CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

„Фотографът“ - през вековете и жанровете.

08/21/19 / ИЗКУСТВО
Галин Никифоров – разказвачът с многото награди!

Една от знаковите творби на Галин Никифоров –автора на провокативния роман „Тяло под роклята“ (изд. „Сиела“, 2018) – се появява отново на български език в ново преработено издание.
„Фотографът“поема отново на своето пътешествие из България, Северна Италия и Южна Кения. Пътешествие и история в разказа, в който преследването на мечтата на всяка цена се превръща в най-голямата заплаха за живота.
Един ръкопис, 2 сюжетни линиии и хиляди възможни изходи пред лицето на Смъртта.

Антон Апостолов е изключителен фотограф, чийто гений му е спечелил солидна репутация. Той тръгва по следите на легендарен ръкопис от XVIII век, в който се описва как може да бъде видяно и заснето лицето на Смъртта.
Автор на тайнствения документ е средновековният алхимик Нино Голярди, прекарал петнайсет години в Африка в племето на нилотите. Преди да напусне Африка,Нино създава произведение, което накъсва на три части, за да не попадне то никога в ръцете на погрешните хора.
Антон чувства, че е по-близо до това да открие и събере всичките три парчета, отколкото някой някога е бил преди него.Но докъде може да стигне човек в търсене на вечната красота? И какво остава от човека, когато недостижимото бъде достигнато?
На фотографа му предстои да разбере, че...„всеки човек е от племето на Смъртта.“
В духа на „Сянката на вятъра“ на Карлос Руис Сафон,„Фотографът“от Галин Никифорове майсторски написан и завладяващ роман, който препуска межу жанровете и вековете, за да ви направи част от едно пътешествие към недостижимото.
Галин Никифоров е сред открояващите се имена в съвременната българска литература. Автор е на романите „Умерено нежно”, „Добро момче”, „Фотографът: obscura reperta”, „Лятото на неудачниците”, „Лисицата”. Отличен е с наградата „Роман на годината” за романа си “Лятото на неудачниците”, а през 2011 г. печели националната награда „Елиас Канети” за романа „Къщата на Клоуните”. По новелата му „Нощта на мечтите“ през 2011 г. е създаден едноименен пълнометражен филм с режисьор Боби Костов.

 
Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.