CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

Гробницата на Александър Велики – една от най-големите мистерии в историята

08/23/23 / ИСТОРИЯ
Археолозите не се отказват

culturespace.bg

Повече от 2300 години изследователи и историци се опитват да намерят гробницата на Александър Велики, която остава една от най-големите мистерии в света до днес. Естествено е мнозина да вярват, че великият гръцки военен гений и завоевател на Азия би искал да бъде погребан в града, който носи неговото име. И все пак от векове изобилстват теории за местоположението на гробницата на Александър Велики, като някои граничат с митове.
Неотдавнашното откритие на гигантски гранитен саркофаг в Александрия, Египет, възроди надеждите за разрешаване на една от най-големите археологически загадки на всички времена: какво се е случило с мъртвото тяло на Александър Велики и къде е погребано.
Има много теории, но според Елпида Митропулу, д-р по археология в Лондонския университет (UCL), старши научен сътрудник в Бирмингамския университет и бивш изследовател в Берлинския университет, автор на статията „Четирите гробници на Александър Велики“, гробницата на великия генерал се намира в египетския оазис Шива, на мястото Ел Мараки, където през 90-те години Лиана Сувалци идентифицира гигантски погребален паметник с площ над 500 кв. м.

Г-жа Сувалци на мястото на находката

Двата надписа, намерени там, всеки – копие на другия, носеха думите „Александър Амон Ра“, но специалната комисия, изпратена от гръцкото правителство да ги разследва, „погрешно заключи, че и двата надписа са римски и нямат нищо общо с Александър Велики“, отбелязва г-жа Митропулу.
В резултат на това разрешението за разкопки на г-жа Сувалци не е подновено. Както обяснява археологът, единият от двата надписа всъщност е римски. „Когато император Траян, който много се възхищавал на гръцкия император, посетил гробницата на Александър Велики, той искал да вземе част от славата му със себе си - затова помолил скулптор да копира оригиналния надпис и да постави собствения си подпис в края. След това той взема оригиналния надпис и го поставя в храма, а на мястото, където бил оригиналът, поставя римското копие“.
Надписите обаче не са единственото доказателство, че става дума за царска гробница. „Дискът с двете змии, лъвовете, които пазят входа на гробницата, и контрафорсите свидетелстват, че това е царска гробница на обожествен човек“, посочва г-жа Митропулу.
Според нея „Александър Велики умира внезапно и първоначално е погребан в Мемфис. След това обаче Птолемей I нарежда тайно да го преместят в Сива, главно поради страх от наследника на Александър Велики – Пердикас, който идва в Египет с искане за тялото на мъртвия цар.
Първия път Птолемей успява да го измами, като му дава друго тяло, но втория път, когато Пердикас пристига в Египет и поисква тялото, той е убит от конниците на Птолемей. Тъй като Пердикас вече е мъртъв, Птолемей нарежда да се направи надпис, съдържащ цялата информация за обитателя на гробницата.
Археоложката Калиопи Папакоста е съсредоточена от 20 години върху мисията си да открие гробницата на Александър Велики.

Погребани и забравени от векове, основните стени на монументална сграда, датираща от епохата на Александър Велики, бяха открити в египетския град, наречен в негова чест. СНИМКА ОТ NATIONAL GEOGRAPHIC

В градините Салалат, парка в Александрия, Египет, археоложката търси следи от Александър Велики, а преди няколко години се натъква на друга важна находка, която съживява нейните надежди.
Асистентите на Папакоста я извикали, за да изследват парче бял мрамор, намерено в парка. Самата тя била разочарована от разкопките, но когато вижда как белият камък блести, се обнадеждава. „Надявах се, че не е просто парче мрамор“, казва тя и в крайна сметка се оказва права, както пише „National Geographic“.
Оказва се, че артефактът е ранна елинистична статуя, носеща печата на Александър Велики. Това е силен стимул за археолога да продължи разкопките. Седем години по-късно Папакоста, която ръководи Гръцкия изследователски институт за александрийска култура, е изкопала десетки метри под съвременна Александрия и е разкрила кралския квартал на древния град.

 Археоложката Калиопи Папакоста на обекта

„Това е първият път, когато са открити оригиналните основи на Александрия“, казва Фредрик Хиберт, археолог от National Geographic Society. Археолозите смятат, че една от най-големите находки в археологията, изгубената гробница на Александър Велики, може да се намира на това място. Александър Велики умира през 323 г. пр.Хр. на 32-годишна възраст и мистерията около погребението му започва малко след това с доклади от историци, които показват защо откриването на следи от него е сложен въпрос.
Смята се, че тялото на Александър първо е било погребано в древния град Мемфис в Египет, а след това в града, който носи неговото име. Там гробницата му била почитана като храм на бог.
Но Александрия и гробницата на нейния основател били застрашени от природата. Десетилетие преди раждането на Александър, през 356 г. пр.Хр., градът е ударен от цунами. Това бедствие бележи началото на дълга поредица от земетресения и покачване на морското равнище, които продължават да заплашват Александрия и днес.
С покачването на морското равнище водите на делтата на Нил, където се намира Александрия, наводнили древната част на града с до 0,25 см годишно. Градът оцелява, но с течение на времето основите му са погребани и изпадат в забрава, както и мястото на гроба на Александър.
Въпреки че древни писатели като Страбон описват гробницата, нейното местоположение спрямо съвременния град остава загадка. Има данни за близо 140 официално разрешени разкопки, но всички са неуспешни.
Надеждата за историческа находка поддържа разкопките на Папакоста живи, базирани на древни доказателства и карта на Александрия от XIX век. Използва се модерна технология, за да се определи къде да се копае, като специална електрическа томография (ERT).
Използвайки множество методи, Папакоста разкрива все повече и повече от древния квартал на царете в града - включително римска улица и останките от огромна обществена сграда, която може да крие улики за гробницата на Александър. Но всяко откритие е трудна задача, тъй като Папакоста трябва да разработи сложна система от помпи и тръби, за да поддържа района сух, за да могат разкопките да продължат.
С времето Папакоста става все по-убедена, че се приближава до изгубената гробница на Александър. Тя обаче смекчава оптимизма си с доза реализъм. „Разбира се, не е лесно да се намери, но определено съм в центъра на Александрия, в царския квартал, и всичко е в моя полза. Бях упорита и продължих и ще продължа да го правя“, казва тя.
Учени, археолози и изследователи упорито издирват изчезналата гробница на великия генерал, но мистерията засега си остава неразгадана.
 
Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.