CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

Една сутрин в живота на учениците от ГПЧЕ „Йоан Екзарх“

05/02/23 / ВАРНА
която превърна историята във вълнуващо преживяване

culturespace.bg

Днес един от авторите на историческите албуми „Приморци в атака!“ и „Приморци в битки!“, посветени на героичния път на воините на Осми Приморски полк, бе гост в Пета езикова гимназия. Темата на първия албум е бурният период от историята на България 1885 г. – 1916 г. и тази тема е живо преплетена с израстването и възмъжаването на воините от варненския Осми приморски полк, които тогава записват героични и победни страници от своя летопис в боевете през Сръбско-българската война 1885, през Балканската война 1912 и при битката за Добруджа 1916. Темата на албума „Приморци в битки!“ отразява сраженията на бойците от варненския Осми приморски полк във войните в края на XIX век и началото на XX век, които вписват героичния им войнишки делник във военната история на България!

Историкът Траян Димитров пред учениците

Идеята да се пресъздаде историята на варненския Осми приморски полк е похвална, защото показва как историческите факти, разказани на достъпен и интересен език, могат да направят съпричастни читателите към подвизите на нашата млада, новосформирана след Освобождението, войска. Разказът ни води по тежките пътища на войната, среща ни с героизма на бойците, вдъхновява ни тяхната смелост и вяра в победата. От млади, неопитни войници те израстват и стават мощна дисциплинирана армия.В препълнената с ученици от IX. X и XI клас зала историкът Траян Димитров представи идеята и съдържанието на двата албума. След това се разрази интересна дискусия относно ролята и съществуването на полка, неговите успехи и резултатите от войните. Учениците показаха, че се интересуват от българската история. Дано срещаме все повече такива будни деца на България, които не са безразлични към миналото на нашата Родина.
И нека храбростта и силата в атаките на приморци ги накарат да си спомнят, че са потомци на „юнашко племе“, да се гордеят, че са българи.
 
Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.