CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

Гала на виртуозите

06/26/19 / ИЗКУСТВО
Да послушаме младите български цигулари на ММФ „Варненско лято”!

culturespace.bg


На 28 юни в 19:00 ч. в салона на Градската художествена галерия за любителите на цигулката ще започне концертът „ГАЛА НА ВИРТУОЗИТЕ” с участието на млади български цигулари – лауреати на национални и международни конкурси, студенти и курсисти на проф. д-р Марио Хосен. Сред младите вдъхновени виртуози се откроява един малък розовобузест цигулар със светла непокорна коса и сериозен поглед. А като засвири… така свирят само победителите…
Не е чудно, защото талантливото дете изнася първия си самостоятелен концерт преди 6 години, тогава е бил едва 6-годишен.
А още преди да започне училище, идват наградите. Победител е в международни конкурси, носител на десетки отличия от нашата страна, солист в три различни филхармонии и междувременно студент, и то само на 11 години.

Виктор Василев (запомнете това име) е от Пловдив. Роден е през 2007 г в семейство на професионален музикант. И като че ли всичко си идва естествено. На три години сяда за първи път в концертна зала, а скоро след това си пожелава… цигулка. Тук е неуместен примерът с Паганини и тормозът да свири от страна на неговия баща.
Първата среща на Виктор с цигулката става на четиригодишна възраст, когато започва обучението си при изтъкнатия цигулков педагог Дарина Данкова. Възпитаник е на НУМТИ „Добрин Петков“ – Пловдив, но успоредно с това вече втора година е извънреден младши студент в Нов български университет – София, в класа на проф. Марио Хосен.
Миналата година е особено плодотворна за малкия музикант. През март 2018 г. печели първо място в Grumiaux Competition в Брюксел, Белгия - Международен конкурс за млади цигулари, състезание, открито за цигулари от различни националности до 21 години. Организирано е от сдружение с нестопанска цел „Най-доброто от цигулката“. Провежда се в Кралската консерватория в Брюксел.
През юни Виктор се завърна от град Фермо, Италия, с първа награда от престижния международен конкурс „Андреа Постакини (Andrea Postacchini).
Името на Виктор Василев ще откриете в списъците на майсторските класове на световноизвестни изпълнители и преподаватели по цигулка, като проф. Жерар Пуле, проф. Михаел Фришеншлагер, проф. Елизабет Кропфич, проф. Юлиус Хорват.
През май тази година, след предварително прослушване на цигулари от цяла България, Виктор e избран да участва и в майсторския клас на световноизвестната цигуларка Мидори Гото.
Виктор ще свири като солист и в Международния симпозиум „Виртуозността на Барока до XXI век – Паганини и италианския романтизъм“, който ще се проведе същия ден от 10 ч. в Градската художествена галерия на Варна.
Силната програма на ММФ „Варненско лято” продължава…
 
Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.