CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

Единадесет факта за Мартин Скорсезе, които може би не знаете

08/13/18 / ИЗКУСТВО
Филмът „Бандите на Ню Йорк“ е личната му страст!

 Ангел СТЕФАНОВ


Мартин Чарлз Скорсезе (17 ноември 1942 г.) е легенда във филмовия свят, един от най-талантливите и известни американски режисьори от италиански произход. Той се появява през 70-те бурни години на киноиндустрията в Холивуд, когато режисьорите и филмовите продуценти поемат рискове и експериментират в различни жанрове на киноизкуството. Повечето от филмите на Скорсезе са емблематични и се превръщат в класика: „Шофьор на такси“, „Разяреният бик“, „Добри момчета“, „ Казино“. Носител на награди „Оскар“, „Сезар“, „Грами“, две награди „Бодил“, три награди „Еми“, по четири награди на „БАФТА“ и „Златен глобус“.


1. Като дете Скорсезе страда от тежка астма, което му е пречило да играе по-дълго с децата от квартала. Вместо това той прекарва дните си в киното, гледайки филм след филм.
2. Неговата прекрасна камео (внезапно кратко появяване) в „Шофьор на такси“ е по погрешка, тъй като актьорът, който първоначално е играл на ролята на ревнивия съпруг на задната седалка се разболява за деня на снимките.
3. Скорсезе учи режисура в Нюйоркския университет, а негови състуденти са Оливър Стоун и Спайк Лий.
4. През 1987 г. режисира музикалния видеоклип за „Bad“ на Майкъл Джаксън. Видеоклипът е с пълна дължина 16 минути и в два варианта – черно-бял и цветен.
5. Известно е, че Скорсезе сътрудничи с Робърт де Ниро в 8 филма. Скорсезе казва, че творческото му сътрудничество с Де Ниро е много близко и че те често се разбират помежду си без думи. Тяхното сътрудничество е имало много трудни моменти, но и до днес Скорсезе показва почти всеки сценарий, който пише, на своя стар приятел Де Ниро, за да види какво мисли актьорът за тях, дори когато Де Ниро в крайна сметка няма участие във филма.6. Скорсезе смята, че от всички филми, в които той и Де Ниро работят заедно, постижението на Де Ниро в „Цар на комедията“ е любимото му изпълнение.
7. Скорсезе е избран за един от 50-те, които могат да влязат в Тибет след освобождаването му, когато снима филма „Кундун“.
8. В края на 70-те години Скорсезе почти умира от свръхдоза кокаин – той се срива на един филмов фестивал и е приет по спешност в болницата. Робърт де Ниро посещава Скорсезе в болницата и го моли да работи с него по нов филмов проект. Скорсезе неохотно се съгласява. Това е филмът „Разяреният бик“, един от шедьоврите му.
10. „Бандите на Ню Йорк“ е личната му страст. Той иска да го направи още през 70-те години на миналия век. Когато за първи път започва да обмисля филма, възнамерява Робърт де Ниро да играе главната роля, но когато започва да го прави в началото на новия век, Де Ниро отказва ролята, тъй като е твърде възрастен за героя Кътинг. Впоследствие честта се пада на Даниел Дей Луис.
11. Мартин Скорсезе е номиниран на четвърто място в класацията за най-големите режисьори на всички времена от „Entertainment Weekly“, което го прави единственият жив човек в топ 5 и единственият работещ режисьор в топ 10. По това време Ингмар Бергман, също в десетката, е още жив, но се е оттеглил от киното.


Източник:.phactual.com.

Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.