CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

ЕДНО НЕИЗВЕСТНО ИМЕ НА ВАРНА

09/05/18 / ИСТОРИЯ
Градът е един от малкото, наричан на императори

Димитър ЩЕРЕВ

През вековете любимия ни град е бил известен с няколко имена.
В древността носи името Одесос. Така е наричан от Теофан Одесополис, а при други автори се среща и като Улисополис. След VI век в историческите документи името Одесос изчезва. По времето на император Тиберий (14 – 27 г.) за кратко градът се е казвал Тибериополис. В изследванията си археологът Павел Георгиев посочва, че съществува надпис от 557 г., в който след смъртта на своята съпруга Теодора император Юстиниан ѝ посветил град, който нарекъл Теодориада, намиращ се на северния бряг на Варненското езеро. При царуването пък на императрица Ирина в края на VIII век също за кратко е носил и нейното име – Иринополис.
Предполага се, че сегашното му име идва от старобългарското варнъ – „черен, вран“. Друга теория свързва името с думата „вар“, означаваща води и минерален извор. Първото споменаване на името Варна е в летописите за настъплението на владетеля Аспарух и войските му, които "...дошли при т.нар. Варна, близо до Одесос..." и заселването на прабългарите по тези места, но не е ясно името се отнася за област, селище или за река. Теофан пише, че през 774 г. император Константин V се отправил по море на поход срещу прабългарите, но когато дошъл до Варна се уплашил и се върнал. Константин Иречек смята, че това име е принадлежало не на стария град Одесос, а на местност в околността, към Провадийската река и Девненското езеро. Константин Порфироген пише, че Варна е река, същото е и мнението на А. Вретос.
След това за дълъг период от време градът се е казвал Варна.
Но на 20 декември 1949 г. роболепните ни държавници го преименуват на Сталин. Това име носи до 20 октомври 1956 г.
Това сочи историята. Интересното е, че градът ни има и друго име. То е видно от житието на свети Доротей. От Жития на светиите на Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, епископ Левкийски и архимандрит д-р Атанасий (Бончев), научаваме следното:„Св. Доротей управлявал църквата в продължение на 50 години. След като прекарал в необитаеми места във време на Диоклетиановото гонение против християните, той се върнал в катедрата си в царуването на Константин Велики и обърнал към Христа мнозина езичници.
През 361 година по време на управлението на Юлиан Отстъпник св. Доротей бил хванат от поддръжниците на беззаконния цар в град Уд (сегашна Варна). Като претърпял различни мъчения, в страданията той предал блажената си душа в ръцете на Господа, на сто и седем годишна възраст".
Живеем във Варна. През годините градът се е казвал Одесос, Улисополис, Тибериополис, Теодориада, Иринополис, Уд, Сталин. Стотици са милеели за него, независимо от името, което е носил през историята.
Дано и ние оставим нещо градивно за идните поколения.
 
Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.