CultureSpace Статии История, Култура, Изкуство, Мистика

Идентифицирано ли е тайнственото божество „господар на Вселената“ от древна Палмира?

07/25/22 / ИСТОРИЯ
Името на бога никога не е било директно изписвано

Едър план на надпис към „Анонимния Бог“. Кредит: Александра Кубяк-Шнайдер

culturespace.bg

Самоличността на неизвестен бог, описан в надписи от древния град Палмира, разположен в съвременна Сирия, отдавна озадачава учените. Но сега една изследователка заявява, че е разгадала случая.
Палмира е съществувала от хилядолетия и градът процъфтява преди около 2000 години като търговски център, който свързва Римската империя с търговски пътища в Азия, като Пътя на коприната.
Анонимното божество се споменава в множество арамейски надписи в Палмира и се споменава като „този, чието име е благословено завинаги“, „господар на Вселената“ и „милосърден“, според новинарския сайт Science in Poland. Много от тези надписи датират от около 2000 години.

Палмира
За да разреши тази мистерия, Александра Кубиак-Шнайдер, постдокторант в Университета на Вроцлав в Полша, сравнява надписите от Палмира с надписи, открити в Месопотамия, които датират от I хилядолетие пр.Хр., и публикува откритията си (началото на юли т.г.), че боговете, почитани в Месопотамия, са били споменавани с подобни имена като анонимния бог от Палмира. Например „Бел-Мардук“ – върховният бог на Вавилон – също е наричан „милосърден“. Фразата „господар на света“ — титла, подобна на „господар на Вселената“ понякога се използва за обозначаване на Баалшамин – бога на небето, казва Кубиак-Шнайдер пред Science in Poland. Освен това тя твърди, че анонимният „бог“, споменат в надписите от Палмира, не е един, а по-скоро множество божества, включително Бел-Мардук и Баалшамин.
Когато хората са писали надписите, призоваващи божествена намеса, те не винаги са се обръщали към конкретен бог, а по-скоро към всеки бог, който би изслушал молитвите им. „Нямало е един анонимен бог; всеки бог, който изслушва и показва благосклонност към молбите, е заслужавал вечна похвала“, казва Кубиак-Шнайдер.
Но учени, които не участват в изследването, развиват друга гледна точка пред Live Science. Изследователите реагират предпазливо на предлаганата от полякинята версия.

Александра Кубиак-Шнайдер

Кубиак-Шнайдер „представя [една] хипотеза на научната общност, която ще я обсъди, и всеки учен ще реши да я приеме или отхвърли, представяйки [своите] контрааргументи в последния случай“, обяснява в имейл до Live Science Леонардо Грегорати, изследовател, който е изучавал историята и археология на Палмира и околния регион.
Изследовател, който коментира при условие да остане анонимен, се съгласява, че неназованото божество вероятно се отнася до множество божества, но е разколебан от това, че някои от вавилонските текстове, които Кубиак-Шнайдер изучава, датират векове по-рано от надписите от Палмира.
 
Начало / За нас / Статии / Видео / Контакти 2024, Всички права запазени.