CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

Древен Египет: още факти и митове,

12/18/23 / ИСТОРИЯ
които изненадват като сняг през юли…

culturespace.bg
ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
Когато говорим за древни времена, пред очите се появява картина на необразовани хора, които събират реколта и вярват в зли духове и проклятия. Но това са стереотипи. Животът на египтяните е бил толкова богат, че дори нашите съвременници биха му завидели.

• В Древен Египет не е имало фараони. Думата „фараон“ се появява за първи път в Библията и е преведена като „дворец“. Владетелят се е наричал цар или владетел на две земи (вж. по-надолу за царското име). Първото появяване на титлата „фараон“ датира от 17 г. сл.Хр. в свещенически хроники.
• Рекордът за най-дълъг престой на власт е поставен от Пиопи II. Някои учени твърдят, че той е царувал 94 години. Възкачва се на трона на 6 години и умира час преди да навърши столетие.
• Египтяните са сред първите опитомители на животни. Преди 9000 години са опитомили козата, преди 8000 години – кравата, през 5000 г. пр.Хр. – магаре, през 3000 г. пр.Хр. – гъска. Но любимите на египтяните котки започват да живеят до хората за първи път в Кипър. След това се заселват заедно с фермерите в целия Близък изток.
• Египтяните са първите, които носят брачни халки на безименния пръст. Бижутата се изработвали от плетена тръстика и кожа. Пръстените символизирали вечен живот и любов.
• Брачните договори се появяват в Древен Египет. Те са одобрени от наместника на фараона. Съгласно договора съпругът е длъжен да издържа съпругата си, а в случай на развод – да върне зестрата.
• Полицията също е изобретение на египтяните. Появява се по време на Средното царство (приблизително 2050 – 1800 г. пр.Хр.). Полицията се състои от воини и чуждестранни наемници. Осигурява реда в града, бори се с измамите, издирва престъпници, следи продавачите на пазара да не мамят клиентите и охранява дворци и каравани. Полицаите са придружени от служебни кучета и маймуни.
• Във филми за мумии обичат да говорят за древноегипетския език. Но гой не съществува. Разбира се, египтяните разговаряли, кореспондирали, писали книги, завещания и съставяли договори. Но през 40-те века от съществуването на държавата езикът и писмеността се променят. В допълнение към основния език има диалекти. Египтолозите разграничават средноегипетски, новоегипетски и късноегипетски езици, както и силно специализиран език на текстовете на пирамидите.
Нямаме представа за египетската фонетика. Приблизителният звук на някои фонеми е възстановен от съвременните коптски думи (коптският е пряк наследник на древноегипетските езици), от гръцките имена, написани с египетски знаци (да не говорим за факта, че фонетиката на древногръцкия също е много конвенционална)… обаче всичко това се отнася само за съгласните звуци, тъй като гласните не се пишат в семитските езици, които включват египетския. За удобство звукът „e“ се вмъква между съгласни (така нареченото „училищно четене“) и всичко това има много малко общо с предполагаемия истински звук.


