CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

Древен римски град в Централна Италия поставя под въпрос последните дни на Империята

04/17/24 / ИСТОРИЯ
Разкопки разкриват Interamna Lirenas: изоставен град на Римската империя

culturespace.bg

Привлекателността на историята на Римската империя изглежда никога няма да избледнее, дори след като са изминали векове от нейния зенит. Страстта на италианските археолози да разкрият тайните ѝ не намалява. В едно забележително откритие, което отнема повече от 13 години целенасочени разкопки, изгубеният град Interamna Lirenas изплува от неизвестността, за да хвърли нова светлина върху римския свят.
Древният римски град Interamna Lirenas оцелява 300 години по-дълго, отколкото се е смятало досега. Експертите поставят под съмнение времето на разпадането на империята през III век. Археолозите откриват останките от покрит театър, пазарни места, складове и речно пристанище от това, което било процъфтяващ град.

Останките от театъра (долу) и базиликата (горе) на Interamna Lirenas, гледани отгоре. Снимка: Алесандро Лаунаро.

Преди две хиляди години древното римско селище Interamna Lirenas в региона Лацио в Централна Италия е било типичен отдалечен град на империята. Смята се, че е претърпял същата съдба като толкова много забравени римски селища през политически и икономически напрегнатите II и III век, постепенно западайки в началото, а след това по-бързо, преди да потъне в забрава.
Но ново проучване на археолози от университета в Кеймбридж, което е публикувано в редактираната антология „Римски урбанизъм в Италия“, разкрива много по-сложна история за това малко и не особено забележително римско селище. Изглежда, че Interamna Lirenas е била изненадващо издръжлив при упадъка на империята през III век, адаптирайки се и приспособявайки се и поддържайки определен успех и просперитет въпреки сравнително отдалеченото си местоположение. Мястото продължава да бъде заето дълго след това, което можело да се очаква, дори оцелява донякъде след времето на официалното падане на Римската империя.

Изглед с дрон на разкопките на двете пешеходни пътеки, около улицата, разделяща базиликата (горе) от театъра (долу) в Interamna Lirenas. Снимка: Алесандро Лаунаро.

Interamna Lirenas, сгушен по средата между Рим и Неапол, дълго време остава скрит, незнаен за историците и археолозите повече от 1500 години. Първоначалното откриване на града датира от 80-те години на миналия век, въпреки че по това време той погрешно е идентифициран като малко селище. Скорошните разкопки обаче разкриват съвсем различна гледка.
Слоевете на историята внимателно се отделят от археолозите и Interamna Lirenas разкрива истинското си величие. Това не е просто селище, а процъфтяващ град, пълен с жилища, храм, бани и дори покрит театър. За разлика от известния град Помпей, Interamna Lirenas не преживява природно бедствие; по-скоро обитателите му, изглежда, са избрали да го напуснат поради причини, които остават забулени в мистерия. Забележителното е, че Interamna Lirenas успява да процъфтява век след падането на Римската империя – доказателство за устойчивостта на нейните местни и регионални мрежи, както политически, така и икономически. Тези мрежи позволяват животът да продължава дори в разгара на упадъка на империята.
В границите на града имало изобилие от символи на статута, като театърът с покрив се откроява като забележителен пример. Д-р Лаунаро подчертава, че този театър е служил като основен символ на статуса и демонстрира богатството, властта и амбицията на града. Interamna Lirenas също се гордеел с голяма базилика, кметство и няколко общи бани – отражение на богат социален и цивилен живот. Къщи с различни размери и статус съжителстват в града, като подчертават неговата социална мобилност.
Преоткриването на Interamna Lirenas служи като завладяващо напомняне за трайното очарование на Римската империя. Този град, някога изгубен в пясъците на времето, се появява отново като доказателство за устойчивостта и адаптивността на древните цивилизации. Прецизните усилия на д-р Алесандро Лаунаро за изследване и разкопки разкриват съкровищница от исторически прозрения и хвърлят светлина върху процъфтяващ римски град, останал скрит повече от хилядолетие. Докато навлизаме по-дълбоко в аналите на историята и археологията, Interamna Lirenas предлага поглед към забележителните истории, които продължават да лежат заровени под земята и чакат да бъдат открити и споделени със света.
 
Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.