CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

Един емоционален концерт

06/13/19 / ИЗКУСТВО
Детският хор „Добри Христов” отбеляза 66-тия си сезон

С изключително емоционален концерт Детски хор"Добри Христов" сложи символичен край на 66-тия си сезон. Много щастливи и усмихнати лица, понякога сълзи на радост и може би малко тъга видяха зрителите в залата на Градската художествена галерия във Варна.
Натоварената творческа година беше белязана от участия на фестивали в страната и чужбина, гостуване на и от различни хорове и градове и съвместен концерт с един от първите смесени академични хорове в Съединените щати, този на Hanover Colege от Индиана.
За пет от възпитаничките, всяка от тях прекарала между 13 и 15 години в редиците на младите варненски певици, това беше последно участие. Оттук нататък Росена Емилова, Ивана Михайлова, Христи Драгомирова, Александра Димова и Жулиета Бъчварова ще поемат пътя си по широкия свят. Някъде! И, макар че хоровото пеене или пеенето по принцип, може би няма да е част от професионалния им път, музиката и годините им в един от най-добрите детски хорове в България, ще заемат специално място. Както и думите на диригентката Галина Станишева, които те обичат да си припомнят - „Аз съм тук, за да ви дам крила. Единствено от вас зависи колко широко ще ги разперите и колко високо ще стигнете!", категорични са абитурентките.

За Николай Капитанов, чийто син Алек е част от детската формация на хора, този именно концерт е „Нещо невероятно. Нещо твърде красиво на фона на ежедневните дребни проблеми, с които се сблъскваме. Нещо, които ще си спомняме дълго време занапред”. „След този концерт смело мога да твърдя, че под ръководството на Галина Станишева и на пианистката Биляна Енева, децата вече израстнаха до друга музикална "лига". Няма как да си представите удоволствието да чуете гласовете на повече от 70 деца във все по-голяма и по-голяма хармония, освен ако не ги чуете на живо”.
„Освен гордостта, че децата ни са подбрани сред всички свои връстници в цяла Варна, освен радостта, че хорът е официален представител на града ни из страната и Европа, в този детски хор съществува и усещането за общност и дори за семейство”, разказва Милена Пехливанова - майка на 16-годишната Кристина, която е част от концертния състав.
„Да не говорим за множеството съвместни пътувания по концерти, фестивали и турнета в и извън страната. Да не говорим за творческите лагери по българските планини и за всички други съвместни активности. Всичко това създава атмосфера на уважение, доверие и обич.
Тези момичета и момчета, освен, че са певци на изключително ниво - репертоарът им се състои от красиви, но и доста сложни произведения, са и почти завършени артисти и с таланти и отвъд музиката, но и в творческото писане, танците и др.”, пояснява Пехливанова.
„Никога не съм се съмнявал в ползите от хоровото пеене. Знам, че за мнозина това е нещо твърде отвлечено на фона на ежедневните ни дребни и не толкова дребни проблеми. Днес обаче съм горд, че синът ми е част от точно този състав”, допълва още Николай Капитанов.

Следващото участие на младите певици е на 14 и 15 юни в Търговище на предстоящите XI Празници на женските и девически хорове"Проф.Лилия Гюлева".
 
Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.