CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

Древният свят: разгаданите тайни

06/09/22 / ИСТОРИЯ
Учени са новите „раз-гадатели“

culturespace.bg

Понякога изглежда, че днес най-разнообразни открития се появяват в толкова бърз каданс, че скоро на Земята просто няма да останат мистерии.
Но археолозите са сигурни, че тайните на древните цивилизации ще продължат да ни интригуват още много векове.
Изминалите години донесоха някои наистина сензационни открития, които вдигнаха завесата над някои тайни на древните светове.

ЕГИПЕТСКИТЕ ЖИВОТНИ


Древните египтяни често са изобразявали животни, което позволява на съвременните изследователи да получат представа за фауната на региона преди 6000 години. Изображения на животни са издълбани върху дърво, върху камъни, върху церемониални аксесоари, а също върху стенописи по стените на гробниците. Учените успяха да установят, че от 37-те вида големи бозайници, които някога са живели в Египет, са останали само осем. Картината е била много различна в предхристиянската ера: тогава в Египет е имало много жители на саваната, като лъвове, антилопи гну, зебри и диви кучета. За съжаление, голям брой от тези животни загиват по време на многократни засушавания.

ГИБЕЛТА НА КАХОКИЯ


Преди около 1000 години най-големият град в Северна Америка е Кахокия; той се състои от 120 могили, разположени на 15 квадратни километра в заливната низина на река Мисисипи. В този град са живели около 20 000 души - повече, отколкото в Лондон и в други видни европейски градове по това време. Според някои оценки в определени моменти населението достига 40 000 души. Селището процъфтява до XIII век, след което се разпада. Учените смятаха, че градът е бил унищожен от някакво мистериозно природно бедствие.
Наскоро се появи версия, че причината е поредица от огромни наводнения. Това откритие е направено случайно – в езерото близо до центъра на град Колинсвил дъното е удълбано. Учените са се опитали да намерят вкаменелости и артефакти, за да оценят степента на човешката дейност в Кахокия. Вместо това открили доказателства за множество древни наводнения, които се случвали редовно дори преди основаването на Кахокия. Тогава наводненията спират, но по-късно отмъстително се възобновяват.

МИСТЕРИОЗНА ПЕЩЕРНА ЖИВОПИС


Археолозите, извършващи разкопки в близост до турския град Коня, са били озадачени от неолитни пещерни рисунки, които изобразяват нещо неразбираемо. Някои смятат, че това е най-старата карта на света; тя показва древна общност в Чатал преди около 9000 години. Други смятат находката за праисторическа абстракция. Днес изследователите предполагат, че това е фреска, която изобразява вулканично изригване.
Тази хипотеза се подкрепя от могила под формата на два хълма близо до мястото (нещо подобно е показано на фигурата), както и от факта, че в този район са открити парчета пемза (вулканична скала) отпреди около 8900 години.

ПРОБИТ ЧЕРЕП
През 1480 г. италианският град Отранто е превзет от Османската империя, която разграбва града и убива повечето от възрастните мъже. На останалите 800 души е предложено да приемат исляма в замяна на свобода. След като те отказват, са екзекутирани. През 1771 г. мъчениците от Отранто са обявени за блажени и те започват да се смятат за светци – покровители на града.
Няколко века по-късно един от черепите на мъчениците привлича вниманието на учените с факта, че в него са пробити 16 дупки (някои през цялата кост, а други просто прорези). Италиански изследователи предполагат, че дупките са били пробити след смъртта на човека, за да се извлече костен прах, който през онези дни често е бил използван като лекарство.

МИСТЕРИОЗНИ МОНЕТИ
Антрополозите откриха необичайни древни монети със странна форма при разкопки в Зиярет тепе, Турция. Някои от глинените монети са направени под формата на пирамиди, други – под формата на шапки на магьосници. Смята се, че такива монети са били използвани още преди появата на писмен текст, но около 3000 г. пр.Хр. те мистериозно изчезват от историята. Наскоро откритите в Турция монети обаче датират от 1000 г. пр.Хр., когато клинописът вече е бил в разгара си. Оказва се, че хората все още са ги разменяли, просто не са водели записи на транзакциите.

6. ЧЕРУПКИ И ЕЛ НИНЬО
Благодарение на течението Ел Ниньо климатът на Земята постепенно се променя. Доскоро учените не знаеха какво е било времето преди, но благодарение на изследването на обикновените черупки се оказа, че планетата е имала много сходни цикли на изменение на климата поради колебанието на Ел Ниньо и неговата противоположна фаза, известна като Ла Ниня. При анализа на гигантски черупки се оказа, че идентични процеси са повлияли на заселването на коренното население в Перу в миналото.

ОТКЪДЕ СА ДОШЛИ КАМЪНИТЕ В СТОУНХЕНДЖ?
Стоунхендж все още е загадка, но постепенно разкрива своите тайни. Учените вече са установили, че сините камъни идват от древна мина в хълмовете Пресели, Пембрукшър, Уелс. Стоунхендж се състои главно от два вида камък. Най-големите мегалити в Стоунхендж са направени от син камък и се предполага, че благодарение на прищевките на местната геология и мрачния уелски климат, сините камъни са се появили естествено - те са били издълбани от водата в продължение на векове.

КОД ЙОТУНВИЛУР
Криптоантрополозите бяха смаяни, когато дешифрираха късносредновековен код на викингите, който оставаше мистерия от години. Това се случи благодарение на пръчка от XIII век, върху която двама мъже – някои си Сигурд и Лавран – са издълбали имената си в обикновени и криптирани руни. След дешифрирането на мистериозната пръчка, върху нея е открито 700-годишно „древно текстово съобщение“, а именно – закачливият надпис „Целуни ме“.

ЛЕГЕНДАРНАТА КРЕПОСТ АКРА


Археолозите обявиха откриването на това, което се надяват, е легендарната крепост Акра, основан преди 2000 години и описан в Книгата на Макавеите, както и от историка Флавий Йосиф. И двата източника твърдят, че крепостта се е намирала в град Давид, което е довело до неуспешни експедиции и търсения през миналия век. Акра, от друга страна, е намерена извън градските стени на хълм със стратегически важен изглед към долината отдолу. След разкопаване на няколко пласта пръст бяха открити останките от мощна кула, внушителна стена и стръмен насип под нея. Освен крепостта, археолозите откриха и монети, кани с вино и дори парчета оръжие.

ДРЕВНОРИМСКИЯТ БЕТОН
Мистерията на създаването на бетона от римляните най-накрая е разгадана. На мястото на изчезналия вулкан Кампи Флегрей близо до град Поцуоли са открити скали, подсилени с влакна, които много напомнят за този древен бетон. Този материал се е образувал благодарение на горещи минерални води, богати на калциев хидроксид (гасена вар). Мехурчетата от тази „минерална вода“ са се смесвали с пепел и пемза, създавайки естествен бетон.
Превод: Георги ВЕНИН
 
Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.