CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

Един Гъливер в страната на лилипутите

11/14/20 / ВАРНА


Да видиш света от високо? Безценно!
Да направиш света?
Божествено!
Но, съществуват хора, които могат да направят един малък свят.
Хора, като Гъливер, които да се разходят в света на лилипутите.
Ще ви разкажем за историята на Макетното ателие при Районната проектантска организация – Варна.
Всичко започва през 1960 г., когато Районната проектантска организация – Варна (РПО), пуска обява за търсене на макетист за нуждите на предприятието.
Назначен е Милко Минков.
В началото ателието се е помещавало в дървена барака зад сградата на сегашното Областно пътно управление на ул. „Доктор Пискюлиев“.
Близо десетилетие той работи сам. Причината, може би е липса на средства от страна на Проектантската организация, и че обемът на възложените обекти е още скромен.


Милко Минков е първият ръководител на макетното ателие в РПО – Варна.
През 1969-а в помощ на макетиста на работа постъпва неговата дъщеря Румяна Милкова, а през 1970-а – Геновева Димитрова.
През 1972 г. макетното ателие е преместено на ул. „Бачо Киро“ – под училище „Димчо Дебелянов“ (бившият Зенгинов хан).
И двете помещения, в които работят специалистите, са малки. Творците прескачат картони, дървен материал, но любовта им към работата е извън тесните граници на работното място. Спартански условия. Но не това е важното – важен е крайният резултат.
В началото те изработват дървен плот. Върху него от слой картони правят денивелацията на терена. Първите сгради са изработвани от гипсови отливки. По-късно са започват да ги правят от дърво. Тогава по молба на ръководителя на ателието Проектантската организация закупува AEG-шкаф - с инструменти за фина изработка на дърво.През 60-те години на ХХ век, за Международния архитектурен конкурс за бъдещото развитие на Варна, Милко Минков прави 12 отливки на емблематични сгради във Варна, които архитектурните екипи от света, участващи в надпреварата, не бива да премахват при своите търсения за новия облик на града. Това са обредни домове и обществени сгради (Катедралният храм, храмове, сградата на Пощата, Археологическият музей, Градската художествена галерия, ЖП Гарата и др.). Той изработва гипсови модели, които са изпратени до всички участници в конкурса.

Цялата история и други любопитни материали, илюстрирани с богат снимков материал, ще намерите в книга, която ще бъде представена тези дни. Издадена е като проект, финансиран по Фонд „Култура“ на Община Варна – дирекция „Култура и духовно развитие", 2020.
(Платена публикация за проекта)
 
Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.