CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

Един камерен концерт, на който цигулката и пианото се срещат с Брамс

07/29/19 / ИЗКУСТВО
Виртуозен цигулар и млад обещаващ пианист – залог за прекрасна музикална вечер

culturespace.bg

На 3 август от 19 ч в залата на Градската художествена галерия ще прозвучи камерен концерт на Огюстен Дюме – цигулка, и Жонатан Фурнел – пиано. В програмата: „Интеграл“ – сонатите за цигулка и пиано на Й. Брамс.

Огюстен Дюме

(роден на 17 януари 1949 г.) е френски цигулар и диригент от Париж. Роден е в семейство на музиканти - майка му е виолончелистка и пианистка, баща му - цигулар-аматьор. Уроците му по цигулка започват на 5-годишна възраст. Той сам ги пожелава, след като присъства на концерт на Нейтън Милщайн. Десетгодишен влиза в Парижката консерватория, а първото му публично изпълнение е на тринадесет години. Първият му концерт е в Театър „Шан-з’Eлизе“ една година по-късно. На фестивала в Монтрьо го поканват да замине на турне в Южна Америка. След завръщането си Огюстен Дюме работи в Париж с Нейтън Милщайн, който казва за него: „Вярвам, че той ще заеме своето място сред големите цигулари на XXI век“.
Международната кариера на виртуозния цигулар започва благодарение на срещата му с Херберт фон Караян. Великият диригент го чува случайно по време на запис в студио, където също записва в момента, и веднага го поканва да свири с Берлинската филхармония. Той изпълнява Втория концерт на Бела Барток с Колин Дейвис и Берлинската филхармония и е поканен да остане. По това време вече работи и за Новата японска филхармония, за Оркестър де Суас Романде, за Лондонския симфоничен оркестър, за Оркестъра „Концертгебау”, за Монреалския симфоничен оркестър, за Варшавската филхармония и дори за Камерния оркестър „Малер“. Той свири под ръководството на такива забележителни диригенти като Курт Мазур, Курт Сандърлинг, Волфганг Савулиш, Кристоф фон Дохнани, Сейджи Одзава, Шарл Дютуа, Генадий Рождественски, Марк Минковски и Емануил Кривин.
От декември 2003 г. е главен диригент на Кралския камерен оркестър на Валония, с който пътува из цяла Европа. През същата година си сътрудничи с такива оркестри като Камерния в Залцбург, Оркестър де Пикардия, Оркестър „Оверн“, Английския камерен оркестър и много други. От 2002 г. до 2005 г. работи като директор на изкуствата в Музикалния фестивал в Ментон и става професор в Музикалната академия „Кралица Елизабет“ във валонска Белгия, където преподава на много млади цигулари. Музиката му е издавана от компании като EMI и Deutsche Grammophon. Дисковете му са спечелили много награди, като Gramophon Award, Grammy и Victoires de la Musique. В момента работи с Китайската и Ротердамската филхармонии, с Берлинския симфоничен оркестър, с Камерния оркестър на Лозана и с много други.
През последните десет години, успоредно с международната си кариера като цигулар, Огюстен Дюме става много активен и като диригент. Записва двоен диск, представящ три аспекта от живота му като музикант – солист, диригент и камерен музикант.
Международните критици сравняват Огюстен Дюме с великите цигулари на XXI век, описвайки го като „велик класически стилист“.

На пианото е младият
Жонатан Фурнел.

Роден е през 1993 г. в Саарбург, Франция. Започва да свири на пиано на 7-годишна възраст. През 2000 г. той учи при Мариан Хенри в Консерваторията на Саргемин, като на следващата година продължава със Стефан Себан в Консерваторията в Страсбург, като взема и частни уроци с Патриша Пани и Гизел Магнан.
Фурнел е приет във Висшето музикално училище в Саарбрюкен, Германия, през 2006 г., където учи при Роберт Леонарди и Жан Мико. През 2009 г. той продължава обучението си с Бруно Ригуто, Бриджит Анжерер, Клер Десерт и Мишел Далбърто в Парижката консерватория (CNSMDP), където също завършва пиано под ръководството на Жан-Фредерик Нойбургер.
От 2016 г. Жонатан е артист в резиденцията на кралица Елизабет в Белгия, където репетира с Луи Лорти и Аво Куюмджиян. Участвал е в майсторски класове на много велики пианисти, сред които Лоран Кабасо, Алдо Чиколини и Жан Мико.
Жонатан Фунел е удостоен с награди и отличия в конкурси, включително международния конкурс „Concours“, международния конкурс за пиано „Еторе Поцоли“ (втора награда), конкурса на Томас Кути (втора награда), международния конкурс за пиано на Джан Батиста Виоти (първа награда) и Шотландския международен конкурс за пиано (първа награда).
През 2011 г. той изнесе световната премиера на соната №3 за пиано на Николà Бакри като част от фестивала за пианоскоп в Бове.
Жонатан Фурнел често свири на фестивали и големи концертни зали със световни симфонични оркестри и квартети.
 
Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.