CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

Един художник между Севлиево и Париж

04/08/24 / ИЗКУСТВО
Галерия „Видима“ представя изложба живопис на художника Алберт Хаджиганев

Сава ХРИСТОВ

Художникът Алберт Хаджиганев е роден в Севлиево, но живее и работи във Франция вече повече от 40 години. Излагал е творбите си в престижни галерии във Франция, Белгия, Германия, Италия, Австрия, САЩ; неговото изкуство е добре познато и високо ценено сред изкуствоведи и колекционери от цял свят. Първото му професионално представяне на родна земя е едва през 2021 г. в известната частна столична галерия „Астри“. Интересът към него и към творчеството му провокира още една изложба през 2023 г., отново в същото пространство.
Именно там, редом с други севлиевци, пропътували разстоянието специално за среща с г-н Хаджиганев, имах удоволствието да се запозная с него. Той прие с радост идеята за изложба в родния си град и година по-късно имаме огромното удоволствие да ви поканим на това специално както за севлиевската общественост, така и за автора събитие!
Алберт Хаджиганев е роден в Севлиево през 1954 г. в семейство с афинитет към изкуството. Баща му е художник, а по-големият му брат е скулптор. До 1982 г. изучава живопис при различни учители, както и фотография в полиграфическата гимназия в София. Емигрира във Франция и от 1982 г. до 1989 г. се обучава в ателието на известния Реми Арон, а едновременно с това завършва Висшето национално училище по изящни изкуства Ecole Nationale Superieure des Beaux-arts в Париж.
Оттогава има повече от 60 самостоятелни изложби във Франция, Белгия, Германия, Италия, Австрия и др. Постоянно е представян в Съединените американски щати – в Бостън, Ню Йорк и Сан Франциско. Частни, държавни и общински колекции в цял свят притежават негови произведения. През 1989 г. получава голямата награда за живопис на Академията за изящни изкуства при Френския институт, Париж. През 1991 г. е удостоен с наградата на правителството на Монако.
Историята на Алберт Хаджиганев е интригуваща. Мечтае да бъде художник. Нещо на пръв поглед толкова обикновено се оказва на практика невъзможно за него в тогавашната действителност. Пътят му е труден, но успява – в чужбина. Мечтата му да може да рисува свободно се сбъдва и радостта от това се усеща в картините му дори след 40 години. В предстоящата изложба ще може да се насладим на спиращи дъха пейзажи от Франция, Испания, Гърция, Китай, България, които в правилния момент са „срещнали“ погледа и чувствата на художника.
Изложбата ще се открие на 13 април, събота. Галерията отваря вратите си за всички гости в 11:00 ч., а официалното представяне на Алберт Хаджиганев и неговото творчество ще започне след 11:30 ч. Гостите на събитието ще могат да се сдобият и с картини на Алберт Хаджиганев в албум, специално съставен по повод на тази изложба.
Очакваме ви!

 
Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.