CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

Ексцентричният цигулар Ара Маликян идва в България, за да закрие „Варненско лято“

10/25/18 / ИЗКУСТВО
Броени дни до 2 ноември - гранд финала на най-дългогодишния български музикален фестивал, който ще събере хилядна публика в Двореца на културата и спорта.





Започна обратното броене за най-очаквания концерт от програмата на Международния музикален фестивал „Варненско лято“ – гастрола на цигулковия виртуоз Ара Маликян на 2 ноември в Двореца на културата и спорта.
Ара Маликян е особено очакван от младата публика на морския град заради ексцентричния провокативен стил на музициране и сценично присъствие.
Музикантът е ливанец от арменски произход и с испански паспорт, любим е на различни поколения меломани по света. Неговата цигулка, създадена в Модена, и пропътувала пътя до Ливан, за да попадне в ръцете на малкия тогава Ара, вдъхновява 25-ия му албум. „Невероятната история на една цигулка“ е емоционален и личен музикален разказ, вдъхновен от необятния свят на Паганини, който ще поведе публиката из музикалните епохи и жанрове от класиката до рок и поп музиката.
Мегаконцертът е първи гастрол на Ара Маликян във Варна и се осъществява по покана на Община Варна и AGBU /Общоарменски благотворителен съюз Парекордзаган/.
Гастролът на Маликян е финалният фойерверк на една поредица от разнопосочни и прояви от висока класа, които започнаха още в дните на Международния театрален фестивал „Варненско лято“ със спектакъла на Лиса Джерард и „Мистерията на българските гласове“. Продължиха с горещо приети от публиката концерти на оркестъра на Българското национално радио и East-West Chamber Orhcetra, камерен оркестър „Симфониета“, грандиозният Интеграл на сонати за цигулка и пиано от Бетовен, в който се включиха най-успешните български цигулари от няколко поколения, мюзикъли и опери под звездите на Летния театър, ювелирни камерни гастроли на млади български имена с пробив на световните сцени. Фестивалът предизвика възхищението на почитателите с крос-оувър проекти – сред тях световната премиера на „Кончерто гросо“, създаден от Антони Дончев, специално за фестивала, и достигна до дългоочаквания от ценителите бароков цикъл с интересни групи, находки от Германия и Италия и най-търсените български барокови интерпретатори.
Изключителни преживявания и невероятни артисти изпълниха залите и пространствата на Международния музикален фестивал „Варненско лято“ през 2018 г. Над 23 000 зрители станаха съпричастни на 40 събития с класическа музика, барок, кросоувър проекти, мащабни прояви със симфонични оркестри, опера на открито в изминалите 132 дни. Фестивалът беше открит от една от най-ярките ни музикални звезди – Александрина Пендачанска и ще бъде закрит от световната знаменитост и ескцентрик – цигуларят Ара Маликян. Неговият спектакъл, вдъхновен от историята на собствената му цигулка, ще нагрее емоциите в Двореца на културата и спорта на 2 ноември от 20 часа.
„Варненско лято“ продължава за децата с изявите на най-малките артисти от Националното училище по изкуствата „Добри Христов“. Те вече блеснаха в концерт под палката на Страцимир Павлов, който събра в оркестрации най-обичаните теми от филмите „Междузвездни войни“, „Карибски пирати“, „Гладиатор“, „Мама Миа“, „Усeщaнe за жена“. „Варненско лято за деца“ приканва с вход свободен подрастващата публика с оригинален български концерт, вдъхновен от будителите, на 4 ноември и с най-хубавите коледни мелодии на 2 декември.





Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.