CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

Есенен салон на изкуствата 2019

10/25/19 / ИЗКУСТВО
Джаз, театър и „обичайните заподозрени“


Есенният салон на изкуствата ще изчака големия, вече традиционен, концерт в Зала „Конгресна“ на Двореца на културата и спорта, посветен на Деня на народните будители и още на следващата дата - 2 ноември, събота, от 11:30 ч. в Градската художествена галерия ще се насладим на също традиционно събитие – съвместния концерт на Камерния оркестър „Анима“ и на Хор „Арс музика“.
На 7 ноември, пак в Градската художествена галерия, но от 18:00 ч., само два дена след турне в Швеция прекрасната Йоана Буковска-Давидова ще ни омае с моноспектакъла си „Променяне“ по автобиографичната книга „Промяна“ на великолепната филмова прима Лив Улман, любимката на Игмар Бергман.
На 9 ноември, събота, от 11:00 ч. в Католическата църква на ул. „Преслав“ е органовият концерт на Мариана Григорова - възпитаничка на НУИ „Добри Христов“ – Варна, завършила Националната музикална академия „Панчо Владигеров“ в класа по пиано на проф.Мара Петкова и орган – в класа на проф.Нева Кръстева. С майсторски клас по орган. Преминала през семинарите на Пражката музикална академия в класа на известния органист проф. Милан Шлехта: във Ваймар (Германия ) – в класа на органиста от „Гевандхаус“ Матиас Айзенберг. Особено плодотворни са участията на Григорова в майсторските курсове на френския органист и композитор Жан Гийо и на Мишел Шапюн (Швейцария). Мариана Григорова изпълнява солови органови концерти и турнета в България, Германия, Чехия, Франция, Унгария, изявява се и като камерен изпълнител.
Тази година джазът е доминантата на Есенния салон. Първият сешън е на 12 ноември от 18:00 ч. в Концертното студио на Радио Варна, където струнният квартет „Gypsy Jazz Project“ ще ни потопи в магията на може би най-великия джаз китарист за всички времена – Жан „Джанго“ Райнхард, създател на т-нар. Gypsy jazz (известен също като цигански суинг, Jazz Manouche или Hot Club Jazz). Петър Койчев (китара), Любомир Толумбаджиев (цигулка), Момчил Ангелов (китара) и Христо Минчев (бас) – четиримата музиканти са обединени около стремежа към автентичното за началото и средата на ХХ век звучене и виртуозността на Джанго Райнхард и Стефан Грапели. Музиката им е едновременно динамична и увлекателна – пътешествие през времето до „златните години на европейския джаз“.
Само след три дена – нов джаз взрив: на 15 ноември от 18:00 ч. в Градската художествена галерия ни очаква приятна изненада: концертът „Малко нощна музика“ на бенда на Ангел Заберски-младши. Музикалният проект включва джазови транскрипции на популярни класически пиеси от Бах, Рахманинов, Пучини, Бетовен, Чайковски и други световни класици. Другите музиканти в триото са: Стоян Янкулов–Стунджи и мултижанровият контрабасист Борис Таслев.
За 19 ноември от 18:00 ч. в Концертното студио на Радио Варна е поканата за среща с един от най-виртуозните български пианисти и неговия солов концерт. Ростислав Йовчев завършва Българската държавна консерватория при проф. Атанас Куртев, след което и двугодишния майсторски клас. Лауреат на наши и международни конкурси: първа награда на националния конкурс „Светослав Обретенов“ – 1980 г.; трета награда на международния конкурс в Салерно, Италия – 1981 г.; първа награда и наградата на СБК от националния конкурс „Карол Шимановски“ – 1982 г.; трета награда на Международния конкурс „Пилар Байона“ – Испания – 1983 г.; единствената награда от конкурса за най-добро изпълнение на испанска музика от курса в Сантяго де Компостела – 1984 г. През учебната 1992/1993 г. пианистът прави специализация в Кралската консерватория – Брюксел, по пиано (в областта на клавирния концерт), камерна музика и съпровод на соловата песен. Ростислав Йовчев активно концертира като солист и камерен изпълнител по целия свят. През 2002 – 2004 г. е преподавател по пиано във Висшия музикален институт – гр. Сус, Тунис. Носител на „Кристална лира“ на Съюза на българските музикални и танцови дейци в две категории – „Инструменталисти“ и „Музикална критика“ за 2011 г. През същата година получава и „Златна лира“ на СБМТД. Ростислав Йовчев е професор по пиано в Националната музикална академия, а от май 2008 г. е ръководител-катедра „Пиано“ към Теоретико-композиторския и диригентски факултет. Той ни е подготвил програма, в която личат имената на Бетовен, Хайдн, Панчо Владигеров, романтици.
После – отново завръщане към джаза, този път – с премиера на нов български албум: на 23 ноември, събота, от 18:30 ч. в Градската художествена галерия ще чуем пиесите от „But a Dream“ на Росен Кукошаров и бенд. В албума участват едни изявени и уважавани джаз музиканти: Милен Кукошаров – пиано (продуцент на албума); Димитър Карамфилов – контрабас, и Васил Вутев – ударни. Самият Росен Кукошаров е известен като автор на текстове за примата Лили Иванова; сега ще го преценим и като джаз вокалист.
Млади дарования от Варненската държавна опера ще ни очароват на 27 ноември от 18:00 ч. в Градската художествена галерия с богата концертна програма, чието заглавие сякаш казва всичко, или поне – достатъчно: „Съзвучия от тъканта на времето – песни за Духа“. Ето ги и даровитите млади музиканти: Станислава Марчева, мецосопран; Мария Палматийте, сопран (Литва); Олена Мошинска, виолончело (Украйна); Надя Гущерова, обой; Руслан Павлов, пиано, музикална обработка.
Финалът на салона ще е на 29 ноември от 18:00 ч. в Артсалона на Радио Варна. Ще ни гостува Международното дружество „Елиас Канети“ със седалище в Русе; ще ни гостува с изложбата „Глобалното измерение“ за знаменити русенски евреи (между които самият Канети, Жул Паскин и др.), с документалния филм „Култура до поискване“ и с представяне на издателската си продукция.
Входът за всички събития (отново по традиция) е безплатен.
 
Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.