаменита и богата.
„Мансфийлд парк“ и „Ема“ не се продават толкова добре като първите два романа, а и братята на Джейн закъсват финансово. За да поправи загубите, тя започва работа над романа „Братя“ и дори написва 12 глави, но не смогва да го завърши.

РАЗУМ И ЧУВСТВА
На 41 здравето й се влошава, тя почти не става от леглото и бавно умира от незнайна болест. Силите й съвсем изнемощяват. Лошото самочувствие става спътник на Джейн през последните години: слабост, виене на свят, припадъци.
По-късно биографите на Джейн Остин стигат до извода, че тя е страдала от рядко хормонално заболяване.
Усетила, че не й остава много време, тя работи все по-упорито, с часове седи зад любимото си бюро. В края на 1813 г. Джейн танцува на своя последен бал. Писателката умира през 1817 г. в град Уинчестър и там, на градското гробище, е погребана. Жената, дарила света с красиви любовни истории, сама през целия си живот е влюбена в един-единствен мъж – с безответна любов.
„Аз почти се боя да ти призная как се държахме с моя ирландски приятел. Представи си най-разпътното и шокиращо поведение: ние танцувахме заедно и седяхме един до другиго…“ – пише младата Джейн Остин на своята сестра Касандра. Тези танци й стигат, за да измисли своята любов и да откаже на всички действителни претенденти за ръката й.
След смъртта й питат Том Лефрой дали някога е обичал Джейн и той Отвръща, че да, обичал я е, но с наивна момчешка любов – и че се чувства виновен за измамните надежди, които й е внушил…

Превод и редакция: Георги ВЕНИН
 
Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.