CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

Есенен салон на изкуствата 2018

10/31/18 / ИЗКУСТВО
Ноемврийски дъжд от събития





 Поклонниците на общинските салони на изкуствата преглътнаха с лекота преименуването на Майския салон на изкуствата в Пролетен и изместването му към периода март-април. И приеха новия вкус без задавяния и прехапани езици. Защото в културата менюто не бива да есезонно. Сега публиката на салоните на изкуствата е подготвена за придърпването на Рождественския салон с месец по-рано – през ноември, под името Есенен салон на изкуствата. Идеята на дирекция „Култура и духовно развитие“, която е главният организатор на събитието, имасолидна мотивация: салоните да не се провеждат в месеци, които и без това са претоварени с културни събития, сред чието обилие да „потъват“ и да поставят изкушените от изкуството да правят трудни, и дори невъзможни, избори.
Тазгодишният пръв Есенен салон на изкуствата има в програмата си12 културни празника за варненските любители на музиката, киното, литературата, скулптурата и фотографията, които ги приканват на познатите места: Радио Варна, Градската художествена галерия и Фестивалния и конгресен център,читалище „Просвета“ в кв. „Аспарухово“, а този път – и Католическатацърква на Варна.
Точно навръх Деня на народните будители – 1 ноември, в Зала „Европа“ на ФКЦ започват Дни на аржентинското кино. И продължават до 4 ноември. Истински празник за киноманите.
На 8 ноември от 18 ч. Концертното студио на Радио Варна ще бъде огласено от клавирния концерт „Забравени шедьоври“ – творби за пиано на четири ръце. Ръцете са на две изключителни пианистки - проф. Албена Димова и д-р по музикознание и музикално изкуство Надежда Кузманова. В програмата ще чуем „четириръки“ произведения от Лудвиг ван Бетовен, Франц Шуберт, Клод Дебюси, Венсан Д’Енди и Франк Пуленк.
На следващия ден –9 ноември, от 17 ч. вАртсалона на Радио Варна почетният посланик на Република Чехия във Варна ЗденкаБоевова ще открие фотоизложбата „21 август 1968: Краят на Пражката пролет“, която ще може да бъде посетена през следващите десет дена.
На 10 ноември, събота, пак от 17ч. в Концертното студио отново на Радио Варна е концертът на китарното дуо Веселин и Петър Койчеви, които с акустична виртуозност ще ни унесат в мелодии от джаз, фюжън и класика.
На 11 ноември, неделя, Есенният салон изпълнява своето интермецо в Градската художествена галерия от 11:30 ч. сконцерт на камерния ансамбъл „Анима“ и на Хоровата формация „Арс музика“. Известни като Оркестър и Хор на варненските учители, те вече са оркестър и хор от много по-висок общоградски мащаб.
На 13 ноември от 18 ч. в Артсалона на Радио Варна ни очаква особено духовно преживяване с варненската премиера на книгата „Камино: Пътят на завръщането“ от Тихомир Иванов. Авторът вече е обиколил половин България и навсякъде е посрещан с интерес.
На 17 ноември, събота, от 11 ч. Концертното студио на Радио Варна ще вибрира с дарбата на прекрасния пианист Марио Ангелов – изявен изпълнител с множество национални и международни награди, главен продуцент на симфонична музика към БНР – София. Концертът му във Варна, който ще включва творби от Бах, Хайдн, Моцарт и Бетовен, ще бъде записан и излъчван по Радио Варна, но нищо не може да се сравни с въздействието на живото съпреживяване.
На 20 ноември от 18 ч. Градската художествена галерия ще прислони на таванския си кат млади певци и инструменталисти от три страни. В концерта „Танц на чувствата“ ще участват: Моника Кертес, мецосопран, водещ – Унгария/България; Марина Винокурова, цигулка – Русия; Руслан Павлов, пиано, инструментални обработки – България. А специален гост ще еМарилаДьонди, сопран от Унгария. В програмата ще разтупкват сърцата и… петите ни популярни и любими танцувални класики – инструментални и вокални, от западноевропейски, унгарски и западнославянски композиторикато Франц Лехар, Имре Калман, Джоакино Росини, Жак Бизе, Фриц Крайслер, Хенрик Виенявски и др.
На 22 ноември от 18 ч. Артсалонът на Радио Варна е място на една задочна премиера – книгата на варненката Мария Вачева „Сполуката“.
На 24 ноември, събота, от 11 ч. в Католическата църква „Непорочно зачатие на Дева Мария“ на ,ул. „Преслав“ 41ще се потопим в музикални „Звукописи“ – концерт за глас, флейта и орган със солисти: Мария Славова – орган, Галина Великова – пеене, Росица Бояджиева – флейта. Богатата програма ще ни докосне с великолепни класики от Бах, Винсент Любек, Хендел, Телеман, Пучини иСенс-Санс.
На 26 ноември от 18 ч. в Галерия „Аспарухово Арт“, приютена в НЧ „Просвета 1927“ – кв. „Аспарухово“, ще бъде открита изложба на изработени от шамотна глина скулптурни портрети на български просветители. Неуморният Живко Дончев – ваятел, художник, и галерист, после ще дари скулптурите на варненски училища, които имат за патрон някой от възрожденските будители.
И като кода – на 7 декември, петък, от 19 ч., в навечерието на Студентския празник, в Аулата на Варненския икономически университет концерт ще изнесе португалската певица на фадо Жоана Амендоейра. Събитието не би било възможно без съдействието на Португалското посолство в България.
Есенният салон на изкуствата не е просто самотен лист в листопада от празнични концерти, организирани от общинската дирекция „Култура и духовно развитие“. Той е дар на Общината към нейните граждани, защото всички изброени прояви са с вход свободен.

Георги Венин
началник-отдел ГПЧ
в дирекция КДР
и организатор на ЕСИ 2018






Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.