CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

Галерия „Видима“ представя:

10/19/23 / ИЗКУСТВО
„Споделена самота“, изложба живопис, миниатюра и рисунки на Владимир Киров

Сава ХРИСТОВ

Нежна, чувствена, фина и деликатна – така може да се опише с няколко думи работата на майстора на женския образ Владимир Киров, който ще гостува със самостоятелна изложба за първи път в Севлиево. Посветил живота си в изучаване и изобразяване на душевната и физическата красота на нежния пол, той ще ни провокира не само с изключителните си художествени умения, но и с едно изумително дълбоко и широкообхватно психолого-философско изследване на женската природа, на нейните различни агрегатни състояния, метаморфози, умирания и прераждания.


Владимир Киров е роден през 1955 г. в Ловеч. През 1974 г. завършва Художествената гимназия в гр. Казанлък. Продължава следването си във ВТУ ,,Св.св. Кирил и Методий“, където се дипломира през 1981 г. със специалност ,,Живопис“. През периода 1987 – 1988 г. специализира живопис в художествената академия в Санкт Петербург, Русия. Изявява се в областта на живописта и миниатюрата. Казва, че е представил безброй изложби, защото отдавна вече не ги брои. Творчеството му е показвано в Швейцария, Франция, Испания, Полша, Великобритания, Канада и САЩ, много от тези участия му носят престижни международни награди. В България неговото изкуство също е оценено с много награди и отличия, една от които е Голямата награда на Международното биенале за миниатюрни изкуства в Русе 2011 г., а само преди няколко дена той заслужи поредната си награда от тазгодишното издание на биеналето.

Худ. Владимир Киров


Худ. Владимир Киров

Народът е казал, че да си учител, не е професия, а призвание. Освен прекрасен художник, Владимир Киров е и многогодишен преподавател по рисуване в художественото училище „Проф. Венко Колев“ в Троян, при него са завършили десетки известни и доказани художници на световно равнище, някои от които вече са гостували в галерия „Видима“ и винаги, когато се представят пред публика, споменават името на своя любим учител. Самият той признава, че получава енергия и се зарежда с позитивизъм от работата си с учениците.
Жената винаги е била не просто обект на изобразяване и тема в неговите изложби: той наднича в нейните душевни преживявания, страсти и терзания. Много често жените прикриват своите емоции, грижи и фантазии поради обстоятелства, наложени от общество, религия, култура и т.н. Много често и хубавото, и лошото жените запазват за себе си поради страха от обществено порицание или неразбиране, а когато имат възможност да споделят натрупаното, те се изповядват единствено в присъствието на друга жена. В този контекст се появява и заглавието на изложбата „Споделена самота“. Изобразени по двойки или сами, героините в картините на Владимир Киров са така майсторски уловени в своето най-емоционално състояние, а лицата, телата, дрехите и декорите са така виртуозно подбрани, че ние сякаш вече не наблюдаваме картина, а сме затаили дъх в ключовата кулминация на спектакъл, който продължава не повече от един миг…
За среща с Владимир Киров и неговото завладяващо творчество, заповядайте на 24 октомври от 18:00 ч. в галерия „Видима“ на ул. „Васил Левски“ №3. В представянето на изложбата ще се включи и известният писател Христо Стоянов, приятел и ценител на изкуството на троянския художник.
____________________________________________________
Владимир Киров

Награди:
Купата на град Мужен от международния конкурс за визуални изкуства – Ница, Франция, 1992
Почетна грамота от V международна изложба на миниатюрните изкуства, Торонто, Канада 1990
Първа награда за графика на национална изложба в София, 1988
Почетна грамота от VI международна изложба на миниатюрните изкуство, Торонто, Канада, 1991
Една от десетте първи награди от Международния конкурс за оригинална живопис „Дейлър Рони“, Англия, 2002
Голямата награда на Международното биенале за миниатюрните изкуства – Русе, 2011
Наградата „Ловешки меч“, 2012, в раздел „ Изобразителни изкуства“ на Община Ловеч
Грамота за принос в развитието на българската култура – София 2007, Министерство на културата
Наградата на „Мегахим“ от Международното биенале за миниатюрните изкуства – Русе, 2017
Награда на хотел „Ломбардия“ от Международното биенале за миниатюрните изкуства – Русе, 2023


 

Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.