CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

Фестивалът в Каварна

06/02/21 / ИЗКУСТВО
Едно чакано събитие за театралите

Керанка ДАЛАКМАНСКА

Открито е ХХІІІ издание на Националния фестивал на любителските театри – Каварна 2021. Площадът пред НЧ „Съгласие 1890“ посреща участващите 16 театрални състава от различни краища на страната. Тази година (след пропуснатата минала поради COVID-19) любителските състави ще представят на фестивалната сцена постановки от български и чужди класици. В заглавия като „Големанов“ от Ст. Л. Костов, „ Опечалена фамилия“ от Бранислав Нушич, „Милионерът“ на Йордан Йовков, „ Криворазбраната цивилизация“ от Добри Войников, както и съвременни постановки, за пореден път актьорите ще покажат своята всеотдайност при изпълнение на ролите, приемствеността между поколенията и ще приемат с радост аплодисментите на каварненската театрална публика. А тя, публиката, има невероятния шанс да посети всички представления безплатно през дните на фестивала.
Във фестивала ще видим трупи от градовете Алфатар, Белене, Суворово, Долна Оряховица, Гълъбово, Нови пазар, Свищов, Карнобат, Бургас, Дебелец, Варна, Тутракан и домакините от Каварна при ЧТ „Проф. Гочо Гочев“, които не влизат в конкурсната програма. Три от съставите са младежки (два от Варна, един от Карнобат), гостува и един детски от Варна, останалите са театрални любителски състави и трупи от читалища в съответните градове. Два от тях са от селата Дебелец и Искрец.

Момент от тържественото откриване на фестивала. Кметът Елена Балтаджиева чете приветственото слово.

Журито на Националния фестивал на любителските театри е с председател Крум Гергицов – театровед от Русе, и членове Йордан Алексиев –актьор, зам.-директор на Театър „Българска армия“, и Станка Калчева – актриса в Младежкия театър „Николай Бинев“ – два пъти носител на наградата „ИКАР“ и един път – на „АСКЕЕР“. Те ще оценяват представленията и играта на актьорите в тях.

Поради лошото дъждовно и ветровито време, тържественото откриването се състоя на сцената на читалището в 19.00 часа. Като кмет и патрон на театралното събитие, Елена Ба цитира паметната мисъл на проф.Гочо Гочев:“ Изкуството не търпи компромиси.То дава всекиму заслуженото.“Тя каза, „ че театарът се ражда по време на Възраждането и е оцелял до днес минавайки през различни периоди в своето развитие и се е доказал като училище, като начин на живот, който никога не еднакъв в своето съществуване.“ Госпожа Балтаджиева пожела на 16-те състава пристигнали от различни краища на страната „ да покажат измислени и неизмислени житейски истории, да бъдат на ТИ с публиката и организаторите, и да разговарят открито с журито – имена, които познаваме и уважаваме с техния професионализъм“. След което обяви ХХІІІ Национален фестивал на любителските театри „Каварна 2021“ за открит! Състави при НЧ „ Съгласие 1890“ изнесоха кратка певческа и танцова програма, с която поздравиха участниците във форума.
Началото на фестивалната програма постави театралният състав при НЧ „Йордан Йовков 1894“ – Алфатар с „ Годеж“ от Цветослав Минкович, с режисьор Петър Чапкънов, сценограф – Боян Вихренов. Вечерното представление „ Театрална трупа „БелАрт“-гр.Белене – ТЧ „ Хр.Ботгев 1892“ - „ Мечешко предложение“ – по А.П.Чехов, режисьор, Митко Рупов, сценограф Веска Кръстева бе аплодирано от публиката.
Националният ХХІІІ фестивал на любителските театри „Каварна 2021“ внася дългоочаквания взаимен досег между публика, актьори, жури и организатори – Община Каварна, НЧ „Съгласие 1890“, представители на общините, читалищата и детските и младежките институции от страната за явяване на този единствен театрален любителски форум без жанрово ограничение.
На Добър час!


Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.