CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

Граф Сен Жермен: Безсмъртният

12/26/20 / МИСТИКА
Историческа личност или мит?

culturespace.bg

Кой е този мистериозен човек? Дали историите за неговото безсмъртие са просто легенда и фолклор? Или е възможно той наистина да е открил тайната на вечния живот? Историческа личност, известна като граф дьо Сен Жермен се появява на европейската светска сцена в началото на XVIII век. Не е светец, а може би дори не е граф. Датата на раждане на този Сен Жермен е неизвестна, въпреки че повечето разкази сочат, че е роден през 90-те години на XVII век. Генеалогия, съставена от Ани Бесант за нейната съавторска книга „Comte De St. Germain: The Secret of Kings“, твърди, че той е син на Франсис Ракоци II, принц на Трансилвания през 1690 г. Това, което знаем със сигурност, е, че е бил опитен алхимик, каквото и да означава това, но факт е, че по време на всичките си превъплъщения в различни епохи е разполагал с неограничени средства. Това, което всички твърдят, е, че Сен Жермен е магистър на изкуството на алхимията, мистичната „наука“, която се стреми да контролира елементите. Основната цел на тази практика е изнамирането или създаването на неуловимия „философски камък“, който, както се твърди, може да превърне оловото в чисто злато. Освен това тази магическа сила би могла да се използва за създаване на еликсир, който би дал безсмъртие на тези, които го пият. Смята се, че граф дьо Сен Жермен е открил тази тайна на алхимията.

Гравюра на граф Сен Жермен от Никола Томас, направена през 1783 г., след картина, която тогава е била собственост на маркиза д'Урф, а сега очевидно е загубена. Намира се в Лувъра във Франция.

