CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

ЕСЕНЕН САЛОН НА ИЗКУСТВАТА 2021

10/15/21 / ИЗКУСТВО
Есен с пролетни нюанси
Салонът ще се проведе под патронажа на кмета на Община Варна Иван Портних и с благословията на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан. И ще бъде многожанров, пъстростилен и разнообразен както винаги.
Тази година началото му е изтеглено напред, за да свърши преди, или поне около, първия ден на предстоящитеизбори.
На22 октомври, в Градската художествена галерия от 18:00 ч. ще направим прощъпалника на салона с „Музика за нашето време“ – концерт с елементи на спектакъл на камерен квартет (кларнет, фагот, контрабас и пиано) с водеща Ива Атанасова. Ще звучат „Три улични пиеси“ от-Фил Салатe (премиера), „Джаз сюита за фагот“ от Кенет Купър (премиера), „Ноктюрно“ от Фил Салате (премиера),сюита „Контандо” от Бил Дъглас, „А ла Албениз” от Родион Шчедрин.
На 23 октомври, събота, в Католическата църква „Непорочно зачатие на св. Дева Мария“ на ул. „Преслав“ 41 от 11:00 ч. може да намерите „Утешение“ в органовия концерт на Янко Маринов, посветен на 210-годишнината от рождението на Ференц Лист. Янко Маринов е изключителен органист и пианист, изнасял концерти в Австрия, Германия, Словакия, Италия, Испания, Швейцария, Холандия, Гърция, Полша, Кипър, Украйна, Франция. В съботната му органова програма той ще ни вдъхне утеха с творби от Й. С. Бах, Ф. Лист и М. Регер.
На 25 октомври, понеделник, ще бъдете раздвоени, ако обичате и музиката, и литературата. В Концертната зала на Военноморския клуб (ДНФ) от 18:00 ч. ще свири акустичното китарно трио „NOVA“, в което по струните ще движат пъргави пръсти Цветан Недялков, Веселин Койчев и Петър Койчев. В програмата е заложена изискана мелодичност:”Банишора форевър”, „Боса Нова” и „Бетовен” от Цветан Недялков, „Либер Танго” от Стор Пиацола, „Буболечки” и „Подзим съм, мале” от Веселин Койчев, „Тико Тико” от Зекиня ди Абреу, „Испания” от Чик Кърия и др.
В същия ден и в същия час в Градската художествена галерия предстои представяне на новата книга на Мария Лалева „Пасиансът на архангелите“. Четящата публика познава добре авторката – особено с нашумялата ѝ книга „Живот в скалите“ и сценария ѝ за филма „Роза Дамасцена“.
На27 октомври, сряда, отново в Градската художествена галерия и отново в 18:00 ч. ни очаква парижка есен – френски джаз, представен от гост-звездатаТибо Фалк – пиано, Александър Леков – бас китара, Емил Пехливанов – барабани, и Нейко Бодуров – тромпет. Самият Фалк е учил джаз и популярна музика в Берлин. През 2002 г. той и неговият международен квартет печелят наградата Jazz & Blues в Берлин, наградата на журито, воглаве с Жан-Пол Бурели, и най-истинската – наградата на публиката. Разбира се, ще звучат френски джаз пиеси и на други автори.

На 30 октомври от 11:30 ч. в Градската художествена галерия е традиционният концерт на камерния оркестър „Анима“, този път (противоепидемично) – без обичайните им партньори от Хор „Арс музика“.

Веднага след Деня на народните будители, на 2 ноември, вторник, Артсалонът на Радио Варна ще приюти от 18:00 ч. изложбата „Дмитрий Шостакович в България”. Освен нея ни очаква прожекция на кратък филм за преброждането на българските земи от великия композитор. Той, апропо, не е пропуснал да посети и Варна.
На 4 ноември, четрвъртък, от 17:30 ч. галерия „Аспарухово Арт” в НЧ „Просвета 1927”, открива/представя втората част от стоте факсимилета на офорти от Рембранд, с уникална резолюция и изумителен рисунък. Но Рембранд не се нуждае от реклама...
Към литературата се завръщаме с премиерата на книгата „Анкета с Никола Радев“, ново изделие на издателство „Славена“. Срещата е насрочена за 17:30 ч. на 8 ноември, понеделник,,в Артсалона на Радио Варна.
Два дена по-късно - на 10 ноември, сряда, в Градската художествена галерия от 18:00 ч. приканваме театроманите на премиера:„Частица любов“ – комедиен спектакъл на Разградския театър с варненска жилка:автор и режисьор на пиесата е Андрей Калудов. В главната роля ще видим Гергана Стоянова, а специална поява в спектакъла ще има Лъчезар Хальов. Разказ от първо лице за щастието и компромисите, за красотата и интелигентността. И затова какво винаги се обърква, когато една жена, която може всичко, копнее за поне частица изпепеляваща любов…
На 12 ноември, петък, на същото място по същото време еконцертът френска и българска музика на клавирното трио Стефан Бояджиев – пиано, Ганчо Ганчев – цигулка и Кремена Христова – виолончело: традиционно виртуозни изпълнения на творби от Пипков, Владигеров, Форе, Сен-Санс, Дебюси.
И в деня след изборите – 15 ноември, в Артсалона на Радио Варна, 18:00 ч., многоопитният фотограф и фоторепортер Красимир Делчев ще открие своята изложба „45 години фотография“.

Традиционно, входът за всички събития е свободен.

Георги Георгиев – Венин,
началник-отдел ГПЧ в дирекция КДР,
организатор на Салоните на изкуствата

 
Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.