CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

ЕСЕНЕН САЛОН НА ИЗКУСТВАТА 2019 „Малко нощна музика“

11/19/19 / ИЗКУСТВО
Турне на Ангел Заберски Трио за представяне на новия музикален албум „Like Jazz – 2“

culturespace.bg

„Малко нощна музика“ – така озаглавиха своето музикално пътешествие музикантите от Ангел Заберски Трио, за да представят своя трети авторски албум „Like Jazz – Volume 2“. Препратката към една от най-романтичните класически пиеси не е случайна, тъй като музиката, която ще представят, е селекция от най-популярните и заедно с това романтични класически теми от Бах, Шопен, Паганини, Рахманинов, Лист, Брамс, Пучини и Чайковски. И тук, както и в „Like Jazz – 1“, музикантите са заложили на елегантността на джаза и романтичната импровизация, както и на силните страни на триото – Ангел Заберски (пиано), Стоян Янкулов-Стунджи (ударни) и Борис Таслев (контрабас): безкомпромисен професионализъм и изключително сработено партниране между единомишленици.

След като представиха вълнуващата си програма в Националния дворец на културата в София и завършиха през април своето подбалканско турне в Габрово, Казанлък, Калофер, Стара Загора, сега Заберски, Янкулов и Таслев се отправят на север. Есенното турне на „Малко нощна музика“ ще започне на 15 ноември от Варна (концертът е част от Есенния салон на изкуствата, организиран от Община Варна и ще трепти под покрива на Градската художествена галерия от 18:00 ч.). На 16 ноември ще бъдат в програмата на Русе джаз фест, а на 17 ноември гостуват в Трето студио на БНР – Шумен.
„Малко нощна музика“ ще ви докосне с необятната красота на мелодията, с изключителната чувствителност на изпълнителите, подкрепена от техния блестящ изпълнителски, импровизаторски и композиторски талант.
Ангел Заберски е успял стриктно да запази авторовите идеи и мелодии, така че те да се разпознават лесно от публиката, но ги интерпретира с чувство на свобода и обширност, типично за триото. Всеки от тримата музиканти впечатлява със своите отличителни маниери и в същото време успява да елиминира излишната показност, за да се съхрани авторовата и аранжорската линия.
Въпреки че работят заедно от близо 20 години, музикантите от триото създават проекта „Ангел Заберски Трио“ през 2011 г. и оттогава са записали и издали три диска с авторски композиции. През 2013 г. записват албума „Reflections“, с елементи от джаз, хип-хоп, популярна музика, а някои от пиесите са с фолклорна тематика (популярните вече „Спомени от Странджа“ и „Сладка чубрица“). През 2015 г. триото представи в национално турне втория си албум „Like Jazz – 1“. В него джазът буквално срещна класиката. Албумът включва известни опери и пиеси в съвременен джаз вариант. Тази година излезе и „Like Jazz – Volume 2“, сбрал всичко, с което световните класици биха докоснали сърцата на публиката, през композиторския талант на Ангел Заберски и невероятните музиканти от неговото трио.
 
Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.