CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

Една седмица на модата в Милано

08/07/18 / КУЛТУРА
Луиза Спаньоли е госпожата, която изобрети знаменитите бонбони Baci Perugina и откри пухкавата ангорска прежда за модата.

Олга КАЗАКОВА-КАПОВАНИ
МиланоКакто се случва всяка година, през февруари Милано се превръща в една оживена столица на модата, после идва Лондон и завършва в Париж със Седмицата на елегантната мода.
Съперничеството в областта на модата между Милано и Париж е известно на всички. Използвам тази конкуренция, за да ви разкажа историята на италианската Коко Шанел, така поне я наричам аз самата. Очарована съм от нейната лична и предприемаческа история. Тя се нарича Луиза Спаньоли. Колцина от вас, които живеят извън Италия, я познават? Струва ми се – малцина. Една жена с много таланти (поливалентна), която е открила случайно своето поприще в модата. Но всички важни събития в живота й сякаш са случайни. Преди всичко е обаятелна нейната лична история.
Луиза Спаньоли е госпожата, която изобрети знаменитите Baci Perugina. Това са шоколадови бонбони, завити в станиолова хартия, а като се отвори хартията, вие намирате вдъхновени любовни фрази. Как и е дошла тази идея? Тя е учредителка на фирмата „Перуджина“ и била влюбена в сина на своя съдружник. Любовта винаги играе своята роля! С този младеж Луиза опознава и оценява оперното изкуство в Милано. И ако не се лъжа, тъкмо той й оставя всеки ден едно листче с любовни мисли.
След това предприемаческият дух на Луиза прави останалото: превръща ги в шоколадови бонбони: знаменитите Baci Perugina. Отваряш бонбона и в опаковката му намираш една красива любовна мисъл.
А как е открила модата? Някой приятел й е подарил ангорски зайчета. Милвайки пухкавата им козинка, тя измисля, че може да се направи прежда от ангора. И през 1928 г. Луиза Спаньоли първа въвежда ангорската прежда за производство на трикотаж. Tърговскатa марка l'Angora Spagnoli може да се види на шалове, болера и модерни дрехи. Тази новост се представя на Панаира в Милано и производството се разраства. Голяма популярност придобива комплектът от блуза и жилетка на Луиза Спаньоли Twin Set, който триумфално тръгва по света и става класика.
Защо ме очарова така много?
Защото тя е изобретила една елегантна, красива мода, достъпна за всички. Една Шанел за обикновените жени, не само за богатите синьори. Ето това е нейното предимство.
Тази година по времето на Седмицата на модата нейната правнучка, Николета Спаньоли, организира изложба за историята на своята прочута баба – голямата жена на италианската мода. И не само на италианската.

 
Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.