CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

ЕСЕНЕН САЛОН НА ИЗКУСТВАТА 2019 All that jazz!

11/22/19 / ИЗКУСТВО
Трети жанров концерт в промеждутък от осем дена

Георги ВЕНИН

От девет прояви в тазгодишния Есенен салон на изкуствата три са нарочени на джаза. Това сякаш е прекомерно и може да породи чувство на обърканост (както междупрочем се превежда идиомното заглавие на филмовия шедьовър на Боб Фос – „Голяма бъркотия!“).
Това, което оправдава едната трета от салона да е джазова, е разноликостта на самия жанр.
Три джаз концерта – три различни подхода към джаза.

След фантастични концерт на пловдивския струнен квартет „Jypsy Jazz Project“, който препълни Концертното студио на Радио Варна на 12 ноември, и то така, че да „пука по шевовете“, в Есенния салон на изкуствата – Варна 2019, на 15-и в Градската художествена галерия на концерта на Ангел Заберски триото останаха повече от петдесет правостоящи.
Първият концерт беше изцяло израз но почит към „Джанго“ Райнхард и Стефан Грапели.
Вторият – на оперно-симфничните класици („преведени на джаз език).
Предстои още една среща с талантливи пловдивски джазмени.
На 23 ноември, събота, от 18:30 ч.. отново в Градската художествена галерия, Росен Кукошаров ще ни представи новия си вокален джаз албум „But a Dream“. В него участват едни от най-изявените и уважавани джаз музиканти на България: Милен Кукошаров – пиано, който е и музикален директор на проекта; Димитър Карамфилов – контрабас; Васил Вутев – ударни.
Росен е известен като автор на някои от текстовете за песни на поп примата ни Лили Иванова. Но той самият е певец и песнописец и дори е печелил специалната награда на конкурса „Златна пролет 2015“ с композицията си „Ти“, която представи България на фестивала „Евросоник“ в Грьонинген. Сега е писал вокални джаз пиеси за себе си. И, разбира се, сам ги пее. Навярно затова албумът му се нарича „But a Dream“ – сякаш е негова сбъдната мечта.

Ако се двоумите дали да прекарате съботната вечер по пантофи пред телевизора, или си заслужава усилието да зарежете фотьойла и да се изкатерите до третия етаж на варненската Градска галерия, може би клипът на парчето, дало име на албума, заредено в YouTube, ще разсее колебанията ви.
Джазът е музика не просто за изкушени, но за познавачи. И макар че думата джаз в този текст е повторена поне толкова пъти, колкото в една популярна реклама на салам, истинският джаз не е нито наденица, нито луканка. Той е ум и сърце в едно.
 
Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.