CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

Един поглед в душата на артиста,

08/22/22 / ИЗКУСТВО
пресъздаден по законите на съвременнoстта

culturespace.bg

На 28 август от 20:00 часа в театър „Наш свят“ (Варна, ул. „Преспа”1)може да видите спектакълът „Птица“. *
Основните теми са свободата и женската душа. Песните на Едит Пиаф, по текстовете на Жак Превер, са част от музикалния мултимедиен театрален спектакъл с автор и актьор Ива Панева. Mоноспектакъл с автобиографични ключови моменти от живота ѝ: детството в Тунис, младежките години в Южна Африка и завръщането ѝ в България. Спектакълът е съставен от инсталационен мизансцен, който съдържа документални кадри и видеа и музикални изпълнения в оригинал на живо.
Песните на Едит Пиаф като „Есенни листа“ и „Викът на сърцето“ по текстовете на Жак Превер се изпълняват на живо, заедно с познатите „Животът в розово“ и „Тълпата“ като пресъздават вътрешните виждания както на знаменития поет, така и на самата певица. Желанието за свобода и любов, балансът между хармонично съжителство и запазване на индивидуалността са ключови моменти в спектакъла. Птицата в съобразен етнографски изследователски проект за свързаността между връзките на птиците по време на миграционния им цикъл и човешките любовни отношения.Ива Панева е драматург и режисьор. Завършила е актьорско майсторство в НАТФИЗ през 2000 г. в класа на проф. Снежина Танковска и Андрей Баташов. Израства в Тунис и учи в лицея „Пиер Мендес Франс“, където придобива афинитет към френската култура и изкуство, което показва впоследствие по време на франкофонските театрални празници в България. От 2001 до 2011 г. живее в Южна Африка, където завършва магистратура по „Телевизионна и театрална режисура“ в Университета „Витватерсранд“, Йоханесбург. През 2011 г. се връща в България, като основната ѝ творческа дейност е свързана с проекти към Сдружение „Наш Свят“. За да обогати знанията и опита си, завършва също магистратура по детско-юношеска психология (2007) и придобива докторантска степен от НАТФИЗ „Кр. Сарафов“ (2021). Владее перфектно английски и френски език. Автор е на представленията „Сънища на Аза“ (2021) „Еднорог“ (2019), „Джуджи в Космоса“ (2013), „Я“ (2015) и сценичната адаптация на „Смъртни грехове“ от Феликс Митерер (2016) и „Малкият Аз-съм-Аз“ от Мира Лобе.

Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура” по програма „ТВОРЧЕСКИ ИНИЦИАТИВИ в областта на театралното, танцовото, цирковото и визуалното изкуство 21”.
------------------------------------------------------------------------------------------------
* Цената на билета е 10 лв. Могат да се закупят на място. За резервации 0893344539
или на Facebook  https://m.facebook.com/ourworldtheater/

 

Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.