CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

Франк Уърдън – първа самостоятелна изложба във Варна

10/05/23 / ВАРНА
Какво свързва фотографа с България?

Ирена ДИМИТРОВА

На 26 септември, в зала 5 на Градската художествена галерия, се откри първата самостоятелна изложба във Варна на американския фотограф Франк Уърдън. Експозицията ще продължи до 15 октомври. Франк Уърдън бе участник и на тазгодишното издание на фестивала за визуални изкуства „Август в изкуството“(22.06 – 02.08.).


Фотографът е роден през 1956 г., получава бакалавърска степен по изящни изкуства– живопис в престижния Вашингтонски университет в Сиатъл. Там той завършва и електроинженерство. Много години Ф. Уърдън работи като компютърен специалист, но през 2018 г. решава да се отдаде изцяло на фотографията, скулптурата и живописта. В ГХГ – Варна, авторът представя подбор на работи от различни фотографски серии, вдъхновени от индустриалната архитектура, природата и дори от знаменития „Харли Дейвидсън“. Характерни за неговите работи са яркият, наситен колорит и оригиналната композиция, като повечето от фотографиите напомнят живописни абстракции. Част от кадрите на Ф. Уърдън са компютърно обработени, някои от композиционните елементи са подчертани с цвят или контур. Този визуален метод, както и самият избор на обектите, подсказват за вродения живописен усет на автора.


Ще обърна специално внимание на пристрастието на Ф. Уърдън към промишлените обекти. На изложбата са представени кадри от корабостроителница в ПортТаунсенд, Вашингтон, където той с помощта на обектива изследва индустриалния пейзаж и „живописните слоеве“по старите плавателни съдове. Силуетите на огромните съоръжения създават сюрреалистична атмосфера. Самата ръжда по корабите представлява невероятна палитра от отсенки на оранжевото, която в съчетание с ярката слънчева светлина става още по-въздействаща. Това напомня за фотографското наследство на Бернд и Хила Бехер, посветено на промишлената архитектура.
Серията за „Харли“, в която Ф. Уърдън се вглежда в устройството на мотоциклета, се отличава с особено изящество. Никелираната повърхност на детайлите, част от които са ярко оцветени, както и тяхната изразителна пластика, придават динамика и експресивност на изображенията. Възприемането на технологиите като вид изкуство може да се обясни и с инженерното образование на автора.
Франк Уърдън заснема различни повърхности – цветни, грапави или олющени, коиtто въздействат като живописни абстракции. В тях той намира особена поезия. Названията на фотографиите го подсказват: „Непонятна красота“, „Мечти“, „Ангелски крила“. Ф. Уърдън представя и природни мотиви, в контраст с другите „сюжети“ от експозицията и комбинирани със словесни текстове, които авторът нарича „поеми“. Тяхното присъствие придава определено концептуално звучене на фотографските кадри, което прави експозицията по-разнообразна и дори идейно издържана. Днес рядко може да видим изложби, които не отегчават зрителя с еднообразие на теми и сюжети.
И накрая, интересни моменти от личната биография на Ф. Уърдън. Неговата съпруга – Ирена Тодорова Уърдън,е родом от Варна. Първото посещение на фотографа в България е през 1989 г. То поставя началото на многократни пътувания в нашата страна, отразени в неговото творчество.
Ф. Уърдън играе и ключова роля в създаването на преподавателска леярна за топене и леене на бронз на остров Бейнбридж, близо до Сиатъл. Повече за автора можете да откриете тук: www.photondreams.com.
 
Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.