CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

ФБР: „Звездни” досиета

08/13/21 / КУЛТУРА
И звездите имат опашки… или сенки

culturespace.bg

В продължение на много десетилетия Федералното бюро за разследвания проследява своите собствени граждани и граждани на други държави, пристигащи в Съединените щати. Това важи особено за лицата, представляващи заплаха за националната сигурност, според ФБР. Не само политиците са обект на надлежна проверка, но и много известни личности – актьори, певци, музиканти и учени. ФБР е разсекретило повечето от своите досиета за знаменитости и е предоставило публичен достъп до тях.

АЛБЕРТ АЙНЩАЙН
Блестящият физик попадна в центъра на вниманието на ФБР, след като се премества от Германия в САЩ, досието за него е отворено през 1932 г. и по времето на смъртта на Айнщайн има 1427 страници. Ръководителят на ФБР Дж. Едгар Хувър е подозрителен към изказванията на физика за социалните проблеми и неговото противопоставяне на расизма и национализма. Хувър вярва, че Алберт Айнщайн може да е комунист и несъмнено е краен радикал.

ХЕНРИ МИЛЪР
Американският писател и художник според агентите на ФБР е бил човек, чийто авторитет и влияние са твърде надценени, както и литературните му постижения. Тайните служби държат Хенри Милър в полезрението си заради откровеното му съчувствие към нацистите, което той самият признава по време на реч в колежа в Дартмут. Писателят сравнява нацистите с латиноамериканците и посочва, че едните и другите имат еднакви цели. Освен това Милър уточнява: нацистите не са по -лоши от американците.

ДЖОН ЛЕНЪН
Известният изпълнител открито дразни специалните служби със самия факт, че се заселва в САЩ. Невъобразимата му популярност и твърде откровените антивоенни изявления изглеждат твърде радикални. Но няма причина да се лишава Ленън от американската виза през 70-те години. В досието му през 1972 г. се появява запис, че той не представлява реална заплаха, твърде често Джон Ленън е бил под въздействието на наркотици.

ФРАНК СИНАТРА
Американският актьор и певец привлича вниманието на ФБР в началото на кариерата си, като казва, че е платил на лекар 40 000 долара, за да не бъде привлечен към активна военна служба. Но по-късно се оказа, че актьорът е избягал от казармата по напълно законови основания, тъй като тъпанчето му е перфорирано. Впоследствие ФБР обаче не снема вниманието си от изпълнителя, а и той дава много поводи за това – сред приятелите на Синатра има много лидери на мафията. Собственото му досие прилича на пътеводител за американски мафиотски групи. Самият певец знае, че го наблюдават, и дори е запознат с досието си, което смогва да прочете, като го поисква в съответствие със Закона за свобода на информацията (у нас: Закон за достъп до обществена информация – бел.прев.).

ЕЛВИС ПРЕСЛИ
Според досието на ФБР американският певец представлява заплаха за националната сигурност на Съединените щати поради факта, че по време на многобройните си изпълнения има твърде откровено поведение на сцената, което довежда младежите в залата да изпитват сексуални желания. През 1956 г. един от информаторите на ФБР пише за това, като отбелязва прекомерната еротика на изпълненията на певеца и твърде разпищолените тоалети на изпълнителя.

МАРЛЕНЕ ДИТРИХ
Германската актриса е проверявана много внимателно от ФБР, като службата постоянно разпитва близки до нея хора. Не са намерени компрометиращи доказателства за Марлене Дитрих и нейното най-„ужасно“ престъпление в очите на специалните служби е, че актрисата използва целия си чар за една-единствена цел: да помогне на Жан Габен, в когото тогава е влюбена, да си издейства разрешение за пребиваване в САЩ възможно най-скоро. Някои информатори обаче уверяват, че Дитрих никога не би забравила германския си произход, но в този факт едва ли има нещо крамолно.

МЕРИЛИН МОНРО
Дж. Едгар Хувър сериозно подозира най-известната блондинка в света в симпатии към комунистите и желание на актрисата да повлияе върху съзнанието на своите съграждани чрез културата. В този случай връзката ѝ с президента Кенеди и неговия брат, както и връзката ѝ с Фредерик Вандербилт Фийлд, политик, известен със своите социалистически възгледи, работят против Мерилин Монро. И дори бракът на актрисата с драматурга Артър Милър служи като косвено доказателство, че Монро „е попаднал в комунистическата орбита“. Но няма реално потвърждение за ангажираността на актрисата към комунистическите идеи.

БРЕХТ
Немският драматург и основател на театъра „Berliner Ensemble“ си позволява да присъства на холивудското парти на Били Уайлдър през 1945 г., където по невнимание говори за Ото Кац, заподозрян, че работи за съветското разузнаване. Според драматурга Кац нямал тежест или влияние в политическите среди. Агентите на ФБР веднага заключават, че Бертолт Брехт е твърде независим и приказлив, за да бъде съветски агент. Въпреки че драматургът е несъмнено проверен внимателно..

БЕТИ ПЕЙДЖ
През 50-те години на миналия век американският модел е наречена „кралицата на звездите“. Тя става известна със своите откровени и понякога провокативни фотосесии. Но тази брюнетка с ярко сини очи е информатор на ФБР и дори помага на тайните служби да се борят с разрастващата се порнография в страната. Дж. Едгар Хувър използва модела като експерт, който знае къде се намират незаконни студиа, които заснемат забранени кадри, а също - както човек, който познава и тези, които ги поръчват и купуват.

СТИЙВ ДЖОБС
Стийв Джобс попада в центъра на вниманието на ФБР през 1991 г., когато се смята за съветник по износа на президента Джордж У. Буш. Агентите събират информация за основателя на Apple и в резултат на това в досието му се появяват записи от няколко агенти, че Стийв Джобс е способен да прикрива фактите и да ги изкривява в своя полза. Юношеските експерименти на Джобс с LSD също се противопоставят на кандидатурата на Джобс за президент. В същото време самият Джобс нарича тези експерименти „положителни преживявания, които променят живота“.

Превод от руски: Георги ВЕНИН

 
Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.