CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

Двама през времето и пространството

03/28/19 / КУЛТУРА
Една любов за цял живот

abcfact.ru

На 30 септември 1985 г. умира Симон Синьоре.
В старото парижко гробище „Пер Лашез“ има място, скъпо за сърцето на всеки французин: гробът на Ив Монтан и Симон Синьоре. Тук често може да се видят млади влюбени, застинали в почит пред мястото, където почива легендарната двойка на френското кино.
Изкуството обединява много хора, но понякога ги разделя. И трябват много умения, а понякога и просто късмет, за да останат заедно в продължение на много години, защото изкуството е ревниво... Често то поглъща напълно човек, като не му оставя никакъв избор, нито сила да устои.
Известната с красотата си Симон Синьоре, гордостта на френското кино, е родена през 1921 г.
Този, когото всички познават под името Ив Монтан, е роден през 1921 г. в Италия, а истинското му име е Иво Леви. Смешното, добродушно хлапе пее откакто се е родило. Ив Монтан излеза на сцената на седемнадесетгодишна възраст и е забелязан от голямата Едит Пиаф.
Сърцето на Монтан остава свободно до момента, в който вижда Симон Синьоре. По това време актрисата живее с режисьора Ив Алегре; имат дъщеря Катрин. Но по волята на съдбата Симон среща Ив.
По това време и двамата вече са звезди: тя е филмова актриса, той –известен певец на шансони. И двамата толкова се впечатляват един от другиго, когато се виждат, че през всичките четири дни, когато живеят отделно, докато Симон събира нещата си и се премества у Ив, те са като в треска. Да, това е треска, която се нарича любов.

През 1951 г. и двамата са тридесетгодишни и обвързани. Зряла възраст, зрели взаимоотношения... Симон уверено върви към славата: всяка нейна роля е събитие във френското кино. Тя многократно е номинирана за титлата на най-добра актриса на годината. Аплодирана е не само в родната си Франция, но и във Великобритания, Америка, Италия и дори в Япония. На рафта на актрисата има Оскар, но като гледа статуетката, тя мисли само какво ще каже Ив за нейния успех.

Самият Ив гледа на това по различен начин. Любовта е красиво нещо, но когато жената е винаги с теб и плаче, когато отиваш при родителите си за един ден, рано или късно започва да уморява. Освен това той се гордее със Симон и нейния успех в киното, но след като тя започваа да изоставя ролите си просто защото иска да седи на репетициите му, той не издържа.
– Какво правиш тук? – възкликва той в залата за репетиции, раздразнено гледайки съпругата си. – Седиш и плетеш? Ти не снимаш, защото не те канят!
Това е жестоко, но вярно. Симон не казва нито дума на мъжа си – тя мълчаливо става и си тръгва. Като пристига вкъщи, актрисата се обажда на режисьора.
– Съгласна съм за ролята – казва го сухо, делово. – Утре ще дойда и ще подпиша договора.
Шоковата терапия понякога носи добри резултати. Симон отново се връща в киното и завръщането й е триумфално.
Популярната мъдрост казва: не купувайте къща, а купувайте съседи. Симон и Ив купуват бунгало на Сънсет булевард – в район, предпочитан от холивудските звезди. Настаняват се на номер 21, а на номер 22 е самата Мерилин Монро.
Често прекарват времето си заедно: френската двойка и Мерилин със съпруга си Артър Милър. В компаният Монро е самата любезност. Отнася се вежливо със Симон, но мечтата й е да остане насаме с Монтан. Случаят скоро й представя възможност: на Симон са предложени снимки в Италия заедно с Марчело Мастрояни и тя си тръгва. Съпругът на Мерилин също отсъства и съседите са оставени сами. Разбира се, Мерилин намира пътя и Монтан не може да устои на нейния чар.
При пристигането си в Париж обаче той вече не се смее: Симон е наясно с авантюрата на съпруга си.
Симон Синьоре успява да се вземе в ръце. Огънят в огнището е жив, но собствения им огън отдавна е изгаснал. Затова ли Симон почива само на шестдесет и четири години – не е стара, но е напълно опустошена?
След смъртта на Симон Монтан продължава да живее: той все още пее на сцената, жени се и дори става баща на шестдесет и седем години. Младата му секретарка Карол Амиел ражда единствения му наследник, сина му Валентин. Но това е по-скоро съществуване по инерция. Монтан живее така, както се хранят хората, чието хронично заболяване ги лишава от апетит: не искам, но трябва да го направя, защото всеки го прави... А Симон... тя все още е в сърцето му. Ненапразно Ив на въпрос на журналист: „Какво в живота Ви не се сбъднало?“ той отговоря: „Исках да умра преди Симон“.
Монтан умира от инфаркт на снимачната площадка на поредния филм. Умира, след като е приключил работата си, през последния снимачен ден.
Ив Монтан е погребан до гроба на Симон Синьоре в гробището „Пер Лашез“ – така, както е завещал… Те са един до другиго завинаги – така, както искаше Симон. Влюбените двойки често посещават този гроб, защото Монтан и Синьоре излъчват това, което се нарича любов след смъртта. Дори през студения гранит и непреодолимото време. Но любовта не знае загуба и разпад.
 
Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.