CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

И на великите „нищо човешко не им е чуждо“ Втора част

11/06/18 / КУЛТУРА
Малко известни факти за исторически личности

 6. Томас Джефърсън
Томас Джефърсън също е един от Бащите на нацията и трети президент на Съединените щати. А че е бил робовладелец, не обичат да си припомнят. Джефърсън смятал чернокожите за нисша раса. В своята книга „Бележки за щата Вирджиния“той пише, че при чернокожите „жлезите… отделят толкова много секрет, че това довежда до много силен и неприятен мирис“. Освен това президентът уверявал, че негрите потта на негрите е всъщност пикоч.


7. Алберт Айнщайн
Името му е синоним на висок интелект. Но за висок морал в случая с великия физик не е удобно да говорим. Алберт Айнщайн бил хронически неверен в брака. Изневерявал на първата си съпруга Милева Марич с жена на имеЕлза Ловентал. Тя била негова братовчедка. По-късно Айнщайн се развел с Марич и се оженил за своята братовчедка-любовница. Но с това историята на неговите измени не приключва: той продължил да пътува през живота с цял керван любовници.


8. Хенри Форд
Хенри Форд е баща на автомобилостроенето и автор на революционна технология, която радикално изменицелия свят. Трудно е да си представим съвременната цивилизация без автомобили. Форд действително е важна фигура в историята. Но в нито един учебник няма да прочетете, че Хенри Форд е бил отявлен расист. Той бил собственик на независимия вестник „The Dearborn Independent“, в който често се печатали антисемитски публикации.
След скандала на бейзболния шампионат през 1919 г., който нарекли Black Sox, Хенри Форд написал в своя статия, че евреите са виновни за проблемите в бейзбола и заявил: „Ако феновете искат да узнаят за проблемите с американския бейзбол, тези проблеми може да се опишат с три думи:„прекалено много евреи“. Думите му не останали незабелязани. Адолф Хитлерсмятал Форд за свой вдъхновител. Известно е, че той провесил портрет на Форд в реални размери до своето бюро и веднъж изрекъл: „Ще направя всичко възможно, за да приведа неговата теория на практика в Германия“. По-късно нацистката партия награждава Форд с Големия кръст „Орден на германския орел“ - висша чест, която се давала на чужденец.


9. Тиъдор Рузвелт
Тиъдор Рузвелт е 26-ият президент на Съединените щати.Той се прославил с любовта си към приключенията и дивата природа. Рузвелт създава национални паркове, гори и паметници, предназначени да съхранят естествената красота на ландшафта, развива политиката Square Deal, която защитава собствениците на малкия бизнес, въвежда задължителната проверка на хранителните продукти и лекарствата, въвежда компенсации за работниците и отменя детския труд.Той дори е удостоен с Нобеловатанаграда за мир. Сякаш, откъдето и да погледнем,– добър човек.Но ако внимателно се взрем в миналото, може да установим, че Теди (както ласкаво наричали Рузвелт) е бил направо безумец.
Известният американски писател Марк Твен нарича Рузвелт „явен психопат“. Разказват, че Теди яздил своя кон през парка „Рок крийк“, стреляйки по клоните на дърветата, покрай които преминавал, без да обръща внимание на опасността, на която подлага хората наоколо.
За да провери силата на своите китки и пестници, веднъж той провесил въже над река Потомак и се полюшвал на него наполовина потопен във водата, докато бурният поток се опитвал да го отнесе по течението. Но истинската причина, заради която Теди попада в този списък, е, че като млад той застрелял кучето на съседа си просто от яд, че се скарал с някакво момиче.Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.