CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

Древен дворец на маите

03/26/24 / ИСТОРИЯ
скрит в джунглата повече от 1000 години

culturespace.bg

Повече от хиляда години забравен дворец на маите са е спотаявал в дълбините на джунглата. Археолозите имаха късмета да открият артефакта по време на експедиция на запад от Канун.
Тази експедиция е екипирана от Националния институт по антропология и история на Мексико. Участниците в нея намериха сградата в Кулуб и бяха сериозно изненадани, че не са я виждали преди.
Новооткритият дворец със сигурност не може да се нарече малък. Сградата е дълга 55 м, а северният ѝ край е скрит от дървета. Ширината на стените достига 15 м, височината на таваните е шест метра - най-вероятно зданието се е използвало за ритуални цели.
Археолозите успяха да влязат в двореца. Оказа се, че е разделен на шест стаи. В централната има олтар, а малко по-нататък има голяма кръгла печка. Алфредо Рубио, ръководителят на експедицията, смята, че сградата може да хвърли светлина върху изчезването на древната цивилизация на маите. В крайна сметка учените все още нямат категорично мнение по този въпрос. Преди хиляда години, тоест около времето, когато е построен откритият дворец, цивилизацията на маите внезапно изчезва от континента
 
Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.