МИТОВЕ

1. Изход
Средният съвременен европеец има някакво разбиране за библейската история. По-специално, той е наясно, че евреите са страдали много години в египетски плен, където са били ужасно експлоатирани. „И затова египтяните жестоко принуждаваха израилтяните да работят и вгорчаваха живота им от тежката работа с глина и тухли“ (Изход 1:13–14).
Но ако прочетете египетските източници, става съвсем очевидно, че смесването на глина със слама за направата на тухли е най-лесната физическа работа, която по принцип може да бъде предложена на човек. Със сигурност е по-лесна от рязане на гигантски каменни блокове, например.
2. Робите са построили пирамидите
Пирамидите са построени от свободни граждани на Египет, така наречените „хему нисут“: „кралски хора“. В свободното от селскостопанска работа време. Почти цялото население на страната принадлежало към този социален слой; те работят в кралски, храмови и големи частни имоти – и след това се хранят от хазната (т.е. получаваха вид заплата). Или са работили на собствената си земя и после са се изхранвали сами. Поради особеностите на египетския климат обработката на земята е краткосрочна, а през останалото време няма за какво да се плащат „заплати“ на фермерите. Поради това те са прехвърлени към изграждането на напоителни съоръжения или царски гробници. Или нещо друго. Впрочем, съдейки по боклука, открит близо до пирамидата на Хеопс в древното строително селище, „царските хора“ също са се хранели като кралски особи.
Всъщност робството в Египет, разбира се, е съществувало. Но съвсем не в такъв гигантски мащаб, както си мислехме. Например един от надписите на Тутмос III споменава, че той е довел около триста роби от войната. Триста. А Тутмос III е един от най-великите завоеватели в човешката история. Ако такъв скромен брой поробени врагове е записан в аналите като огромно постижение, за какви хиляди и милиони роби може да говорим? Друг пример е, че благородник, в чието домакинство работят няколкостотин „хемуса“, се хвали, че е купил един роб. И това – въпреки факта, че робите не са били толкова скъпи: запазен е текст, в който жена на име Ири-Нофрет купува младо сирийско момиче за еквивалента на около 400 грама сребро. Това означава, че робството е просто много рядко.
И една и половина хиляди години по-късно, през епохата на Новото царство, строителите на царските гробници като цяло стават едни от най-уважаваните хора в Египет. Те живеят в специално селище недалеч от царския некропол и не се колебаят да стачкуват, ако вече не са доволни от възнаграждението за труда си. Съгласете се, странно е да очаквате нещо подобно от роб.
3. Царско име
В романите за Древен Египет, дори тези, написани от професионални египтолози (например Георг Еберс), героите обикновено наричат царя по начина, по който сме свикнали от учебниците по история. Рамзес II, например, или Пепи I.
Всъщност това именуване е въведено само за улеснение на учените. Всеки цар носел общо пет имена – лично, тронно, хорово, златно и „името на двете господарки“, тоест богините на Горен и Долен Египет. Така Тутмос III всъщност се нарича Хор Канехет-хайме-Уасет, Хор в злато Джосер-хау, Две любовници Уа-несит, крал и суверен Менхепера, син на Ра Тутмос. А поданиците му говорят за него като за Негово Величество Менкхепера. И това тронно име е практически уникално и не се нуждаеше от номериране.
4. Теглилка вместо пари
В Древен Египет не е имало пари. По-точно, египтяните са мислили да направят среброто, медта или златото някакъв универсален еквивалент, но металът не е участвал пряко в търговията. Има мярка за тегло, наречена „дебен“, чийто размер се променя в продължение на хиляди години от 13,5 до около 90 гр. Дебен условно е разделен на дванадесет „кита“.
А монетите се появяват едва в края на VI век пр.Хр.
5. Достатъчно ли е да разгледаме фреските?
Ужасни грешки в изобразяването и описанието на древния египетски живот често се правят и от тези автори, които внимателно са чели източниците и са изучавали много египетски картини. Например всеки знае, че древните египтяни са носили бели превръзки, нали?
90% от известните ни изображения са фрески от гробници. Ако с текстовете всичко е наред (запазени са учебници по различни дисциплини, съдебни архиви, лична кореспонденция и бизнес досиета), то с изобразителното изкуство нямаме късмет. Изглежда, че гробниците изобразяват най-обикновен живот: полска работа, лов, празници, вечери… Но ако се замислите (или поне прочетете експертите, които вече са мислили за това), става ясно, че не този свят е изрисуван по стените на гробниците, а другият свят. Където всичко ще бъде приблизително същото, разбира се, но много по-добро и малко по-различно.
По-специално в следващия свят те се обличат напълно различно. В действителност да се разхождаш по екватора в дрипи, които не покриват раменете ти, е много глупаво (египтяните не са били чернокожи), а да излезеш на полето в бяло, е още по-глупаво. Освен това всички дрехи, открити при разкопките, са цветни.
Като цяло, всички всекидневни доказателства от гробници трябва да се третират с заострено внимание. Например на главите на много жени има малки конуси с неизвестна цел. Аматьорите познавачи убедено казват, че тези „шишарки“ са правени от ароматни масла или восък, а вечерта бавно се топят и миришат приятно.
6. Две добавки
А) Конете се появяват в Египет много късно, някъде през XVII век пр.Хр. Египтяните не са яздили коне и очевидно дори не са възприемали коня като отделно живо същество: не конят получавал лично име, а целият екип на колесницата. Б) Повечето египетски текстове споменават бирата като един от основните хранителни продукти. Ето защо героите в романите за Древен Египет постоянно пият бира, а компанията Carlsberg дори пусна ейл „по древна египетска рецепта“. Ако вземем истинска древноегипетска рецепта, се оказва, че думата „бира“ някога е била име на нещо като течна каша, направена от едро смляно зърно. Така че тази „бира“ всъщност е ядена, включително от деца. Въпреки че, разбира се, алкохолни напитки са съществували в Древен Египет.

СПОРНО
Наскоро се появи такава сензация:
Група изследователи от Института „Макс Планк“ и Университета в Тюбинген успяха да реконструират генома на древноегипетски мумии на възраст до 3500 хиляди години. Резултатите от работата поставят под въпрос всичко, което знаехме преди за владетелите на Египет. Оказа се, че древните египтяни изобщо не са представители на африканските народи.
В по-голямата си част Египет е бил населен от тюрки (Южна Европа) и жители на териториите, където сега се намират Израел, Ливан, Грузия и Абхазия. Всъщност сред тях почти няма африканци.
Освен това древноегипетското население не е претърпяло сериозни генетични промени, оставайки защитено от нашествията на чужди завоеватели.
Изследването е потвърдено от учени от Цюрих, които са направили ДНК тест от мумията на Тутанкамон. Оказва се, че той е европеец – подобни гени има и при французи, испанци и англичани.
Но съвременните египтяни имат съвсем различна генетична структура. Така се оказва, че предците на древните египтяни и европейци са били едни и същи и някога са мигрирали от Кавказ, като някои са стигнали и до Египет. Така че съвременното население на Египет да се гордее с родството си с фараоните, е просто смешно.
Във форумите под тази информация се появиха гневни и обосновани опровержения. Какво мислите вие?

 
Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.