CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

Фатални грешки и гафове,

05/15/23 / ИСТОРИЯ
променили хода на историята

culturespace.bg

Всеки прави грешки.
И ако за някои те се превръщат само в незначителна напаст, то пропуските на други водят до войни, епидемии и бедствия.
Фатални грешки.

БОМБАРДИРОВКАТА НАД ХИРОШИМА
Бомбардировката над Хирошима е едно от най-злокобните събития от Втората световна война. Ужасните последици обаче можеха да бъдат избегнати, ако американският преводач беше по-квалифициран. Факт е, че в Потсдамската декларация Съединените щати поискаха незабавна капитулация от Япония. На което получиха отговор от японския премиер Кантаро Сузуки, в който отговор се появява доста двусмислената дума „мокусацу“. Най-вероятно премиерът е поискал време за размисъл, а преводачът прочита тази дума като категоричен „отказ“. В резултат на това глупаво недоглеждане САЩ хвърлят първата атомна бомба в историята върху Хирошима само няколко дни по-късно.

ПРОДАЖБАТА НА АЛЯСКА

Чекът от 7,2 милиона щатски долара, използван за плащане на Аляска (приблизително 140 милиона долара през 2021 г.) 

През 1867 г. Аляска е пустинна зона, покрита със сняг. Затова Русия с радост се съгласява да я продаде на Съединените американски щати за 7,2 милиона долара. Тогава никой не може да си представи, че след няколко десетилетия Аляска ще се превърне в голям източник за добив на злато. Малко по-късно там е открит и нефт. Оказва се, че американците са купили истински склад от ценни ресурси от Русия за много малко пари.

УНИЩОЖАВАНЕ НА КОТКИ
В котките преди много години британците виждат източник на заплаха. Тогава в страната вече се появяват първите огнища на бубонна чума, чиито носители според хората са котките. През същата година всички котки и котараци са безмилостно унищожени. Каква е изненадата на „трепачите“, когато след бруталното избиване на животните мащабът на епидемията само се увеличава. Оказва се, че носители на чумата изобщо не са котките, а плъховете, от които има огромен брой в Англия, както и в цяла Европа.

ГОРСКИ ПОЖАР
По време на ужасния пожар от 2003 г., който обхваща Калифорния, са унищожени 1200 кв. км гора, 2322 къщи и 14 души загиват. Трудно е да се повярва, че такъв страшен пожар е дело на човека. Факт е, че ловец се е изгубва в гората близо до Сан Диего. С надеждата, че ще бъде открит, той запалва сигнален огън, който бързо се разпространява из сухите треви, обхваща дърветата и започва да придобива спонтанни размери.

ОСТАНКИТЕ НА „ТИТАНИК“
Потъването на „Титаник“ се превръща в може би най-известната трагедия на века. Тогава, през 1912 г., никой не би могъл да си представи, че ужасните последствия биха могли да бъдат избегнати, ако не беше верига от незначителни събития. И така, точно преди отплаването управляващата компания решава да смени един от офицерите. И той, без никаква злонамереност, забравя да даде на наследника си ключа от килера, където освен домакинското оборудване се съхраняват и бинокли. Без подходящ далекоглед Фред Флийт, който отговаря за препятствията по пътя, не успява да забележи навреме приближаващия айсберг.

НАЧАЛОТО НА ПЪРВАТА СВЕТОВНА ВОЙНА


В началото на ХХ век противоречията между най-големите европейски държави нарастват от година на година и избухването на Първата световна война е просто неизбежно. Никоя от активните страни обаче не бърза да атакува и биха могли да минат още няколко десетилетия, ако не е онзи букварен инцидент.
По време на първия опит за убийството на ерцхерцог Франц Фердинанд избухва експлозия, в резултат на която са ранени много невинни хора. Тогава Франц решава да посети пострадалите в болницата. По пътя шофьорът пропуска десния завой и минава покрай кафенето, където в този момент се намира сръбският терорист Гаврило Принцип, който готви ново зверство. Той, без да мисли дълго, изстрелва два изстрела, които отнемат живота на ерцхерцога и съпругата му. След такова клане избухването на войната не закъснява.

ГОЛЕМИЯТ ПОЖАР В ЛОНДОН
Трудно е да се повярва, че Големият пожар в Лондон, който поглъща централните квартали на града, е започнал по вина на невнимателен пекар. Пожарът започва в пекарната на Томас Фаринър на „Pudding Lane“ (улица „Пудинг“) и бързо се разпространява към близките сгради. За три дена огънят унищожава 13 500 къщи и 87 църкви, като оставя 70 000 души без дом (при общоградско население от 80 000 души).

ПОЯВАТА НА ПЕНИЦИЛИНА

Александър Флеминг (1943 г.)

Случайното откритие на пеницилина е единственият елемент в нашия списък днес, който е дал положителни резултати. Всичко се случва в мръсната лаборатория на Александър Флеминг, който открива мухъл в чинията си по време на вечеря. По-нататъшни изследвания довеждат до откриването на пеницилина – първия антибиотик в историята. Флеминг получава Нобелова награда за това изобретение.

ПРЕВЗЕМАНЕТО НА НОРМАНДИЯ
Отбраната на северното крайбрежие на Франция се ръководи от най-добрия генерал на Адолф Хитлер – Ервин Ромел. На 6 юни 1944 г. генералът, след като преценява неблагоприятните метеорологични условия, решава, че противниците ще отложат кацането в Нормандия и се прибира вкъщи, за да отпразнува рождения ден на жена си. Противниците обаче действат другояче. На този ден те превземат всичките пет плажа и убиват около 9000 немски войници.
Превод: Георги ВЕНИН
 

Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.