CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

„Емоционални пейзажи” –

03/11/24 / ИЗКУСТВО
изложба керамика на Ирина Вачкова и Ивайло Иванов от Априлци

Сава ХРИСТОВ

Двамата керамици са по-популярни с прозвището „Термодвойка“ и в едноименното си ателие в продължение на 25 години превръщат един древен занаят в съвременно изкуство. (Термодвойката е уред за измерване на температурата в пещите, в които се изпичат глинените изделия, но отлично описва и енергията във връзката между двамата автори.) Повод за предстоящата изложба е тъкмо навършването на четвърт век от създаването на тяхното „най-голямо дете“, както те наричат своето студио. Горди сме, че именно в галерия „Видима“ те ще покажат най-новите си произведения, в които са вложени всичките тези години на труд, опит, авторски открития, житейска философия, вдъхновение и любов.

Автор: Ирина Вачкова

Автор: Ирина Вачкова

Ивайло и Ирина са от хората, които творят истински със сърцето си, чувстват и влагат душата си в своята работа, създават изкуство преди всичко от потребност, от любов към красивото, от желанието да изразят мислите и чувствата си. Избрали са път с противоположна на комерсиалното посока, който ги е отвел далеч от сивотата и шума на големия град, в тихото и китно Ново село, квартал на планинското градче Априлци.
Авторите от „Термодвойка“ предлагат на сетивата ни произведения на изкуството, които са уникални, тяхната стойност идва не от евентуалното им приложение във всекидневието, а от тяхната самодостатъчност като обекти на съзерцание, които доставят емоционална наслада и душевна удовлетвореност.

Автор: Ивайло Иванов

Автор: Ивайло Иванов

Творбите им звучат изключително модерно, напълно различни от всичко познато. Основна движеща сила е преклонението пред величествената природа, което намира своя „отпечатък“ във всяко едно тяхно творение, но същевременно под една или друга форма отпечатък оставя и всичко създадено от човека като култура и прогрес.
Ирина Вачкова и Ивайло Иванов завършват Средното художествено училище за приложни изкуства в гр. Троян. В неволите на Виденовата криза им се налага да започнат веднага работа по специалността си – керамика, вследствие на което добиват отрано ценен опит, който прилагат за кратко и в Чехия. Пътуването разширява светогледа им и спомага за събирането на стартов капитал за собствено ателие. Ето така се ражда „Термодвойка“ от спътници в творчеството и в живота. В работата си се допълват, като Ивайло има афинитет към скулптурата и формата, а Ирина – към декорацията и съдържанието.
Първата им самостоятелна изложба е в галерия „Сезони“ – София, за Коледен салон 2001–2002 г. Оттогава участват в многобройни творчески инициативи. През 2007 г. по покана на Агенцията по туризъм представят България в няколко европейски държави. Ателието се радва на нестихващ интерес от чужди и наши посетители на Априлци.
Споделяйки философията, че се качваш на сцена само когато имаш какво да кажеш, 22 години по-късно, по покана на галерия „Видима“ и по случай 25 години от създаването на керамик студио „Термодвойка“, те представят в това галерийно пространство своя самостоятелна изложба за втори път.
Заповядайте да отпразнуваме заедно този празник на изкуството!
Начало: събота, 16 март, 17:00 ч., вход – свободен.
 

Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.