CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

Джон Гришам за началото

12/13/19 / ИЗКУСТВО
„Искам всяка следваща книга да е по-добра. Това ме държи буден през нощта.“

culturespace.bg

Джон Гришам е обичан автор, който завладя читателите със своите майсторски написани и държащи в напрежение съдебни трилъри. Първите му творби, които се фокусират около правната професия, включват „Време за убийство“ и „Фирмата“. Добрата му юридическа подготовка и практика гарантират достоверността, писателското му умение – напрежението, което ни води през страниците и не ни дава да оставим книгата.
През 1983 г. избирателите на Седми район на Мисисипи избират Джон Гришам в законодателната власт – Камарата на представителите на Мисисипи в Джаксън. По това време (1984 г.) той започва да пише художествена литература. Докато е в Камарата, завършва първата си книга „Време да убиваш“ (1987).
Инцидентът, вдъхновил първия роман на Гришам, се е случил години преди да бъде описан. Тогава Джон Гришам все още практикува право в Саутхейвън (1984 г.). Един ден той отива в местната съдебна палата, за да наблюдава съдебен процес и изслушването на десетгодишно момиче, което свидетелства против мъж, който я е изнасилил и оставил да умре. „Никога през живота си не съм изпитвал такава емоция, както при тази човешка драма“, спомня си Гришам в списание „People“. „Като обсебен започнах да се чудя какво би станало, ако бащата на момичето убие този изнасилвач и бъде изправен на съд. Трябваше да го напиша“.

Въпреки 70-те часа седмично, които работи в собствената си фирма, той успява да завърши „Време да убиваш“, като се събужда в 5:00 ч. всяка сутрин, за да пише – график, който спазва три години. След това, през 1987 г., след като ръкописът е отхвърлен от 28 издателства, агентът от Ню Йорк Джей Гарън предлага да представлява Гришам. Гарън сключва сделка с Wynwood Press за 15 000 долара, а две години по-късно са публикувани 5000 копия на „Време да убиваш“, хиляда от които Гришам купува сам. „Фирмата“ също е отхвърлена от много издателства и можеше да я сполети подобна съдба, ако сценарист на холивудска продуцентска компания не прочита оригиналния ръкопис и „Парамаунт пикчърс“ веднага му предлага 600 000 долара за правата върху филм по нея.
И чудото се случва. Гришам скоро подписва договор с „Doubleday“ – един от издателите, които са отхвърлили първия му роман две години по-рано. „Фирмата“ е история за възпитаника на Харвардското юридическо училище Мичъл Макдиър, който постъпва на работа в престижна адвокатска кантора в Мемфис, която му прави предложение, което не може да откаже: отлична заплата и придобивки – нов автомобил BMW, ипотека с ниска лихва и членство в шикозен кънтри клуб. И докато Мичъл и съпругата му Аби свикват с новия си по-висок стандарт на живот, двама от адвокатите на фирмата умират мистериозно и следователи от ФБР започват да притискат младия адвокат за вътрешна информация. Когато научава, че мафията е създала фирмата, за да изпира пари, Мич е изправен пред решението дали да си сътрудничи с ФБР и да рискува живота си, или да бъде замесен с останалите членове на фирмата и да прекара останалото време от живота си в затвора.
За Гришам написването на „Фирмата“ е повратна точка в живота му. Той решава да закрие юридическата си практика и да пише на пълен работен ден.
Списание „People“ нарича „Фирмата“ „трилър от първия ред, задвижван до пулсиращо съвършенство от реализма на своите злонамерени адвокати“, а Библиотечният журнал отбелязва, че Гришам „е поставил дръзко висок стандарт, такъв, който читателите му се надяват, че той може да достигне отново и отново“. Бестселър според „Ню Йорк таймс“ 47 седмици – и най-дълго продаваната книга с меки корици в седмичния списък на издателите. (През 1992 г. по „Фирмата“ е заснет филм, режисиран от Сидни Полак, с участието на Том Круз, Джийн Хакмън, Джийн Трипълхорн и Холи Хънтър.)

Джон и Рене Гришам
Продадени са петстотин и петдесет хиляди екземпляра с твърди корици и седем милиона – с меки корици. Джон Гришам става известен автор. Сега хората четат и „Време да убиваш“, от която са продадени 5,5 милиона копия с меки корици. И Колелото на съдбата се завърта на пълни обороти. От следващата книга на Гришам – „Версия „Пеликан“ се продават 1,4 милиона копия с твърди корици и 5,1 милиона копия с меки корици. Оттогава Гришам е написал „Клиентът“, „Камерата“ (The Chamber ), „Присъдата“ (The Runaway Jury), „Ударът“ (The Rainmaker), „Партньори“ (The Partner) и др. И те до една се продават в милионни тиражи. Всички искат да четат Гришам…
Въпреки привидно недосегаемия си успех, Гришам все още иска всеки роман, който пише, да се усъвършенства до последно. „[В момента] бих могъл да извадя всичко и то да се продаде“, казва той. „Но искам всяка следваща книга да е по-добра. Това ме държи буден през нощта“.
 
Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.