CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

И „Златният глобус” за най-добро изпълнение на актьор в поддържаща роля отива при… Брад Пит

01/13/20 / ИЗКУСТВО
за ролята на Клиф Бут във филма „Имало едно време в Холивуд“

culturespace.bg
В скорошно интервю за „Таймс“ на Пит директно му е зададен въпросът:
– Клиф уби ли жена си?
– Никога няма да кажа – отговаря Пит през смях.
Това е само един от въпросите, с които излиза зрителят от филма „Имало едно време в Холивуд“ (сценарист и режисьор: Куентин Тарантино). Както винаги в неговите филми, въпросите са повече, отколкото отговорите. Загадките са много… Реално ли е, нереално ли е, било ли е, или не… Но без това той просто няма да бъде Тарантино.
Въпреки че Рик Долтън на Леонардо ди Каприо е голямата телевизионна звезда и Шарон Тейт на Марго Роби Тейт е изгряваща старлетка, Клиф Бут на Брад Пит несъмнено е героят на „ Имало едно време в Холивуд“.

Клиф е безкомпромисен непукист във филма, каскадьор, който се занимава с по-готини неща, когато не е пред камерата. Той прекарва престоите при снимки в спаринг с Брус Лий, а през почивните си дни се събира със сексапилни млади (твърде млади, както се оказва) хипарки. Клиф е този, който побеждава в не една, а в две конфронтационни срещи с членове на семейството на Менсън, като по този начин неволно спасява Шарън и нейните приятели от страшната им съдба.
И все пак сценаристът-режисьор Куентин Тарантино поставя Клиф в напрегнати ситуации. В Холивуд той е никой. Живее сред богатия и известен холивудски елит, но не се спогажда с тях. Живее сам в мъничко ремарке – за разлика от пищните имения на Рик и Шарън в Холивуд Хилс, привързан е към вярното си куче Бренди, и се доказва много пъти като истински приятел на Рик.
По средата на филма обаче научаваме защо Клиф има такива проблеми с намирането на работа. В ретроспекция, координаторите на каскади като Ранди (Кърт Ръсел) не са склонни да наемат Клиф, защото се смята, че е убил жена си. В епизода се вижда Клиф и покойната му съпруга на лодка, той седи с харпун-пистолет, докато тя се е навела над него и му крещи, че е загубеняк.
В „Имало едно време в Холивуд“ всъщност никога не се доказва, че Клиф е убил жена си. Сцената на лодката се прекъсва, преди да видим Клиф да прави каквото и да било. И тъй като ретроспекциите са оформени като връщане на Клиф мислено в миналото, не става ясно доколко изстрелите, които се чуват, действително са реални.

Това не е единствената мистерия около Клиф. Ретроспекциите показват Клиф предизвикателен и очевидно най-добрият, дори с Брус Лий, в боя с юмруци; в зависимост от това колко правдиви смятате, че са ретроспекциите, те са или точни отчети на предишни събития, или преувеличени фантазии на ненадежден разказвач. В разговори Клиф е двусмислен, веднъж – никога не е бил в затвора, а си спомня за времето си във верижна банда (група затворници, свързани с верига, за да извършват груба или физически трудна работа като форма на наказание – бел. ред.). Но ние не разбираме (колко типично за Тарантино!) за кого се отнася и защо е отишъл в затвора.
Изпълнението на Пит също не изяснява нищо. Неговият Клиф може да е очарователен, може да е спокоен, дори може да се държи налудничаво, но в него има една студенина, резервираност, дори когато е най-приятелски настроен, той демонстрира самочувствие, което предполага, че би могъл да доминира над всички в стаята в един момент.
При сблъсъка с Менсън и послушниците му в кулминацията на филма виждате мъж, който може би вече е убил една жена, как убива още двама души? Трябва ли да приемем защитата на Клиф на Рик, Шарън и останалите от децата на Менсън като изкупителен акт? Дали очевидното му ликуване се разбира просто като следствие от неговото рязко отблъсване от дъното или доказателство, че е чудовище?
Както във всички филми на Тарантино, и тук отговори няма. Филмът се интересува повече от пространството между това, което знаем, че е истина, и това, което не знаем, и как реагираме на този неразрешим конфликт. Героят на Пит, сложен и многопластов, живее във филмовото пространство и време, в което фактите и измислиците се смесват и правят една Тарантинова реалност. В своята филмова зрялост Брад Пит се справя блестящо с трудната си задача и оправдава доверието на режисьора. Това не остава незабелязано. А „Оскарите“ са на една ръка разстояние.
П.П. Първоначално Тарантино мисли да покани за ролята на Клиф Бут Том Круз, впечатлен от каскадьорските му способности. Дори разговаря с него. Всичко това – преди избора на Брад Пит. „Реалността беше такава, хората питат: „Тези две момчета ли са първият избор?“. А аз: „Е, това е кастинг превратът на десетилетието“, споделя Тарантино пред styllecaster.com. „Не можеш да разчиташ на първия поглед. И двамата трябва да отговорят, и двамата трябва да искат да играят ролите, трябва да са на разположение. Има много неща“. „В действителност имах може би осем различни двойки актьори, които биха могли да бъдат заедно реалистични в тази ситуация“, продължава режисьорът. „Tези, които получих, определено бяха моите номер едно“.
 
Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.