CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

И на великите „нищо човешко не им е чуждо“ Първа част

11/05/18 / КУЛТУРА
Малко известни факти за исторически личности

За първооткривателите или за видните обществени дейци, чиито имена са по страниците на учебниците, се разказва по правило само в позитивен тон.
Понякога ни се чини, че тези хора са еталони на нравствеността. Но биографите и историците знаят:почти у всекиго може да се намерят скелети в шкафа…1. Махатма Ганди
Може да ви се стори странно, че тозиразвенчаващ стереотипите обзор започва със световноизвестния пацифист и борец за граждански права Махатма Ганди. Но в действителност индийският лидер не е толкова свят, колкото мнозина си мислят. Ганди, който цял живот неспирно говори против насилието, сам признавал, че се отнася жестоко със собствената си съпруга – и може би дори я е биел.А и публичното му поведение е твърде далекоот каноните на нравствеността (във всеки случай по европейските стандарти). Вече на преклонна възраст, той обичал да се къпе във ваната обкръжен от млади девойки.


2. Томас Едисън
Съвременният свят е задължен на Томас Едисън. Трудно може да си представим живота без такива изобретения като електрическата крушка, фонографа, кинофилмите и т.н. Но в антрактите между изобретяването на наистина революционни иполезни неща Едисън убивал животни. Правел го за да компрометира своя конкурент Никола Тесла, който изобретил правия (непроменлив) ток. Едисън „пържел“ нещастните животинки на огромен електрически стол.


3. Христофор Колумб
Христофор Колумб изиграва жизненоважна роля в историята на Америка.Нему се приписва откриването на Новия свят и на доказателството, че Земята е кръгла. Но за него има факти, които се премълчават. Първо, Христофор завърта печеливш бизнес, като продава в сексуално робство местни жени и девойки.Някои от момичетата били деветгодишни! А в свободното си време Колумбсе наслаждавал на съвсем джентълменската забава, наречена лов.Но да стреля по елени и птици, му било скучно, затова знаменитият първопроходец „отстрелвал“ туземци. Понякога тяхната плът се използвала за храна на кучетата и понякога кучетата ръфали младенци пред очите на родителите им. Да добавим и масовият геноцид, който той извършва на остров Куба. И още нещо. Въпреки мнението, че тъкмо Колумб окончателно доказал, че Земята не е плоска, по времето, когато той отплава от Испания, вече било известно, че Земята представлява огромнокълбо. Основната причина, заради която Колумб отплавал към Новия свят са парите и славата.


4. Аристотел
Аристотел е един от най-великите философи в човешката история. Но някои негови идеи са странни и днес биха се възприели като дивашки. Първо на първо, Аристотел смятал, че жените във всичко отстъпват на мъжете и дори ги описвал като „уродливи“. Дружелюбният гръцки философ наричал расите извън гръцката „варвари“ и заявявал, че робите са „напълно лишени от правото на глас“, защото са неразумни.


5. Бенджамин Франклин
Бенджамин Франклин еедин от Бащите-основатели наСАЩ и е запомнен като мъдър старец, който често използва „крилати фрази“.А в действителност той не се отличавал със здрави морални устои и често отивал в Лондон или Париж, за да се поразвлече в покоите на дами с леко поведение. И то без да се притеснява, че е женен. Дори давал съвети на юношите с високо либидо: през 1745 г. написал инструкцията„Консултация за младия човек по избора на госпожа“, в която препоръчвал младоците да избират зрели жени. Тъй да се каже, те са грижовни, опитни и с тях може да не се тревожиш, „е ще забременеят… 
Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.