За първи път граф Сен Жермен се появява като виден член на висшето общество в Европа през 1742 г. След пет години в двора на шаха на Персия, където е научил бижутерския занаят, той омагьосва кралските особи и благородническото общество с огромните си познания в областта на науката и историята, с музикалните си способности, неотразимия си чар и бърз ум. Владее много езици, включително френски, немски, холандски, испански, португалски, руски и английски, а освен това е запознат с китайския, латинския, арабския - дори с древногръцки и санскрит.
Може би неговата необикновена ученост впечатлява и му придава ореола на изключителен човек. Колкото до неговото безсмъртие, един разказ от 1760 г.на графиня фон Жержи, най-вероятно поражда идеята, че Сен Жермен може да е безсмъртен. В Париж същата година графиня фон Жержи чува, че граф дьо Сен Жермен ще дойде на вечеря в дома на мадам дьо Помпадур, фаворитката на френския крал Луи XV. Възрастната графиня е любопитна, защото познава граф дьо Сен Жермен от Венеция, където го е срещнала през 1710 г. Но когато вижда графа, е смаяна, и дори го пита дали не е срещала във Венеция неговия баща.
„Не, мадам, отговоря той, но аз самият живеех във Венеция в края на миналия и началото на този век; имах честта да ви платя съдебните разноски тогава.“
„Простете ми, но това е невъзможно!“ – казва обърканата графиня. – Граф дьо Сен Жермен, когото познавах по онова време, беше на поне четиридесет и пет години. А вие изглеждате на тази възраст в момента.“
„Мадам, много съм стар“, казва той с проницателна усмивка.
„Но тогава трябва да сте на почти 100 години!“, възкликва учудената графиня.
„Това не е невъзможно“, казва й графът и продължава да я убеждава, че той наистина е същият човек, когото е познавала от предишните им срещи и от живота във Венеция 50 години по-рано.
Сен Жермен пътува много из Европа през следващите 40 години – и през цялото това време сякаш не остарява. Онези, които го срещат, са удивени от многобройните му способности: свири на цигулка като виртуоз, добър художник, полиглот.
Но има и някои тайнствени обстоятелства около неговата личност. Където и да пътува, той създава сложна лаборатория, вероятно за работата си по алхимия; изглежда като човек с голямо богатство, но не е известно да има някакви банкови сметки. (Ако това се дължи на способността му да превръща неблагородни метали в злато, той никога не го е правил пред свидетели.)
Той вечеря често с приятели, радва се на тяхната компания, но рядко някой го е виждал да яде храна на обществени места. Говори се, че се е хранил само с овесени ядки.
Той притежава, а може би ги и създава, рецепти за премахване на бръчки по лицето и за връщане на цвета на косата.
Свързан е с няколко тайни общества, включително с розенкройцерите, масоните, обществото на азиатските братя, рицарите на светлината, илюминатите и Ордена на тамплиерите.
Дори философът на XVIII век Волтер, символ на епохата на Просвещението, проповедник на науката и разума, казва за Сен Жермен, че той е „човек, който никога не умира и който знае всичко“.
През целия XVIII век граф дьо Сен Жермен продължава да използва своите безкрайни познания за света в политическите и социалните интриги на европейския елит.
През 40-те години той става доверен дипломат в двора на френския крал Луи XV и изпълнява тайни мисии за него в Англия.
През 1760 г. има подобна функция в Хага, където се среща с прословутия любовник Джакомо Джироламо Казанова. По-късно Казанова казва за Сен Жермен: „Този необикновен човек… лесно може да те увери, че е на 300 години, че знае тайната на Универсалната медицина, че владее природата, че може да разтопи диаманти… всичко това, казва той, е просто дреболия за него.“
През 1762 г. Сен-Жермен пътува до Русия; говори се, че там е съучастник в конспирация, която поставя Екатерина Велика на трона. По-късно той съветва командира на имперските руски армии във войната срещу Турция (която те печелят).
През 1774 г. се завръща във Франция, когато Луи XVI и Мария Антоанета се възкачват на трона. Твърди се, че ги е предупредил за революцията, която предстои след 15 години.
През 1779 г. заминава за Хамбург, Германия, където се сприятелява с принц Карл фон Хесен-Касел. През следващите пет години живее като гост в замъка на принца в Екернфьорде. И според местните хроники, там Сен Жермен умира на 27 февруари 1784 г.
За всеки обикновен смъртен това би било краят на историята. Но не и за граф дьо Сен Жермен. Той ще продължи да бъде виждан през XIX и през XX век.
През 1785 г. е видян в Германия с Антон Месмер, пионер в хипнозата. Някои твърдят, че тъкмо Сен Жермен е дал на Месмер основните идеи за хипнотизъм и личен магнетизъм.
След превземането на Бастилията по време на Френската революция през 1789 г., графиня Д’Адемар казва, че е провела дълъг разговор с граф дьо Сен Жермен. Твърди се, че й е разказал за близкото бъдеще на Франция, сякаш е знаел какво предстои. През 1821 г. тя пише: „Виждала съм Сен Жермен отново, всеки път за мое учудване. Видях го, когато кралицата [Мария Антоанета] беше убита, на 18 Брюмер, в деня след смъртта на херцог Д’Енгиен, през януари 1815 г. и в навечерието на убийството на херцог дьо Бери“. За последно тя го вижда през 1820 г. – и всеки път й изглежда като мъж, не по-възрастен от средата на 40-те.
След 1821 г. Сен Жермен може да е приел друга идентичност. В своите мемоари Албърт Вандъм пише за среща с човек, който прилича поразително на граф дьо Сен Жермен, но който се представя с името майор Фрейзър. Вандъм пише:
„Той се нарече майор Фрейзър, живееше сам и никога не намекваше за семейството си. Освен това беше пълен с пари, въпреки че източникът на богатството му остава загадка за всички. Той притежаваше прекрасно познание за всички страни в Европа през всички периоди. Паметта му беше абсолютно невероятна и колкото и да е странно, той често даваше на слушателите си да разберат, че е придобил своето обучение другаде, а не от книги. Много пъти ми е казвал със странна усмивка, че е познавал Нерон, говорил е с Данте и т.н.“
Майор Фрейзър изчезва безследно.
Между 1880 и 1900 г. името на Сен Жермен отново излиза наяве, когато членовете на Теософското общество, включително известната мистичка Елена Блаватска, твърдят, че той все още е жив и работи за „духовното развитие на Запада“. Има дори предполагаема истинска снимка, направена на Блаватска и Сен Жермен заедно. А през 1897 г. известната френска певица Ема Калве посвещава свой портрет с автограф на Сен Жермен.

Далида и Ришар Шанфрей

Най-скорошната поява на човек, който твърди, че е Сен Жермен, е през 1972 г. в Париж, когато човек на име Ришар Шанфрей обявява, че е легендарният граф. Той се появява по френската телевизия и за да докаже твърдението си, превръща оловото в злато на обикновена печка пред камерите. По-късно Шанфрей се самоубива през 1983 г.
И така, кой е граф Сен Жермен? Успешен алхимик, който е открил тайната на вечния живот? Пътешественик във времето? Или изключително интелигентен човек, чиято репутация се превръща във фантастична легенда? Но може би има защо?

Подбор, превод и редакция: М.ВЕСЕЛИНОВА
 
Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.