CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

ХІII Национален музикален фестивал „Фолклорен изгрев“ събира таланти от цялата страна от петък във Варна

11/15/18 / КУЛТУРА
От 16 до 18 ноември в Grand Mall певци, танцьори и музиканти от Черноморието, Добруджа, Лудогорието и Тракия ще се състезават за наградите на есенното издание на фестивала

Над 220 участници са се записали до този момент за любимия на младите изпълнители Национален музикален фестивал „Фолклорен изгрев“, домакин на който е Grand Mall. 13-то издание на фолклoрния празник ще изпъстри с ритъм и настроение най-големия търговски център във Варна от 16 до 18 ноември. Очакват се и още участници, а техният рекорден брой се дължи на все по-силния интерес към всяко следващо издание – кандидатите за настоящото издание искаха да се запишат още след приключването на пролетното издание.
Талантите ще се състезават за престижните отличия пред жури от уважавани изпълнители и преподаватели – авторитети в българската фолклористика. Организатори на форума са продуцентска компания „Сънрайз Маринов“, фолклорна телевизия „Сънрайз Мюзик“ и домакините от Grand Mall. „Сънрайз Маринов“ е организатор и партньор на редица български фестивали за фолклор и е една от утвърдените продуцентски компании в страната в областта на музикалния фолклор. 13-то издание на „Фолклорен изгрев“ е отново под патронажа на кмета на район Младост във Варна Христо Христов. Фестивалът се реализира и с подкрепата на Комплекс Барите, Гифт адвертайзинг – София, Веолия Енерджи Варна ЕАД, супермаркет Булмаг, ресторанти Ола, Специализирана болница за рехабилитация Термал.
„Фолклорен изгрев“ е фестивал със състезателен характер за изпълнители от различни възрасти – включват се и най-малките - деца от 3-годишна възраст, и ученици от школи в читалища, частни студиа, детски комплекси, професионални училища по фолклор и музика, студенти и самодейци от народните читалища и пенсионерски клубове. Фестивалът на младостта и фолклора ще представи солови изпълнители и групи в 6 основни направления: вокални изпълнители, инструменталисти, стилизиран фолклор, стари градски песни и шлагери, танцово изкуство, фолклорни ансамбли.
Председател на журито ще е отново акад. Милчо Василев – ректор на Академията за музикално и танцово изкуство (АМТИИ) - Пловдив. В журито са още уважаваните проф. д-р Тодор Киров – декан на катедра „Музикален фолклор“ в АМТИИ - Пловдив, маестра Ваня Монева – продуцент „Фолклорна музика“ в БНР и диригент на хор „Космическите гласове на България“, и маестро Димитър Христов – диригент на Оркестъра за народна музика на Българското национално радио, д-р Данислав Кехайов - народен певец и директор на Анамбъл „Пирин“ - Благоевград. В журито ще бъдат също обичаните изпълнители Ивайло Герасимов – певец и Темелко Иванов – изпълнител на кавал от оркестъра на Ансамбъл „Тракия“, както и Димитричка Кателиева – дългогодишен председател на Дружеството на хореографите във Варна.
Младите певци, музиканти и танцьори ще се състезават за медали, плакети, грамоти и много специални награди. Неоценима помощ на фестивала за пореден път оказва големият почитател на фолклора, кметът на район Младост във Варна Христо Христов. Той е осигурил три парични награди - за фолклорна група, за индивидуален изпълнител и за изпълнение на песен от македонската фолклорна област.
Началото е в петък, 16 ноември, от 10 часа.
От Варна и Черноморието са най-много от кандидатите за наградите на фестивала. Амбиции да бъдат забелязани и оценени имат учениците от Средното училище за хуманитарни науки и изкуства (СУ за ХНИ) „Константин Преславски“ във Варна, от ОУ „Антон Страшимиров“ и Националното училище по изкуства „Добри Христов“ във Варна, където традиционно се подготвят отлични фолклорни певци и инструменталисти. Заявки са изпратили изпълнители от областите Силистра, Добрич, Велико Търново, Шумен, Бургас, Стара Загора, Пловдив, Монтана и др. 
Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.