CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

Господарки на моретата:

06/23/24 / ИСТОРИЯ
жени пирати, които ужасяваха моряците

culturespace.bg

Когато споменете морски разбойници, в главата ви обикновено изникват образи на брадати мъже с наклонена шапка, с бутилка ром в едната ръка и сабя в другата. Въпреки това, славата на елегантните моряци и жаждата за лесни пари са вълнували и умовете на по-слабата половина от човечеството. Не са ги плашили нито дизентерията, нито скорбутът, нито фактът, че корабът миришел толкова лошо, че очите им са се насълзявали. Те са сред най-смелите пирати на всички времена и народи . Eто 10 жени, които са предпочели този опасен занаят пред мирния живот.

Жана Де Клисон
XIV век


След като съпругът на Жана дьо Клисон, благородникът Оливие III, е обвинен в държавна измяна и екзекутиран, тя решава да отмъсти. Дава петте си деца да бъдат отглеждани от семейството ѝ, а самата тя наема екип от пирати и купува три кораба, на които по нейна заповед са монтирани алени платна. В продължение на 13 години тя държи на разстояние екипажите на всички кораби, които плават през Ламанша. Всички аристократи, които се изпречват на пътя ѝ, са изправени пред неотменна съдба – да бъдат обезглавени с брадва. Останалата част от пленниците отива да храни рибите. Когато решава да сложи край на пиратството, Жана де Клисон се премества в Англия. Тя се завръща във Франция малко преди смъртта си, за да бъде близо до децата си.

Грейс О'Мали
XVI век

Грейс О'Мали, известна като Грануал, се присъединява към редиците на пиратите, след като се омъжва. След брака си с О'Флахърти, Донал Войнствения, Грейс поема управлението на флота на съпруга си. Когато той е убит, Грейс продължава пиратската си дейност на остров Клеър. С течение на времето тя завладява цялото крайбрежие на Майо. През 1588 г. Грейс О'Мали участва в поражението на Испанската непобедима армада. Десет години по-късно земите на Грануал са опустошени от ирландски бунтовници, защото Грейс помага на британците, и Грануал се завръща на остров Клеър. Според една версия тя е загинала в битка по време на качването на вражески кораб, според друга – от естествената си смърт в Рокфлийт.

Лейди Елизабет Килигрю
XVI век

След като решават да станат пирати, уважавани поданици на двора на кралица Елизабет I, Елизабет Килигрю и нейният съпруг Джон Килигрю, събират пиратска банда от местните жители в Корнуол. Заедно с тях те атакуват кораби, които минават покрай южното крайбрежие на Англия. Елизабет ръководи нападенията, но не от палубата на кораба, а от сушата. Тя скрива плячката в градината на замъка. Когато бизнесът на семейство Килигрю е разкрит, повечето от мъжете са екзекутирани. Елизабет е помилвана.

Саида Ал-Хура
XVI век


След превземането на Гранада от Изабела I Кастилска и Фердинанд II Арагонски, семейството на Бану Рашида, заедно с дъщеря им Саида, е принудено да търси ново убежище. На 16-годишна възраст момичето е омъжено и след смъртта на съпруга си става владетел на Тетуан. Вторият съпруг на Саида е кралят на Мароко. Искайки възмездие за бягството си от Гранада, тя споделя Средиземно море с Барбароса и става пират. Саида управлява Тетуан повече от 30 години, докато нейният зет я сваля от трона. Според исторически данни Саида Ал-Хура умира в бедност.

Жакот Делайе
XVII век

Когато бащата на Жакот е убит, родената в Хаити жена не може да измисли нищо по-добро от това да се присъедини към някой пират, за да изхрани себе си и по-малкия си брат, който страда от деменция. В опит да избяга от преследването на властите, тя имитира собствената си смърт и живее няколко години под мъжко име. След като се завръща в пиратските редици, момичето получава прякора Червенокосата, върнала се от онзи свят. Заедно с банда пирати през 1656 г. тя превзема малък остров в Карибите. Няколко години по-късно бандитката загива в престрелка, докато защитава това малко парче земя, заобиколено от морето.

Ан Дьо-ле-Ве
XVII век

Предполага се, че е била депортирана в Тортуга като престъпник. През 1684 г. тя се омъжва там и ражда дете, но след 6 години щастлив брак съпругът ѝ е убит в битка. Година по-късно Ан Дьо-ле-Ве се омъжва отново и ражда второ дете. Скоро обаче вторият съпруг на Ан почива. По ирония на съдбата третият ѝ съпруг е убиецът на втория: Ан Дьо-льо-Ве го предизвиква на дуел, за да отмъсти за смъртта на любимия си, но пиратът, възхитен от смелостта ѝ, отказва да стреля и вместо това предлага ръката си за брак . След сватбата тя започва да сърфира в моретата със съпруга си Лорънс де Грааф и заедно с други членове на екипажа участва в нападения и се занимава с грабежи. Според някои версии, след приставане на сушата двойката се установява в Луизиана или Мисисипи.

Баронеса Кристина Анна Скит
XVII век

Поредната пиратска банда е организирана от семейство Барон. Баронеса Кристина, заедно със съпруга си барон Густав Дрейк и брат си барон Густав Скит, ограбват кораби в Балтийско море през XVII век. След една от тези атаки срещу холандски търговци, холандските власти най-накрая решават да сложат край на пиратите. Густав Скит е заловен и убит, Кристина и съпругът ѝ се връщат в Швеция, където са помилвани заради титлите си.

Рейчъл Уол
XVIII век

Рейчъл записва името си в историята като първия американски пират. Заедно със съпруга си Джордж Уол те събират пирати и завземат кораб. Пиратите изчакват буря, по време на която се преструват, че корабът е в беда. Когато минава кораб, Рейчъл излиза на палубата и вика за помощ. Моряците, които се отзовават на призива, са убивани, всички ценности взети, а корабът потопен. Рейчъл е хваната да краде на сушата. На процеса тя иска да бъде съдена като пират, а не като обикновен крадец. Призната е за виновна и обесена през 1789 г.

Ан Бони
XVIII век


В началото на XVIII век Ан Бони, нейният любовник – пиратът Джак Ракъм и Мери Рийд са най-страховитите пирати във водите на Карибите. (Историята е за роман: Ан Бони се дегизира като мъж на пиратския кораб, влюбва се в моряка Марк Рийд; разгърдва се пред него в трюма, за да покаже, че е жена, но за нейно учудване същото прави и Марк: оказва се, че това е Мери Рийд; по-нататък, сред смутни бисексуални отношения, Ан все пак се омъжва за Ракъм. Б.пр.) През 1720 г. триото е пленено от британците. Всички са осъдени на смърт. Джак е екзекутиран незабавно, Мери почива в затвора от треска, екзекуцията на Бони е отложена, като се има предвид фактът, че тя е бременна. Не се знае със сигурност обаче дали присъдата е влязла в сила. Според някои сведения богатият баща на Бони ѝ помага да излезе от затвора и да избяга.

Сади Коза
XIX век

През XIX век Сади Фарел е e „пристанищната кралица“ на Ню Йорк. След като решава да се занимава с престъпна дейност, Сади търси жертви по улиците, удря ги със собствената си глава и им отнема портфейла. За тази техника на грабеж Сади получава прякора Коза. С течение на времето тя се премества от сушата във водите на Хъдсън, където заедно с банда наемници атакува корабите на богатите.
Превод: Георги ВЕНИН
 

Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.